Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đakon dr Petar Dabić, internista-kardiolog i sveštenik: Sa Hristom je i bolest lakša

Đakon dr Dabić član je kardiološke sekcije Srpskog lekarskog društva, Evropskog udruženja kardiologa i Lekarske komore Srbije. Kaže da nauka i učenje Svetih otaca pravoslavne crkve nisu u suprotnosti, da se delimično preklapaju, ...

  Izvor: Foto: Nebojša Mandić, Petar Dabić

Posle liturgije održane za pokretne pacijente u prizemlju onkološke bolnice, sveštenik se žurnim koracima, pridržavajući se za gelender, penje na sprat, piše Newsweek.

U sobi broj 10, Drenka radosno iščekuje, sve jače čuje korake, lice joj se polako razvlači u osmeh. Tako je nedeljom ujutro. Mali praznik. Ona se pričešćuje.

Drenka mesecima ima jake bolove. Neprijatelj joj nagriza kosti, lekari ga bombarduju otrovima, Drenka sa svoje strane strpljenjem, njen brat, koji svakodnevno dolazi u posetu, ljubavlju... Ali bolest ide svojim tokom, borba traje! Najlepši trenutak za Drenku je nedeljno jutro - pričešće! Ništa je ne boli, u njoj sve zaigra od sreće, celu sobu ispuni nekom čudnom titravom blagošću.

Sveštenik će obići i ostale sobe, u svakoj ga čeka poneko prikovan za krevet i raduje se njegovom dolasku. Oni koji veruju kažu: „Lekar leči, Bog isceljuje." Ateisti su, naravno, skeptični, ponekad i cinični. Ali na ovakvim mestima, gde je mnogo patnje i bola, ovi drugi su u manjini.

(VIDEO) Vladeta Jerotić: šta je sreća...

„Ljudi koji imaju Hrista sa sobom i u sebi lakše se suočavaju sa bolešću i patnjom", kaže doktor Petar Dabić, internista-kardiolog iz Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje" i jedan od pozvanijih da priča na ovu temu. Doktor Dabić je, naime, i đakon u Crkvi Svetog Trifuna u Beogradu.

Iako sam za sebe skromno kaže da ni po čemu ne zaslužuje posebnu pažnju, sama činjenica da istovremeno nosi dve - za nas obične smrtnike - najznačajnije uniforme, beli mantil i mantiju, vredna je divljenja. Pogotovo što i jedno i drugo radi sa posebnom predanošću i ljubavlju.

„Uloga lekara je da smanji patnju bolesniku, da učini sve što može kako bi mu olakšao tegobe i da, ukoliko to situacija i lekarska veština dozvoljavaju, produži vreme biološkog života. Mi nemamo lek od biološke smrti, kao tragičnog rascepa duše i tela. Izreka veli ‘Lekar leči, a Bog isceljuje'. Ta reč isceljuje ima dvojako značenje", kaže Dabić.

"Prvo je biološko, privremeno isceljenje, koje se dostiže trudom lekara uz božji blagoslov ili dopuštenje, drugo je ono večno o kojem se govori u završnom članu Simvola Vere: Čekam vaskrsenje mrtvih i život budućeg veka. Do čoveka je da učini sve što do njega stoji, a kako kaže svetitelj koga posebno poštujem starac Siluan ‘Do Boga stoji kako će se neka stvar završiti'. Lekar radi na produženju života, ali ishod je uvek u božjim rukama. Devetnaest godina sam lekar i viđao sam razne slučajeve, dođe pacijent kome je prognozirano da će živeti još sedam dana i oporavi se, ode kući i neko ko ima banalan problem, a ne izleči se, ne vrati se kući. Tu nauka nema odgovor", ističe doktor Dabić.

Pitam se da li se njegove kolege uvrede kad ga čuju da ovako govori. Sećam se doktora iz Zemunske bolnice koji je mojoj majci, kad je rekla „Daće Bog", odbrusio: „Pa što u crkvu nisi otišla ako očekuješ da ti Bog pomogne, šta ćeš ovde kod mene?!" Istina, to je bilo pre skoro dvadeset godina. Mnogo su mi svežije slike doktora onkologa koji dolaze na posao, pa prvo skrenu desno hodnikom, prođu pored ikone svetog Nektarija, prekrste se i nastave na svoje radne zadatke.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj