Kada se isprepletu energije svetova, univerzuma i dragog kamenja sa osmehom jedne Jelene, znajte da vas taj vrtlog neće odvesti u zemlju Oz već u magičan svet dragulja, zmajeva, vila, čarobnjaka i čarobnica. Njena snaga srca i misli pronalazi svoj oblik u najrazličitijem nakitu, brojanicama i amajlijama, a razgovor s njom vodio nas je ka priči o neizbežnom doprinosu žena temama ljubavi, magije, ali i našeg porekla i sudbini žena na ovom podneblju.

Ljubav je smisao svega – mi smo ovde, sad i tu, da bismo voleli i bili voljeni. Ljubav je sve što nije umno – čim počnete da kalkulišete, merite, vagate, cenjkate se i tvrdite pazar – tu ljubavi nema. Ljubav ima bezbroj prikaza i svi su iskreni, pravi i, u biti, naivni. Bez ljubavi nema ni vere ni nade. U suštini, ta tri postulata osnov su zdravog i ispunjenog života – sva mudrost u tri male reči, jer najveće bogatstvo nije uopšte materijalno. Svi traže ljubav bez obzira na materijalni status, obrazovanje, godište, to odakle su krenuli i dokle su stigli. Zaista je srećna osoba koja ima ljubav za sebe i druge. Egipćani su u procesu mumificiranja i pripreme za zagrobni život odbacivali mozak, a srce ostavljali u telu i najviše cenili jer su smatrali da je ključ uma, tela i duha jedne osobe.“

Kreatoru se i nebo raduje: istrajnost i ljubav prema pisanju na najbolji način portretišu književnicu Anu Atanasković

Interesantnu i mnogima poznatu frazu – ljubav, vera, nada – popularizovala je upravo Jelena Popović svojim inspirativnim nakitom.

"Mi pravimo duhovni nakit za sve vere i sve ljude dobre volje. Poenta kristalnih brojanica i narukvica koje god da ste vere, agnostik, politeista ili ateista, jeste momenat kada uz prigodnu molitvu ili meditaciju koristimo brojanice tako što prelaženjem preko kuglica stimulišemo jagodice na prstima gde ima puno nervnih završetaka i samim tim se opuštamo i na pozitivan način prepuštamo svojim mislima i željama. Svojevremeno sam se sastala sa predstavnicima svih veroispovesti kod nas i podrobno popričala na temu molitve, brojanica, meditacije, smirenosti i želja. Sve što pravimo radi se po uputstvima i sa blagoslovom svih naših verskih poglavara. Kod nas su svi dobrodošli i podjednako smo posvećeni svima. Treba uzeti najbolje iz svega i prilagoditi svom životu, sve dok ne smetate drugima i ne namećete svoja pravila. Ne čini i ne brini je najjednostavnije pravilo."

PageBreak

Ljubav, magija i kristali: Jelena Popović sa posebnom pažnjom stvara brojanice i amajlije koje u sebi nose tradiciju i istoriju našeg podneblja
Jasmina Stojanović ljubav_magija_i_kristali_jelena_popovic_sa_posebnom_paznjom_stvara_brojanice_i_amajlije_koje_u_sebi_nose_tradiciju_i_istoriju_naseg_podneblja_2

Budućnost pripada vilama i boginjama

Upotreba kristala podrazumeva individualni pristup i posvećenost osobi za koju se nakit pravi jer, kako Jelena kaže, u kristaloterapiji veliki broj kristala se može koristiti za različite probleme. Pogledom na aspekte vaše natalne karte uz upotrebu "najklasičnijih alhemijskih postupaka" obrađuje se drago kamenje za brojanicu ili neki drugi komad nakita. Objašnjava nam ovako interesantan pristup i svoju posvećenost na sledeći način:

"Kristali su veza sa nastankom planete zemlje i univerzuma. Svi smo mi sazdani od zvezdane prašine, vremena pre vremena. Živimo svoje živote u ovom vremenskom beskraju, na ovoj divnoj planeti Zemlji koja je svima nama majka. Iz nje smo ponikli, od nje živimo i u nju ćemo se i vratiti. Interesantno je da je NikolaTesla verovao da su kristali živa bića – samo što je njihov životni vek mnogo duži od našeg. Isto tako, Tesla je verovao da budućnost pripada ženama. Šalu na stranu, sve balkanske Boginje su usko povezane sa zemljom – sve što se na njoj nalazi i iz nje izvire – a kako je svaka žena Boginja u malom, tako smo i mi povezane sa izvorima, jezerima, planinama, kristalima, dolinama i svim prirodnim fenomenima."

Koliki put su žene prešle od paganskog, preko hrišćanskog, sve do savremenog poimanja duhovnosti i koja je uloge žene u tom procesu?

U Lepenskom viru su pronađene 10.000 godina stare kamene statue praroditeljke, vodenih boginja i vila. Nadomak Beograda je centar velike vinčanske kulture koja je isto bila matrijarhalna u trajanju od 3.500 godina. Posle Kosovske bitke, kako piše u njihovom žitijima, Milica ima problem sa nezadovoljnim Srbaljima, koji su besni jer su žrtvovali svoje sinove, muževe, očeve, braću da bi se najednom i ničim izazvan prihvatio vazalni odnos prema Turcima. Stoga piše Jefimiji i moli je da iskoristi svoje diplomatske sposobnosti kod Sultana kako bi im poslao mošti Svete Petke – što im on i čini uz reči: "Naravno, to je Vaša Tračanska Demetra". Milica nekako uspeva da smiri Srbalje tako što im je prezentovala njihovu boginju majku.

Kult majke, zemlje i odnos prema istom je izuzetno jak kod nas i nikada se neće promeniti. Čak danas, odnos Srba(lja) je daleko privrženiji Bogorodici i Svetoj Petki nego prema drugim svecima, pa čak i Isusu Hristu. One su i dalje naše Boginje kojima su data hrišćanska obeležja. Nažalost, hrišćanstvo baš i nije blagonaklono prema ženama, gde smo uvek podređene i osuđene na patnju. Na sreću, na teritoriji Srbije nije bilo inkvizicije i spaljivanja veštica na lomači jer smo bili pod Turcima – živi dokaz da u svemu lošem ima i nečeg dobrog. Turci nisu proganjali ni vešte žene ni vešte muškarce, već su koristili njihove usluge i upravo zahvaljujući tom stavu su i opstali maltene svi naši narodni običaji, bez kojih bi nam Hari Poter bio vrhunac magije.

Svet živih boja koje se odupiru konformizmu: upoznajte Uroša Šanjevića, umetnika koji slika jedinstvenom Ebru tehnikom

Uostalom, veštice i vešci mogu slobodno da se nazovu vračevima – a vrači su narodni lekari. Mislim da naše mudre žene umeju da odaberu najlepše iz svega i prilagode to svojim životima. Mi Srbi smo mešavina starosedelaca Balkana, Ilira, Tračana, Tribala i Kelta – svugde su žene bile ili obožavane ili ravnopravne, pa čak i u boju. Vreme je da preispitamo svoje uloge i očekivanja jer narednih, okvirno dve hiljade godina, je Doba Vodolije – doba žena, istine i komunikacija. U ženi je moć stvaranja i gajenja života.

Izvor: Lovesensa