Već u prisustvu Tatjane Jevđović događa se magija u kojoj svakodnevni život postaje prilika za rast i razvoj, a uz njenu podršku, dobijamo krila da ostavimo iza sebe čauru i otisnemo se u svet.

Tatjana Jevđović govori tiho, dok vas gleda pravo u oči, njene, kristalno plave, se utapaju u vaše i smeje se blago, utešno, dok njena energija menja prostor i vreme oko vas. Pramenovi kovrdžave kose poput plamičaka uokviruju njeno lice i čim uđe u prostoriju jasno vam je da se ne radi o osobi koju srećete svakog dana, a svakako ona nije osoba koju ćete lako zaboraviti. Tatjana Jevđović vas zagrli snažno, rukama koje obgrle čitavu vašu srčanu čakru i ne pušta vas dok ne oseti da ste zbacili okove svakodnevice i da ste se otvorili. Da ste spremni da čujete i osetite. Zato nije ni malo čudno što se baš ova nežna, ali i hrabra, tiha ali i odlučna, kreativna i vrlo poslovna "čarobnica holističkog življenja", kako ja volim da je zovem, upustila u kreiranje i sprovođenje programa Umetnost ravnoteže na kome spaja sva znanja i praksu stečenu tokom godina posvećenih spa i wellness konceptu. Program sprovodi u svom centru Beauty Imagini u Beogradu, Tatjana, ali je i kao ovlašćeni trener za SPA i wellness terapeut, u prethodne tri godine kroz ovaj program provela učesnike i u Grčkoj, kao i na jedrenju. "Možda više nego bilo gde, u Beogradu Umetnost ravnoteže predstavlja veliki izazov", kaže Tatjana. "Ciklus traje 7 nedelja, kroz radionice koje se odvijaju jednom nedeljno, uglavnom nedeljom uveče. Cela radionica je interaktivna i razmena koja se događa među učesnicima je svakako njen najkvalitetniji deo. S obzirom na to da ja živim i radim sa uverenjem da u ovakvim procesima ne postoje učitelji i učenici, već da smo svi mi jedni drugima oba, posebna razmena između svih koji učestvuju u radionici, uključujući i mene i moje saradnike, predstavlja najveću korist našeg nedeljnog okupljanja. Naravno, u toku svake radionice moja objašnjenja se odnose na značenje određenog energetskog centra, jer se tako ukazuje na grupu organa koji se iz tog centra napajaju energijom, kao i na načine za pomoć da se pojača ili umiri energija u centru jer to jeste naša tema. Prolazimo kroz verbalnu i neverbalnu komunikaciju, zvuk, pokret, dodir, aromu i ceo proces se kreira dok se prati energija grupe, zbog čega nijedan nije bio isti niti može da se ponovi. Iskustva učesnika su da se svima dogodila svesna korenita promena koja nije uvek prijatna, ali kao i posle svake oluje koja sve protrese i ponese mnogo toga, olakšanje i pročišćen vazduh omogućavaju da se krene u nov život, bez tereta koji smo stavili na svoja leđa. Ono što je sigurno, svako ko se pojavio na radionici, već je bio spreman da mu se promena dogodi i zato su ovakvi procesi uspešni". Međutim, kako sama ističe, najviše voli program Umetnost ravnoteže na moru ili na jedrenju... "Tada smo prepušteni vetru koji nas nosi kuda on želi, bez obzira na naše planove, rute, predviđanja. I onda prepoznamo zašto nas je baš tamo odveo".

PageBreak

Umetnost ravnoteže
Dalibor Danilović Umetnost ravnoteže 1

Leto transformacije

Kako je 2015. godina najavljena kao godina kreativnosti, snage, promena poslovno i privatno, zajedno smo osetile, snažno i nepogrešivo, da je trenutak za podršku svima koji prolaze kroz proces transformacije, da je potrebno vođstvo svima koji su osetili poziv buđenja, a ne znaju ni kuda ni kako, kao i da potrebno provesti ljude kroz taj proces "u jednom dahu", u okruženju koje će pružiti utehu, radost i vitalnost. Tako je iz inspiracije i vizije nastalo Leto transformacije 2015. godine, u kojem Sensa i Umetnost ravnoteže zajedno pružaju sasvim drugačiji koncept letovanja - odmor, ali i rad na sebi, druženje ali i duhovno uzdizanje, edukaciju ali i relaksaciju, leto koje možete provesti sa prijateljima, porodicom, sami, ali nikako usamljeni.

Godišnji odmor bez stresa

Cilj programa Umetnost ravnoteže, ali i programa za Leto transformacije 2015. godine koje zajedno radimo nije da pobegnemo negde, već da doživimo sebe i trenutak u kome sada živimo. Kako nam uvidi u funkcionisanje čakri i holističkog funkcionisanja našeg tela mogu u tome pomoći?

Istina je da Umetnost ravnoteže predstavlja proces koji nam omogućava da postanemo svesni trenutka u kome se nalazimo, da bolje razumemo signale koje nam naše fizičko telo šalje, kao i da prepoznamo njihovo značenje. Prolazeći kroz osećanja koja nisu proživljena, kroz reči koje nisu izgovorene, slike koje nisu naslikane, pokrete i vibracije kojih nismo bili svesni, menjajući perspektivu iz koje posmatramo naše biće, počinjemo da na drugačiji način prepoznajemo okolnosti u koje smo sebe smestili, a samim tim vidimo mogućnosti i da ih promenimo. Upozorenje da nešto treba da promenimo, najpre stigne u vidu nelagode ili bola u nekom delu tela. S obzirom na to da se svi organi u našem organizmu napajaju iz određenog energetskog centra (čakre), mi prepoznajemo koje je centar u disbalansu i zahvaljujući znanju o tome šta u energetskom smislu takva blokada znači i šta je izaziva u našem organizmu, možemo da pristupimo njenom otklanjanju. Ključnu ulogu u uspostavljanju balansa predstavlja razumevanje o celovitosti našeg bića: (holistički pristup) i povezanosti svih elemenata koji predstavljaju jednog čoveka.

Program se zove Umetnost ravnoteže - da li je to zbog toga što se ravnoteža u našem životu Živi i Diše, da se u njoj uživa i inspiriše kao u umetnosti. Da li je to bio znak Vašeg Bića da to nije borba sa sobom i drugima već način života i posmatranja života?

Očuvati prirodnu ravnotežu u neprirodnim uslovima u kojima čovek danas živi zaista jeste umetnost. Naše podneblje je podneblje ratnika koji nisu navikli da prihvataju događaje kao deo prirodnog ciklusa, već da se na različite načine bore protiv drugih i mnogo češće protiv sebe. Neprekidna borba stvara štitove oko našeg bića koje, misleći da sebe štiti, pravi oklop koji mu ne dozvoljava da doživi svoju slobodu, da oseti radost i lepotu življenja. Ovakav život je život u strahu koji nas sprečava da napravimo iskorak iz prostora koji branimo, jer ne želimo da osetimo i probamo život van njega. Strah iskrivi naše fizičko telo, izvitoperi naše emotivno i mentalno biće i spreči nas da verujemo u prirodne, normalne okolnosti: da postoji dobro i loše, levo i desno, plima i oseka.

Šta program Umetnost ravnoteže, odnosno Leto transformacije obuhvata i zašto je to važno za pronalaženje mira?

Ovog leta, program Umetnost ravnoteže sa prvom grupom od 4. juna i drugom od 7. septembra ponovo odlazi u Grčku, u mesto gde se osećaju uticaji mora i čudesnog Olimpa i započinje naše Leto transformacije. Ovaj desetodnevni program će se odvijati u zajedničkom procesu koji će predstavljati izlazak iz zone poznatog, kroz jutarnje vežbe (krija joga, hata joga, tai či i či gong), četiri različite radionice popodne koje će voditi dr Snežana Mijalković, Dragana Bačanek i Vladana Ninić, pokret kroz dnevne i večernje radionice kubanskih i afričkih ritmova sa Brankom Gašićem, kao i večernje radionice zvuka sa Aleksandrom Radojičićem Šojkom, tai či i či gong sa Mirjanom Milićević Tikvarević. Prvog dana ćemo svi zajedno proći kroz Umetnost ravnoteže i pripremiti se za procese koji će se događati u toku našeg zajedničkog putovanja kroz promenu za koju smo spremni, a zatim će se učesnici rasporediti po odabranim grupama i zakoračiti dublje u sopstveni proces transformacije.

Šta zapravo, na osnovu vašeg mišljenja, podrazumeva Transformacija?

Trenutak kada ogromna stvaralačka energija nađe svoj put kreirajući nov život. Trenutak kada svesni prošlosti živimo sadašnji trenutak celim svojim bićem. Trenutak kada smo otvorili svoje vidike i počeli da verujemo. Trenutak kada smo prevazišli svoje strahove. Novo Doba.

Vaša "ključna promena" nastupila je kada ste polomili "ključnu kost" - shvatili ste poruku koju ste dobili i transformisali svoj život. Na koje sve načine naše telo šalje poruke da se zaustavimo, usporimo ili počnemo ponovo?

Da, to je bio jedan od trenutaka u mom životu kada sam shvatila da moram da stanem i da prethodna upozorenja nisu urodila plodom. I onda je ovo zaustavljanje bilo bolno i samim tim, veoma rečito.

PageBreak

Umetnost ravnoteže
Dalibor Danilović Umetnost ravnoteže 2

Holističko biće

Naše telo nam uvek na vreme kaže da li je umorno ili je željno pokreta, da li je gladno ili sito, da li je tužno ili radosno... Ako ga ne čujemo i ne razumemo, ne spavamo dovoljno ili spavamo previše, ne jedemo redovno ili jedemo previše, ne dozvoljavamo mu da tuguje ili da se raduje, stavljamo ga u određene okolnosti koje njemu ne prijaju, stavljajući mu okove kojih se nije lako osloboditi.

Šta je Ravnoteža u našim životima?

Unutrašnji mir. Živeći svoj život, živimo viši smisao koji ne moramo uvek da znamo, ali verujemo. Verujemo da jesmo.

Naše telo je holističko i svaki deo je povezan i sa nekom našom životnom situacijom. Na Sensa vikendu ste pričali kako su noge, na primer, vezane za put kojim idemo u životu i da nas povrede nogu upozoravaju ili da usporimo ili da treba da promenimo put. Koje slične poruke nam telo šalje u svakodnevnom životu koje možemo da pratimo i slušamo da bismo sagledali okolnosti u kojima se nalazimo?

Svaka nelagodnost ili bol nam predstavlja neki signal koji je uvek na vreme. Kada ga prepoznamo i svesno razumemo, simptomi se vrlo brzo ublaže ili potpuno nestanu. Na primer: često se javljaju bolovi u vratnom delu kičme. Tu je mesto gde razgovaramo sami sa sobom. Naravno da uvek možemo bolje i pitamo se zašto nešto nismo uradili drugačije... Ukoliko nam se događa da ne možemo da okrenemo glavu na desnu stranu koja predstavlja naše davanje, jasno je da ne želimo da vidimo šta treba da damo. Ukoliko ne možemo da je okrenemo na levu stranu koja se odnosi na naše prihvatanje, svakako ne želimo da vidimo šta treba da primimo ili prihvatimo... Naravno, to je umetnost... Umetnost življenja...

Kada tako sagledamo stvari, bolest nam postaje prijatelj, saveznik koji nas upozorava gde grešimo i podsetnik da možemo da promenimo ono u čemu se ne osećamo dobro. Da li program Umetnost ravnoteže posebno pomaže u tome - da sagledamo sebe i okolnosti u kojima se nalazimo i prepoznamo put kojim treba da krenemo?

To je svakako tako. Kao i svaki prijatelj koji, ako to zaista jeste, govori istinu, a ne ono što mi želimo da čujemo. To nije uvek prijatno, često ume da boli, ali kada prođemo kroz taj proces razumevši da to služi našem osvešćivanju, onda zaista promenimo poziciju iz koje posmatramo trenutak u kome smo i često doživimo viziju našeg pravog puta. On nam se sasvim sigurno ne ukaže ukoliko nismo sposobni i snažni da ga sprovedemo.

Koji je to Glas Bića koji treba da slušamo?

Naše Biće uvek govori srcem. Divno je kada možemo da ga čujemo...