Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komunikacijom do boljeg seksa

Nakon što se iracionalna razmišljanja zamene racionalnim, lakše saopšavamo želje i osećanja i to tako da uvažavamo i svoja, ali i prava osobe s kojom smo u vezi.

  Izvor: Shutterstock

"Parovi koji imaju problem u komunikaciji pričaju jedno o drugom, jedno pored drugog, jedno kroz drugo – retko jedno sa drugim ili jedno drugom." Lillian Rubin

Koncept "kvalitetnog partnerskog odnosa" predstavlja neiscrpnu temu u svakodnevnim razgovorima, medijima, stručnoj i self-help literaturi. Čitave sekcije u knjižarama bogate su raznovrsnim naslovima tipa "Kako do srećnog braka", "Kako da unapredite svoju vezu" i slično.

Okupiranost ovom problematikom proizlazi iz činjenice da su ispunjavajući partnerski odnosi danas sve ređi, a da je razvod sve češći epilog bračnog života. Da li smo za to krivi mi ili vreme u kojem živimo?

Može se reći da uzrok ove pojave leži u savremenim vrednostima koje promovišu narcizam i individualizam, a devalviraju ljubav i zajedništvo. Pa, ipak istraživanja pokazuju da je razvod češće posledica nekonstruktivne komunikacije između partnera nego nedostatka ljubavi. Dalje, sve vidljiviji seksualni problemi u partnerskim odnosima jesu potpomognuti činjenicom da je u našoj sredini seks i dalje tabu-tema, ali su pre svega prouzrokovani nedostatkom komunikacije između partnera.

Dakle, znamo da je kvalitetna komunikacija način da održimo dobar odnos, ali i dalje ostaje pitanje kako tu kvalitetnu komunikaciju ostvariti? Koji su to pogrešni komunikacijski obrasci koje koristimo, a da ih nismo ni svesni? Kako da ih se oslobodimo i kako da naučimo alternativne načine koji su korisniji za opstanak naše veze?

Pre nego što pređemo na konkretne savete, važno je da se zapitate kakva je komunikacija u vašoj vezi. Ukoliko vi ili vaš partner primenjujete neke od dole navedenih vidova komunikacije, možda je vreme da razmotrite mogućnost da uvedete izvesne promene u vaš odnos.

Nekonstruktivni komunikacijski obrasci

Preterana generalizacija: Iznošenje "ti uvek" ili "ti nikada" tvrdnji?

Nazivanje pogrdnim imenima ili korišćenje stereotipnih izraza: Da li svog partnera zovete "sebičnim đubretom" ili "muškom šovinističkom svinjom" ili on vas "histeričnom ludačom"?

Da li uporno čačkate po prošlim greškama svog partnera i izigravate arheologa – naročito onda kada se dogodilo nešto što ne može da se promeni?

Da li nedeljama sakupljate nezadovoljstvo, sve dok jednog dana ono ne pokulja iz vas u vidu snažne eksplozije izazvane naizgled bezazlenom sitnicom?

Ne uvažavate osećanja ili mišljenja – poklapate jedno drugo i naturate samo svoje mišljenje.

Bavite se istim starim optužbama i raspravama bez ikakvih novih informacija i provere da li vas je partner shvatio.

Nastojite da jedno drugome stvorite osećaj krivice, koristeći se manevrima tako što izigravate žrtvu.

Bes, mržnja i očaj vas potpuno preplave. Vičete i vrištite, prekidate partnera ili govorite istovremeno sa njim, demonstrativno napuštate sobu, tonete u tišinu.

Da li koristite "optužujuće rečenice" tipa: "Ti me ne voliš", "Ti mi uvek činiš to" ili "Ti nikada ne slušaš"?

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj