Uz brojne pravoslavne vernike i hramove, praznik Vavedenje proslavlja kao svoju slavu i bratstvo srpske carske lavre manastira Hilandar 4. decembra. Bogorodica je, veruje se, jedina žena koja je stupila na tlo Svete gore.

Ona je, takođe, i prva žena koja je kročila u oltar, uvedena rukom prvosveštenika jerusalimskog hrama Zaharija, oca svetog Jovana Preteče. Prema hrišćanskom predanju, naime, Bogorodica je u hram stigla u pratnji roditelja Joakima i Ane koji su ovim ispunili zavet da će, ako budu imali poroda, dete predati hramu.

U manastiru Hilandar se uoči slave služi svenoćno bdenije uz učešće monaha iz drugih svetogorskih manastira i prisutnih gostiju, sprema svečana trpeza i koljivo sa izobraženom ikonom Vavedenja, dok se drugo koljivo za parastos svim ktitorima i priložnicima obitelji služi istoga dana ali uveče.

Slava treba da bude skroman i pobožan susret...

Ovaj praznik slavi i beogradski manastir Vavedenje na Topčiderskoj zvezdi, a prema narodnom verovanju, na ovaj dan se ne preduzimaju važniji poslovi. Poznat i pod imenom Ženska Bogorodica, ovo je praznik koji naročito poštuju žene.

Izvor: Lisa