Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko može da se moli i u čemu je snaga molitve

"Moliti se možeš bilo kad. Ne postoji određeno vreme kada treba da ustaneš i da se moliš. I nije potrebno da se moliš na neki određeni način."

  Izvor: Foto: Profimedia

Kada nešto postigneš, vrlo si srećan, vrlo ponosan. Ali u tvom postignuću nema ničega na šta bi trebalo biti ponosan. Ako si nešto postigao svojim trudom, to znači da je to u okviru tvojih sposobnosti. Šta je veliko u postizanju nečega što je u okviru tvojih sposobnosti? Sve što možeš da postigneš svojim trudom, nije vredno postizanja, jer to već poseduješ.

Vredno je imati to nešto što je jače od tebe, veće od tebe. A to što je veće od tebe ne može da bude postignuto tvojimtrudom. Nije li tako? Tvoje postignuće stvarno ne znači ništa.Sve što je vredno imati u životu proizlazi iz molitve. A molitva se može dogoditi samo kada znaš da je nešto izvan tvojih mogućnosti, da to ne možeš da postigneš. Tada se moli i sve što tada milošću dobiješ,vrijedno je imati.

Najstarija sačuvana ljubavna pesma: daj mi molitvu tvojih milovanja...

Molitva... ko može da se moli? Samo pogledaj to. Ko može da se moli? Samo oni koji se osećaju bespomoćnima mogu da se mole. Ako misliš da možeš nešto da učinš, da možeš nešto da postigneš, nema potrebe moliti se. Ali kada postaneš svestan svoje nemoći, kada postaneš svestan uzaludnosti svojih nastojanja, da je tvoje postojanje u svetu neznatno, tada možeš da se moliš. Stvar je samo u spoznaji. Ako nastaviš da misliš da si vrlo važna osoba, vrlo izuzetna, ili da postižeš velike stvari, molitva se u tebi nikada ne može dogoditi. Molitva se događa samo kada postaneš svestan beznačajnosti svog postojanja, koje uopše nije bitno.

Hiljadama godina mnogo je ljudi došlo na ovu zemlju i otišlo, a da nije ostavilo trag. U hiljadama zvezda, milionima zvezda, u celom svemiru, ti nisi ništa. Ti čak nisi ni ta čestica. Kako neko može da bude toliko slep i da ne vidi tu stvarnost? Pogledaj se u kontekstu celog svemira. Inteligentan čovek to može da uvidi. I on će to sigurno osetiti, osetiti da je niko, da je ništa. Svaka osoba suočena je s tom istinitom situacijom. Katkad se osećaš značajnim jer si nešto postigao. Kažeš: "Da, ja sam to napravio."

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj