Američka spisateljica, finansijska savetnica i motivaciona govornia Suze Orman objašnjava kako da prevaziđemo finansijske strahove. Različite finansijske brige, dolaze iz iste temeljne emocije - emocije straha.

1. Suočite se

Zapišite svoj najveći finansijski strah: „Postali ste beskućnik. Nemate ušteđen novac za hitne slučajeve. Imate neverovatno velike troškove zbog kreditne kartice..."

2. Stvorite novu istinu

Zatvorite oči na trenutak i razmislite o tome kako bi se osećali kada bi savladali taj strah. Želim da zapišete novu istinu koja otklanja strah. Na primer, ako je vaš strah: "Ja nikada neću biti u mogućnosti da isplatim račun moje kreditne kartice."

Pozitivna psihologija: koliko sreće donosi novac, a koliko ljubav...

Vaša nova istina je: "Ja sam isplatila sve svoje kredite i sada živim u granicama svojih mogućnosti." Ako se bojite da nećete imati novca za penziju, nova istina bi mogla da bude "Zbog toga što više štedim i manje trošim na dobrom sam putu da ostvarim ugodnu penziju." Budite sigurni da imate afirmaciju za svaku situaciju čak i ako ste već postigli svoj cilj. Nemojte koristiti fraze poput: "Nadam se da ću ..." ili "Želim ...", takav stav nije dobar.

Vaša nova istina je jasna i pobedonosna. "Imam ušteđen novac za hitne slučajeve." "Moja porodica je zaštićena, bez obzira šta se događa sa mnom." Afirmacije treba da budu u obliku kratkih rečenica kako bi ih lako mogli da zapamtimo.

3. Usvojite novu istinu

Tri puta dnevno napišite svoju novu istinu 25 puta. Tri puta dnevno izgovarajte svoju novu istinu 25 puta. To može biti za vreme tuširanja, dok se spremate za posao, dok ste u krevetu ili za vreme šetnje. Kada sam radila na ostvarenju svoje finansijske slobode glasno sam izgovarala svoje nove istine dok sam se vozila na posao, zatim bi ih opet izgovarala kada sam bila sama. Shvatili ste ideju. Želim da vaša nova istina postane centralni deo vašeg dana.

Feng šui saveti za obilje i novac: kako da napravite vazu bogatstva...

Što se više usresredite na svoju novu istinu to ćete više biti spremni da preduzmete korake koji će omogućiti vašoj novoj istini da postane stvarnost.

Izvor: Atma