Želja za promenom i eksperimentisanjem u intimnim odnosima je sasvim prirodna, a ponekad se zbog vlastitih misli zaglavimo u zoni komfora i ne znamo kako da iz nje izađemo. Postoje psihološke prepreke koje se mogu negativno odraziti na intimni život, a evo kako možete da ih prevaziđete:

Prepreka 1: "Drugi definišu koliko sam privlačna."

U redu je da mislite o tome kako izgledate i kako želite da izgledate, ali mišljenja i stavovi drugih ljudi ne treba da utiču na način na koji posmatrate sebe. Odustajanje od ovog pristupa znači da promenite svoj stav sa "Šta drugi žele od mene?" na "Šta želim od drugih?". Prebacivanje pažnje sa percepcije drugih o vama na sopstveno životno iskustvo zahteva vreme i snagu. Vremenom ćete dozvoliti sebi da budete takvi kakvi jeste, bez spoljnih očekivanja, izmišljenih ili stvarnih, koja diktiraju kako treba da izgledate ili da se osećate.

Šta da uradite kako biste osvetili svoju privlačnost:

Napišite na ogledalu koje svakodnevno koristite: "Vaša privlačnost dolazi iz unutrašnjih izvora."
Napravite listu aktivnosti koje vam pomažu, koje vam daju energiju, vitalnost, radost i motivaciju.
Kada se zapitate šta drugi žele, promenite ideju u "šta ja želim?". Odvojite malo vremena da razmislite o tome.

Prepreka 2: "Posao partnera je da uzbuđuje."

Ukoliko očekujete samo od partnera da podstakne seksualnu želju, onda ste u zabludi. Ovu prepreku ćete prevazići ako se suočite sa svojim željama i namerama, počevši od poznavanja sopstvenog tela i želja u intimnim odnosima do učenja kako da direktnije i otvorenije razgovarate o tome sa svojim partnerom.

Mislite da ste vi dirigent svoje želje. Kao što dirigenti moraju dobro poznavati svaki instrument, morate poznavati različite "sekcije" svog orkestra: emocionalne, fizičke, čulne, duhovne, psihološke, interpersonalne, imaginarne. I umesto da čekate da se muzika sama rodi ili da se plašite da se to neće desiti, pokušajte da više učestvujete u njenom stvaranju. Budite pažljivi na ono što je teško znati u svakoj sekciji vašeg orkestra u odnosu sa partnerom.

Šta učiniti da povećate svoju želju:

Svakodnevno ponavljajte u sebi: " Ja odlučujem kakvu energiju ću iamti u intimnim odnosima".
Potražite izvore informacija i obrazujte se u intimnim odnosima. Postoji mnogo veb lokacija i podkasta koji se bave ovom temom i nude podršku . Potražite pomoć i od stručnjaka, bez osećaja sramote. Predložite partneru promene. Možete da pustite senzualnu muziku ili prvo zapalite mirisnu sveću da biste stvorili prijatnu atmosferu koja vas opušta. Dodirnite trepavice, obrve, lice, stomak, kolena, noge. Posmatrajte koji vam dodiri pričinjavaju veće zadovoljstvo i prenesite partneru ono što vam se najviše dopada.

Prepreka 3: "Moram da budem ženstvena"

Divno je prihvatiti vaše ženske osobine. Problem je u podsvesnoj povezanosti sa ženstvenošću kada pomislite da vi treba da ostanete suzdržani u odnosu sa partnerom. Energija koju obično koristite da biste bili ono što jeste na kraju se koristi da sakrijete, blokirate ili smanjite svoj pravi doživljaj trenutka. Ova blokada može dovesti do toga da žena potisne svoju ambiciju, ljutnju, radost ili druge aspekte svoje strastvene prirode, ukidajući joj pristup vitalnosti, autentičnosti i želji.

Šta treba da uradite da biste razvili svoj ženski identitet:

Identifikujte svoje delove koje smatrate "neženstvenim" i pokušajte da vidite njihove pozitivne strane. Činjenica da ih analizirate ne znači da morate da delujete protiv njih ili da ih negirate, već da ste radoznali da ih upoznate.

Važno je da se povežete sa sobom, sa svojom prirodom i razvijate otvoren odnos sa partnerom, tada će i intimni odnosi postati otvoreniji za pozitivne promene i poboljšanje za oboje.

Izvor: Sensa