Sada već davne 2017. godine Džim Keri je tokom promocije tada aktuelne igrane serije, na pitanje novinara da li će se i kada i sam vratiti na stand-up scenu izjavio da je „trenutno u procesu odbacivanja slojeva svoje ličnosti“. Drugim rečima „NE“.
Čovek koji je mnogim ljudima doneo i zaradio bogatsvo, koji je publici doneo neizmernu radost brojnim ulogama – odbacio je očekivanja svekolike javnostii ostao je u senci.
Zašto?
Nekoliko godina pre toga su za Džim Kerija bile jako teške. I ranije je otvoreno pričao o svojoj borbi sa depresijom, a nakon samoubistva bivše devojke suočio se i sa privatnim tužbama vezanim za njeno samoubistvo.
U trenutku gorepomenutog intervjua Džim Keri je svojim NE svoje mentalno zdravlje i autonomiju ličnosti stavio na prvo mesto.

3 vredne lekcije o tome kako reći "ne" od Džima Kerija:

1. Dođe vreme kada je nečega dovoljno

Ne čekajte da stvari izmaknu kontroli pre nego što se osvrnete na svoj život i kažete: "Ne, hvala. Dovoljno mi je." Život je više od toga koliko pratilaca imate na društvenim mrežama ili ko zna vaše ime, i ne morate da čekate da vam bilo ko da dozvolu.
Jedina osoba koja treba da veruje da je vreme za pauzu i razmišljanje ste vi sami. Sasvim je u redu jednostavno odlučiti: „Imam nešto drugo što želim da radim“ i odbaciti priliku – posebno onu koja zahteva veliku vremensku posvećenost.
Ne morate ni sami sebe da objašnjavate. Ako je Džim Keri mogao javno da odbaci pritisak da nastupi, sigurno ne morate da se stidite što ne želite da dodate ništa više na svoj tanjir u ovom trenutku.

2. Čak i kada kažete ne, možete podržati druge koji su rekli da

Samo zato što niste u centru pažnje, to ne znači da morate da ostanete van igre u potpunosti. I dalje možete podržati druge.
Za Džima Kerija to znači pomaganje drugim komičarima i glumcima dok slede svoje snove. Za vas to može značiti mentorstvo tinejdžerima ili organizovanje druženja u komšiluku za prijatelje vaše dece.
Cena davanja dolazi sa različitim zahtevima za svakoga, ali cena ne mora da se plati u potpunosti svaki put kada ponuda dođe na sto. Pregovarajte o tome šta ste voljni da uradite (ili ne uradite) dok sebi postavljate granice i vraćate se zajednici sa kojom se osećate najpovezaniji.

3. Samo zato što možete, ne znači da treba

Ljudi koji su postigli nešto veliko u svom životu često osećaju pritisak određenih društvenih očekivanja.
Kada neko od siromašnog postane bogat, društvo očekuje da ta osoba bude velikodušna. Kada neko stekne znanje, društvo očekuje da ta osoba podeli svoju mudrost podučavanjem drugih.
Postoje trenuci kada drugima može izgledati da je ono što imate u izobilju, ali jednostavno nemate energije, fokusa ili vremena da uradite sa tim ono što biste mogli. Nemojte se plašiti da odbacite ta visoka očekivanja koja vam nameću drugi. Postoji vreme da se pomogne - i postoji vreme da jednostavno kažete "Ne".

(Sensa)

BONUS VIDEO: