Sasvim je prirodno da vi i vaš partner nemate istu potrebu za intimnim odnosima i da vaš libido nije u potpunoj harmoniji. Međutim, ako osećate da je vaš libido potpuno neusaglašen, može doći do problema u vezi.

Pre svega, šta je zapravo libido? Libido se sa latinskog prevodi kao požuda i želja. Za Sigmunda Frojda, libido je koncept koji označava instinktivnu fiziološku ili psihičku energiju povezanu sa seksualnim nagonima i, u njegovim kasnijim spisima, sa svim konstruktivnim ljudskim aktivnostima. Iako je Frojd posmatrao libido kao 'životni instinkt', danas se taj termin uglavnom ima seksualnu konotaciju.

Važno je raditi i negovati sve aspekte ljubavnih odnosa, uključujući i fizički. Evo 5 ključnih saveta koji vam mogu pomoći da pronađete ravnotežu između vas i vašeg partnera kada je u pitanju seksualna želja.

1. Razgovarajte o tome
Znamo: lakše je reći nego učiniti. Razgovor o seksu sa svojim partnerom čini vas ranjivim. Međutim, zajednički razgovor o tome potencijalno ga čini još bližim.
„Budite što iskreniji i otvoreniji“, preporučuje psiholog Karen Stjuart, „žene gube seksualnu želju iz raznih razloga.“ To može uključivati promene u vašem telu, depresiju ili anksioznost, smrt voljene osobe, gubitak posla ili bebu.
Bez obzira na vaš slučaj, razgovarajte sa svojim partnerom o svojim razlozima i dajte im do znanja da ne želite da ovo ostane status kvo, ali da želite da radite na tome zajedno.

2. Razmislite kako se oseća vaš partner
Ako vam osoba sa kojom imate redovne seksualne odnose iznenada kaže da više nema želju za intimnošću, vaša prva reakcija bi mogla biti da ste vi odgovorni za to. Vaš partner se verovatno oseća potpuno isto. „Mogli bi odmah da pomisle da jeto zbog njih“, kaže Stjuart. „Mogu da se zapitaju: „Zar je više ne privlačim? Zar ne radim pravu stvar?', naglašava ona. Ako to nije problem vašeg partnera, recite mu.
Međutim, ako vaš partner igra ulogu u vašoj smanjenoj želji, trebalo bi da razgovarate i o tome. Na primer, možda se mnogo svađate i mrzite kako se zbog toga osećate. Ili ljubav postoji, ali se osećate kao cimeri, a ne supružnici.

3. Razmislite o terapiji
Ako vas razgovor sa partnerom ne dovede na put ka poboljšanju, možda biste želeli da posetite terapeuta, bilo sa svojim partnerom ili sami, kaže Stjuart. „Ako prođe nekoliko nedelja ili meseci i ovo utiče na druge oblasti vašeg života i ako se stalno svađate, obratite se profesionalcu“, kaže ona.
Pored toga, sesije jedan na jedan mogu vam pomoći da identifikujete osnovne uzroke vašeg niskog libidai pronađete načine za rešavanje ovih problema. Studija iz 2018. u Maio Clinic Proceedings sugeriše da kognitivna bihejvioralna terapija (CBT) može poboljšati seksualno zadovoljstvo kod žena sa niskom željom.

4. Shvatite šta vas uzbuđuje
Ako vam je libido iznenada veoma nizak, trebalo bi da identifikujete svoje akceleratore ili šta vas uzbuđuje.
Druga opcija: jednostavno probajte nešto novo, poput časa grnčarstva ili novog korejskog restorana, umesto uobičajene večere i filmskog rituala. „Novine u velikoj meri doprinose oživljavanju erotike“, kaže psihoterapeutkinja Holi Ričmond. Terapija vam takođe može pomoći da shvatite šta vas pokreće, dodaje ona.

5. Stimulišite želju obuzdavanjem aktivnosti
Žene često žude za dubljom vezom i intimnom interakcijom, a ne za samim odnosom“, kaže Stjuart.
Kada nema pritiska da imate intimne odnose, bićete više zainteresovani za druge romantične aktivnosti. Osim toga, sve prateće radnje vas zaista mogu dodatno povezati i podstaći vašu seksualnu želju.

Izvor: Sensa.hr

BONUS VIDEO: