Osim što je napisala brojne knjige, Lujza Hej svoju mudrost deli i na svom službenom blogu. Nedavno je tako objavila članak na temu koja je uvek dobrodošla - kako izgraditi samopouzdanje. Mnogi od nas nisu svesni da je to nešto što se može naučiti, bez obzira na životna iskustva. Uz malo truda i prekrasne riječi ohrabrenja naučite prihvatiti i voleti sebe...

Za početak ključno je shvatiti kako su samopouzdanje, ljubav prema sebi i samovrednost - seme koje će proklijati samo ako ga zalivate. Kako započeti izgradnju samopouzdanja? Za početak, prihvatite da zaslužujete biti voljeni. Zaslužujete voleti sebe.

Zvuči tako jednostavno, zar ne?

Istina je: jedna od najtežih stvari u životu je biti iskren prema sebi. Ako smo bili povređeni, katkad skrivamo delove sebe kako ne bismo ponovno bili povređeni.

"Jedan od razloga zašto govorim o ljubavi prema sebi jest što pružanjem ljubavi samima sebi stičemo određenu vrstu poverenja koje nam pomaže da budemo iskreni prema sebi", objašnjava Lujza.

Zvuči jednostavno, ali mnogima je to vrlo teško. Ako primetite da činite nešto samo kako biste udovoljili nekom drugom, tada ne ispunjavate svrhu svoje duše. Uskraćujete sebi sreću.

"Ohrabrujem vas da vežbate voleti sebe jer je to najbolji put približavanja osobi koja jeste", dodaje Hej.

Često smo nesigurni. Neprestano preispitujemo svoje odluke ili odlučujemo na temelju tuđih mišljenja. Zašto tako lako verujemo drugima, ali ne i sebi?

To nije put prema srećnom životu ispunjenom ljubavlju. Neprestano ćete tragati za nečim što nije od koristi vašoj duši.

Mnogo je načina za izgradnju samopouzdanja. Ovo su tri Lujzina najdraža načina:

1. Pišite dnevnik

Zapisujte svoja iskustva, kako ste se osećali i jeste li osetili da ste postupili u skladu sa svojim unutrašnjim vođstvom. Ako ste se zbog nekoga uzrujali, jeste li se suočili s tom osobom ili ste skrivali svoja osećanja? Što više zapisujete i opažate trenutke u kojima postupate onako kako je najbolje za vas, to ćete biti bliži izražavanju sebe.

2. Radite vežbe pred ogledalom i tapkajte

Gledanjem sebe u oči i izražavanjem svojih stvarnih osećanja možete razotkriti skrivene strahove i napokon se s njima suočiti.

Mnogo ljudi veruje u snagu afirmacija, međutim, one su najučinkovitije kada se kombinuju sa tapkanjem ili radom sa ogledalom.

3. Meditirajte

Nema boljeg načina od opuštanja, disanja i smirivanja misli. To je odličan trenutak za izgovaranje afirmacija i promišljanje o tome šta želite u životu.

PageBreak

Meditacija za izgradnju samopouzdanja

Nijedna osoba, mesto ili stvar nemaju moć nada mnom ako im je ja ne dam, jer ja kontrolišem svoje misli.

Ja imam neizmernu slobodu da biram šta ću misliti.

Mogu izabrati da gledam život na pozitivan način, umesto da se žalim ili ljutim na sebe ili druge.

Prigovaranje zbog nečega što nemam jedan je od načina da se nosim sa situacijom, ali to ništa neće promeniti.

Kada volim sebe i nađem se u negativnoj situaciji, mogu reći:" Voljna sam napustiti obrasce u svojoj svesti koji pridonose ovom stanju."

Nekad sam donosila loše odluke, ali to ne znači da sam loša osoba ili da sam ostala zarobljena sa tim negativnim odlukama.

Napuštam stare odluke i volim sebe bezuslovno.

Izvor: Sensa klub