Sigurno ste već puno puta čuli kako intuicija pomaže u životu i kako je vredi poslušati kada smo pred velikim životnim dilemama, piše Lovesensa. Ipak, ne postoje jasne instrukcije za jačanje i slušanje intuicije, niti će nam intucija šapnuti šta tačno da napravimo. Onda se nameće pitanje - kako zaista uspeti da poslušaš i otkriješ smernice lične intuicije.

Psiholozi sa UniverzitetaStanford u Kaliforninji sproveli su zanimljiv eksperiment: podelili su učesnike u dve grupe i pozvali ih da izvršavaju određene zadatke koji zahtevaju izbor i odlučivanje. Jednoj grupi se rekli da koristi isključivo racionalnu strategiju, a drugoj da se oslanja na svoju intuiciju.

Rezultati su bili iznenađujući: intuicija je pomogla da se učesnicima da se izbore sa zadatkom u 68% slučajeva, a trezveno analiza - samo 26%.

Intuicija je veoma efikasna strategija kada je u pitanju izbor ili donošenje odluka svakog od nas. Studije to potvrđuju, psiholozi pišu o tome. Ostaje jedno pitanje: "KAKO?" Kako uključiti svoju intuiciju? Kako poslušati taj unutrašnji glas koji nas podstiče na ispravnu odluku? Kako reagovati kada se suočite sa teškim izborom, a vaš um bukvalno zatrpaju teskobe, osećanja i misli? Kako da filtrirate ovu mešavinu senzacija kako biste saznali šta intuicija pokušava da vam kaže?

"Otvorenost" ili "kompresija"?

PsihoterapeutkinjaCarolineDonofrio dala je jednostavnu smernicu kroz jedno pitanje: "Da li se osećate intuiciju kao proširenje ili kao kompresiju?"

Kada kažemo "ekspanzija", to znači i nešto lako, istovremeno - vrlo moćno, uzbudljivo. To, na primer, može biti senzacija koja nastaje nakon dobrog vežbanja, kada se znojite u teretani i izađete na ulicu ispunjeni sjajnim raspoloženjem. Ili, kada radite ono što volite, zaboravljajući na sve na svetu. jedva čekate nešto da započnete ili uradite, onda postoji velika verovatnoća da osečate upravo ovo - "otvorenost".

PageBreak

Kako da pročitate poruku svoje INTUICIJE i osigurate srećnu budućnost: evo koji znakovi se javljaju kada intucija upozorava na opasnost
Foto: Shutterstock kako-da-procitate-poruku-svoje-intuicije-i-osigurate-srecnu-buducnost-evo-koji-znakovi-se-javljaju-kada-intucija-upozorava-na-opasnost

"Kompresija" osećanja je na drugom kraju spektra. To su teške, složene senzacije. Možda u sebi nose neku vrstu straha ili predosećanja. Možete je čak i osetiti na fizičkom nivou. Na primer, kada u nekoj situaciji imate nelagodan osećaj u stomaku ili kada vam se zavrti u glavi ako se nagnete na velikoj visini. Pojava ovih senzacija je jasna - intuicija vam kaže "NE"!

Reč je o "čitanju" vašeg tela u celini. Osećaj zategnutosti, težine, bledilo ili pritisak, ukazuje na to da vaša intuicija upozorava na opasnost.

Sa druge strane, lakoća, otvorenost i prijatno uzbuđenje, signali su intuicije da treba da idete napred i odlučite se, čak i ako se pomalo plašite nepoznatog.

Kako nam intuicija "šapuće"?

Istovremeno osećate nešto na fizičkom nivou i beležite specifičnost senzacija. Ne možete se zbuniti ako pažljivo slušate sebe.

"Otvorenost" i "kompresija" su posebna osećanja koja se nužno manifestuju u celom telu. Čim naučite da ih identifikujete, sumnje, neodlučnost i emotiovni haos nesataju. Nećete više morati da vagate za i protiv. Odgovor će biti očigledan. On je u vama.

Sledeći put kada se borite sa pomešanim emocijama i sukobljenim osećanjima, setite se trika ove psihoterapeutkinje i proverite da li vam pomaže da pročitate poruku iz svoje intuicije.

Izvor: Lovesensa