Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako nastaje dobra karma: 5 saveta koji menjaju stare životne obrasce

Lakše prepoznajemo one obrasce ponašanja u kojima se stalno vrtimo i zato propuštamo da stvorimo dobru karmu.

  Izvor: Foto: Profimedia

Stvarati dobru karmu znači, za početak, uneti neke promene u svoju svakodnevicu. Reč je o malim stvarima, ali svesnim odlukama koje mogu promeniti stare obrasce u koje smo upali...
Moj učitelj često govori da nema dobrih i loših odluka. Neke će nas odluke jednostavno dovesti korak bliže skladu i sreći, a neke će nas odluke udaljiti od toga i odvesti korak bliže nezadovoljstvu ili bolu. Svaka će odluka doneti rezultat, ponekad ćemo napredovati u svom razvoju, a katkad naizgled i nazadovati. No, čak i nazadovanje može doneti znanje koje nam je potrebno ili rešavanje neke stare karme. Predlažemo vam neke od praksi iz jogijske tradicije koje mogu pomoći stvaranju dobre karme.

1. Dobra i loša karma

Zapišite najmanje tri svoje najbolje vrline, veštine ili jednostavno stvari u kojima osećate da ste imali sreće. Zatim zapišite tri velika problema koja imate - emotivne ili mentalne blokade, područja na kojima se susrećete s najvećim izazovima i patnjom. Vrlo jednostavno ste dobili rezultate svojih prošlih aktivnosti - svoju dobru i lošu karmu. Razmislite kako se isprepleću i prožimaju dobre i loše strane vaše trenutne situacije. Kako su vas problemi, izazovi i teškoće podstakle da se borite, da nešto promenite, da se oslobodite? Kako vas je teško iskustvo promenilo?

Kako da živimo bolji život: ovih 14 stvari naša duša zna, a mi zaboravljamo

Kad pogledate dobre strane svog trenutnog života, promislite o tome kako su vam one pomogle da osetite sreću, uspeh, poverenje u život?
Ne zaboravite da su dobra i loša karma isprepletene i deluju zajedno kako bi vam pomogle da budete to što jeste u ovom trenutku!

2. Meditacija

Meditacija je praksa koja jako pomaže osvešćivanju, samospoznaji i napretku. Ona je gotovo univerzalni lek za mnoge probleme i teškoće koje nas muče. Redovna meditacija pomaže da jasnije sagledamo svoje karmičke obrasce koji su trenutno na delu. Lakše prepoznajemo one obrasce ponašanja u kojima se stalno vrtimo i zato propuštamo stvarati dobru karmu.

Meditacijom, između ostalog, negujemo um, negujemo ljubav prema sebi i poznavanje sebe. Naš um postaje mirniji pa donošenju odluka i delovanju možemo pristupiti mirnije i mudrije, s manje ljutnje, straha ili vezanosti.

3. Sankalpa - stvaranje namere

U jogijskoj tradiciji pozitivna namera zove se sankalpa. Ona je kratka, pozitivna i iskrena izjava namere onoga što želimo postići.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj