Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podrška na putu u majčinstvo: Ko su dule i zašto je važna njihova uloga?

Trudnoća, rađanje i roditeljstvo su posebni periodi u životu. Menjamo se, svakodnevno učimo, ponovo upoznajemo sebe, posmatramo svet iz nove perspektive. Delimo život na pre i posle. Žena pamti svoj porođaj, a naročito kako se osećala ...

  Izvor: Shutterstock

Da li je bila saslušana, podržana, poštovana, voljena, prihvaćena, ili usamljena, prepuštena, obeshrabrena, tretirana kao dete za koga neko drugi odlučuje? Da li je samo „tretirano“ njeno telo ili je podržana ona kao celovita odrasla osoba kakva jeste?

Jako je važno da nismo same na tom putu, a ponekad porodica i partner nemaju dovoljno znanja i iskustva da na pravi način podrže specifične potrebe žene koja rađa. Medicinski tim ostaje na distanci odgovornosti i brige za fizičko zdravlje majke i bebe, pa vrlo često nema prostora ni vremena da isprati dublje ženu na ovom putu u majčinstvo.

To upražnjeno mesto u savremenom svetu popuniće dula.

„Verujem u sposobnost žene, njene psihe i tela, da iznese trudnoću i porođaj na najprirodniji mogući način. A to je širok pojam. Neko će želeti porođaj kod kuće, neko u porodilištu, neko u kadi, neko uz partnera, neko će želeti epidural i pomoć medicine, koliko budućih mama toliko i različitosti. Kao dula, ja sam tu da prihvatim majku i njene želje, da pružim u praksi potvrđene informacije, tako da može da donese najbolju odluku za sebe i svoju bebu, kao i da je podržim i pratim na putu ostvarenja idealnog porođaja“, kaže Jovana Filipović, dula, mama, slikarka i instruktorka prenatalne joge.

Povezane vesti

Kako si odlučila da postaneš dula i da li je za to potrebno medicinsko zvanje?
Predivno lično iskustvo rađanja i neverovatna transformacija kroz koju prolazimo kada postajemo majke, i svi lepi ali i izazovni momenti roditeljstva su me pokrenuli da tragam, čitam, edukujem se.

Čitajući Sensu, našla sam predivan tekst o dulama, „vilama porodiljama“, i sama poželela da završim obuku i saznam što više o tome. Nakon obuke, spontano su došla prva praktična iskustva kroz koja sam uvidela koliko je potrebno biti tu za druge žene. Za poziv dule nije neophodno formalno medicinsko zvanje, na samoj obuci i kroz preporučenu literaturu, svaka dula će steći potrebno znanje o fiziologiji porođaja, upoznati se sa prirodnim i medikalizovanim porođajem i načinima na koje u svakoj opciji može da pruži adekvatnu podršku trudnici.

Ono što je presudno za poziv dule su želja i sposobnost pružanja majčinske podrške budućim majkama. Razumevanje da je dula osoba koja će stvarno saslušati ženu, pružiti joj pravu informaciju ili joj pomoći da je nađe.

Neko ko će joj u najostetljivijem periodu pre i posle porođaja biti dostupan 24 sata 7 dana u nedelji, ko će bdeti nad budućom majkom kao iskusni vodič na tom putu, a kad dođe momenat da rodi, biće tu da joj bez prekida bude pri ruci, podseti na njene želje, pomogne da dobije baš to što joj treba, izmasira je, popriča ili pruži tihu podršku, prinese, drži ruku, uteši, ohrabri, da pomogne i budućem ocu da zajedno sa njom, „čuva i drži“ prostor rađanja. Neko ko je spreman i voljan da se nakon porođaja pobrine da dojenje krene što bolje, da pruži osnovne informacije na tu temu, pomogne majci da „sredi“ utiske sa porođaja i uveri se da je dobro i da ima sve što joj treba.

Ukoliko je porođaj bio emotivno ili fizički težak, da joj pomogne da nađe dodatnu pomoć i podršku. Da se raduje zajedno sa majkom, ali da je prihvati i kada je tužna i besna, da ne očekuje i ne nameće kakva majka treba da bude i na koji način treba da se porodi. Uloga dule je kompleksna i teško je objasniti je u nekoliko rečenica.

Svaka žena je različita pa su i njene potrebe različite, a dula je tu da to prepozna i pruži majci baš ono što joj treba.

Koliko je važna sigurnost, opuštenost i emotivna podrška dule za fizički ishod i tok porođaja?

Ako zavirimo u ozbiljnu i od strane medicinskih radnika poštovanu „Cochrane“ bazu podataka, naći ćemo da su brojne studije pokazale da prisustvo dule na porođaju skraćuje vreme trajanja porođaja, povećava šansu da porođaj bude vaginalan, može poboljšati ishod i za majku i za dete, smanjuje potrebu za korišćenjem forcepsa ili vakuuma, smanjuje šansu da se porođaj završi carskim rezom, upotrebu analgezije, povećava zadovoljsto i pozitivno iskustvo majke na porođaju.

Ukazuje se da zbog ovih pozitivnih učinaka prisustvo dule na porođaju može pozitivno uticati i na majčino samopouzdanje, smanjiti šansu da se pojavi postporođajna depresija, bolje se povezuju majka i beba, a i dojenje je uspešnije.

Kako izgleda porođaj uz podršku dule?

Usluge koje dula pruža su potpuno individualne i zavise od potreba trudnice, njenih želja i dogovora sa porodicom, partnerom. Važno je sresti se sa dulom nekoliko puta pre samog porođaja. Tokom tih viđanja, trudnica i dula se bolje upoznaju, izrađuju porođajni plan (listu želja), pričaju o procedurama i pravima žene na porođaju.

Dula će saslušati trudničina očekivanja i dogovoriće se o tehnikama koje mogu koristiti na samom porođaju. Ukoliko želi, i partner se uključuje, pa mu dula može pokazati kako jednostavnim masažama i položajima može da pomogne. Kroz razgovor o nedoumicama i strahovima, uz pružanje informacija zasnovanih na iskustvu, dula će pomoći roditeljima da donesu najbolje moguće odluke u procesu rađanja.

Iako dule znaju da je prirodan porođaj najbolji za mamu i bebu, dula će podržati ženu u svim njenim odlukama, bez obzira na to što možda ne bi bile njen lični izbor (sa ili bez medikamenata, kod kuće ili u porodilištu). Biće dostupna 24 h u periodu oko termina i spremna da dodje kad god je budu pozvali.

Jako je važno što dula ženi na porođaju pruža podršku od početka do samog kraja, koliko god porođaj trajao, dok će se medicinski tim izmeniti ukoliko se ne porodite u njihovoj smeni, dula će ostati uz vas. Na samom porođaju biće tu samo koliko treba, nekada tiho prisustvo koje ne ometa znači više od gomile tehnika.

A trudnici je važno da zna da je ona tu ako joj bude potrebna. Nekada razgovor i ohrabrenje prave veliku razliku, a masaža i dodir pomažu pri opuštanju i obezboljavanju. Podsećanje majke na njene želje, pomoć da se partner uključi i nađe svoje mesto, briga o fizičkim potrebama majke (da li joj je toplo, hladno, da li je gladna, žedna…), tehnike disanja, relaksacije, položaji koji će stimulisati i olakšati porođaj, pravljenje prostora za dobru komunikaciju sa medicinskim timom i donošenje informisanih odluka neke su od mnogobrojnih uloga dule na samom porođaju.

Sve zavisi od toka porođaja i potreba majke. Svaka dula ima svoje magične trikove, od rebozo marame, preko poznavanja masaže, akupresure, aromaterapije, hypnobirthing tehnika, tehnika relaksacije, posebnih položaja za rađanje…

Šta se sve uči na obuci i kako svaka žena ponaosob, svojim životom, znanjem i talentima, može oplemeniti taj poziv?

Neke od naših dula su instruktorke joge za trudnice, neke su fizioterapeuti, bave se aromaterapijom, ili su savetnice za dojenje, savetnice za nošenje beba. Svaka na svoj način koristi i ta dodatna znanja i iskustva da pomogne majci na porođaju. Povremeno organizuju radionice, gde svoja znanja dele sa drugim dulama i trudnicama.

Pored svih stečenih znanja i iskustva, ono što je najbitnije za dulu su SRCE i RUKE. Brojne tehnike koje navodimo i koje svaka dula pojedinačno stavlja u službu ženi koja rađa, samo su lepa nadgradnja na ovu osnovu.

Ona je tu da pruži ono što je potrebno: prisustvo osobe koja će, poput majke, sa puno ljubavi, podržati drugu ženu, znajući kroz šta prolazi i šta joj tačno treba dok rađa. Dula poznaje prave potrebe žene koja rađa, zna da je snaga rađanja u samoj ženi-majci, da joj treba pružiti potpuno individualnu negu i podršku, da je ne treba ostaviti samu.

Važno je pomoći trudnici da se oseća sigurno, zbrinuto, viđeno i saslušano. Ona će onda na najbolji mogući način roditi svoju bebu, kada se ne plaši, kada nije sama, kada oseća i zna da je podržana, i može da se prepusti iskustvu rađanja.

Gde vas mogu naći žene koje bi želele da budu podrška sebi i drugima tokom rađanja i prvih dana majčinstva?

Dule Srbije su neformalno udruženje dula koje su završile DONA International obuku za dule. DONA International je jedna od najvećih i prvih organizacija koja je profesionalizovala ulogu dule. Najlakše ćete pratiti sve naše objave, radionice i dešavanja na fb Dule Srbije. Tu je i sajt dula.rs za trudnice koje žele da pronadju svoju dulu. Mnogo se radujem što ovom prilikom mogu da pozovem sve zainteresovane na petu po redu DONA obuku za dule, koja će se održati 21-23 septembra u Beogradu.

Dolazi nam sjajna edukatorka sa velikim iskustvom i kao dula i kao predavač, Reka Deži (Réka Dézsi) iz Mađarske. Možete nam pisati na [email protected] za dodatne informacije o obuci. 

Biti dula je jako lep poziv. Biti na izvoru života je neverovatno iskustvo i zahteva poštovanje i otvorenost, dosta rada na sebi. To što imam priliku da stečeno znanje i iskustvo iskoristim baveći se pozivom koji samo može da doprinese majkama i bebama je neprocenjivo. Treba uvek imati na umu da je majka izvor snage rađanja, da ona rađa bebu, niko je ne porađa, svi drugi su tu samo da pruže pomoć i podršku koliko treba.

Dula pruža majčinsku podršku majci koja rađa. Ona nije i ne treba da bude zamena za babicu, medicinski tim. Ona je tu da pruži informativnu, emotivnu i fizičku podršku kontinuirano… Jednostavno, žene su uvek podržavale druge žene u trudnoći, na porođaju i u prvim danima i mesecima nakon porođaja. To su bile iskusne bake, majke, tetke i sestre, koje su i same puno puta rađale i bile uključene u priče, predavanje znanja i iskustva, podrške oko porođaja i majčinstva oduvek. Toga danas nema. Porođaj i trudnoća su prešli u jedan, isključivo medicinski događaj.

Izvor: Lovesensa

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj