Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vođenje ljubavi kao meditacija

Tantričko vođenje ljubavi podrazumeva biti ovde i sada, potpuno se opustiti, fokusirati se na disanje i kruženje energije u našim telima. Takvim svesnim vođenjem ljubavi privlačnost među partnerima ne jenjava s godinama, naprotiv ...

  Izvor: Shutterstock

Nema ničeg lepšeg od vatrometa nove ljubavi. Onog slatkog perioda kad mislite da ste upoznali gospodina Pravog te svaki trenutak želite da provedete u njegovom naručju. Kad ste razdvojeni, neprestano mislite jedno na drugo, a kad ste zajedno, hemija je neodoljiva: osećate se kao da vas ka toj osobi privlači neki nevidljivi magnet. Mogli biste sate i sate provesti ljubeći se, dodirujući, vodeći ljubav. Vreme je relativno, sati prolaze kao minuti, u stanju ste da ceo dan provedete u krevetu, dišući kao jedno, gledajući jedno drugo u oči, stapajući se u jedno.

Zamka rutine
U tipičnoj se vezi, nažalost, s vremenom ta hemija postepeno gasi – između partnera se stvara bliskost, ali se proređuje vreme posvećeno vođenju ljubavi. Druge stvari postaju važne: zajednički projekti i ciljevi, karijera, deca, kućne obaveze. Vreme za seks često padne na dno liste: posvećuje mu se tek desetak-petnaestak minuta na kraju dana, nakon što je večera skuvana, posuđe oprano, deca stavljena na spavanje. Nije ni čudo što se u takvim okolnostima mnogima seks pretvara u rutinu.

Nakon nekog vremena pojavljuje se i jedan od najvećih neprijatelja zdravog seksualnog života: dosada. Kako bi razbili tu monotoniju, neki parovi posežu za raznoraznim podsticajima: kostimima, igračkama, igranjem uloga. Ali na kraju i to postaje rutina – samo različiti načini dostizanja istog cilja: orgazma.
Kao u našim poslovnim karijrama, odgajanju djce te mnogim drugim aspektima života, i u seksu smo orijentisani isključivo prema cilju. Dok vodimo ljubav, često nismo ovde i sada, već nam je um podeljen na nekoliko različitih koloseka. Pre svega razmišljamo o dostizanju orgazma, o tome što ćemo sledeće učiniti kako bismo zadovoljili partnera, ali i o tome što ćemo posle jesti, o sutrašnjoj prezentaciji na poslu...

Pri tome mislimo kako je za dobar seks potrebno uložiti mnogo fizičkog napora te kako će konačni cilj – orgazam – biti bolji što više takve energije uložimo. No, jednom kad dosegnemo vrhunac – a često se to događa prebrzo – osećamo se prazno, umorno, kako da smo izgubili deo svoje vitalne životne energije.

U tom začaranom krugu konvencionalnog seksa dugo se vremena nalazila i Diana Richardson, autorka knjige The Heart of Tantric Sex (Srce tantričkog seksa). Nakon što je 1979. godine postala učenica indijskog duhovnog učitelja i mistika Osho-a, Richardson je počela da otkriva duhovnu dimenziju seksa – tantra seks, odnosno vođenje ljubavi kao meditaciju. „Nakon mnogih godina intenzivnog istraživanja, otkrila sam da je iskustvo tantre – iskustvo opuštanja kroz seks, umjesto stvaranja pritiska u seksu – ono što sam intuitivno tražila celog života“, napisala je Richardson u svojoj knjizi. „Bilo je to kao da sam pronašla set ključeva koji su otvarali jedna vrata za drugima.

Zbog intenzivnog fizičkog zadovoljstva koje nam donosi, seks je zapravo idealan način meditacije, piše Richardson. Zadovoljstvo koje osećamo tokom vođenja ljubavi, potpuno zaokuplja sva naša čul pa nas prisiljava da budemo svesni onoga što se događa u našem telu u svakom trenutku. A upravo ta svesnost seksualno iskustvo transformiše u ljubav. Kad vodimo ljubav na taj način, seksualna želja među parterima s vremenom ne jenjava, kao što je često slučaj u konvencionalnim vezama. Naprotiv, ona raste, a seksualni čin postaje sve intimniji. „Kada je seksualni život para ispunjen, veći su izgledi za postizanje života punog ljubavi i radosti“, nastavlja Richardson. „Stvara se prostor za intimnost i iskrenost, partnerstvo puno bliskosti.“

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj