Zaljubljenost je jedno posebno i magično stanje tokom kojeg se osećamo poletno, puno energije, "letimo", ne skidamo osmeh s lica, ali isto tako, često ne možemo da kontrolišemo svoje reakcije niti svoje telo. Kada vidimo osobu koja je predmet našeg obožavanja, kolena nam klecaju, osećamo uzbuđenje i leptiriće u stomaku. Naučnike je zanimalo kako se naš mozak ponaša kada smo zaljubljeni, stoga su radili brojna ispitivanja ljudskog ponašanja. Iako je ljubav emocija, dokazano je da osećanja i te kako utiču na fiziologiju našeg tela, pa tako i mozga.

U svojoj studiji, biološki antropolog Helen Fišer i neurolog Lusi Braun, proučavali su rezultate skeniranja mozga stotina ljudi u različitim fazama ljubavnih i porodičnih odnosa. Primetili su da su osobe u dugotrajnim, srećnim vezama imale izrazitu aktivnost u tri specifične oblasti mozga: u oblasti koja je povezana sa saosećanjem, u oblasti povezanoj sa kontrolom sopstvenih emocija i stresa i u oblasti povezanoj sa pozitivnim iluzijama.

Nakon detaljnih analiza, došli su do zaključka kako, dok smo zaljubljeni, mozak aktivira "pozitivne iluzije" kako bi produžio našu sreću. To će učiniti tako što će “isključiti” negativne sudove i fokusiraće se samo na pozitivno. To znači da kada smo zaljubljeni, naš mozak odlučuje da obustavi donošenje negativnog suda o osobi koju volimo!

To može biti mač s dve oštrice- s jedne strane može biti zatvaranje oči pred istinom i idealizacija partnera, tj. ne primećivanje njegovih mana i stvaranja pogrešne slike, a s druge strane može biti i dobro jer nas tera da volimo partnera bez obzira na loše osobine koje ima- tj. da pravimo kompromis i kada nam se neka njegova osobina ne dopada. Jer je to jedini način da veza uspe.

Izvor: Sensa