Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sensa srećne vesti (drugi deo)

  Izvor: Shutterstock

Napred vegani

Prema studiji objavljenoj u Science Friday, ukoliko želite da učinite nešto kao pojedinac u borbi protiv klimatskih promena, zaštiti životne sredine i biodiverziteta, najbolje što možete da uradite je da postanete vegan, što su potvrdili i naučnici koji su radili na ovoj studiji.

Naučnici su izučavali 38 700 farmi u 119 zemalja i 1600 prerađivača hrane, vrsta maloprodaje i tipova pakovanja. Nakon što su razmotrili uticaj 40 namirnica koje čine 90 odsto hrane koja se konzumira širom sveta, ustanovili su negativan uticaj i najmanje količine mesa i mlečnih proizvoda na životnu sredinu.

Vrednost je u vama

Prevelika prisutnost konzumerizma dovodi do nekontrolisane kupovine stvari. Kako bi
ispunile potražnju, kompanije svojom velikom proizvodnjom sve više doprinose klimatskim promenama, uništavanju šuma i zagađivanju okeana. Posledica svega toga su ogromne količine otpada koje stvaramo kupujući dvostruko više nego pre dvadeset godina.

Prelazak sa kulture bacanja stvari na svest o tome da treba da cenimo ono što imamo
moguć je kroz promene na svakodnevnom nivou. Otkrijte čari umetnosti, zanata,
rukotvorina, probudite kreativca u sebi i pokušajte sami da napravite svoju kozmetiku, garderobu itd. Stvorite zdravu alternativu šopingu, setite se pravih vrednosti i zaštiti planetu od daljeg zagađivanja.

Vođena art terapija

Girija Kajmal (Girija Kaimal) asistentkinja profesora na Drexel univerzitetu vodila je studiju kojom pokazala da bojenje (bojanki za odrasle, slikanje i crtanje) u terapijske svrhe ima prednosti utoliko što redukuje nivo stresa i negativna psihička stanja, ali za razliku od vođene art terapije sa art terapeutom je ograničenih mogućnosti jer zapravo ne menja ništa suštinski kod osobe i ne pomaže razvijanju odnosa sa drugima, kao ni lični razvoj.

Za razliku od toga, terapijske seanse sa stručnim art terapeutom dovode do vidljivih poboljšanja, jačanja kreativnosti, popravljanja raspoloženja i kvaliteta života, donoseći rajne promene.

Pripremila: Lena Sudar

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj