U svojoj knjizi Richardson te korake naziva ključevima ljubavi te ih detaljno opisuje. Svaki ključ pomaže nam da budemo svesni trenutka i prisutni u sopstvenom telu. Nemoguće je početi primenjivati sve ključeve odjednom, kaže Richardson, umesto toga ona savjetuje da isprobate one ključeve koji vam se čine najzanimljivijim i najprivlačnijim te postepeno uvodite nove. Evo nekoliko jednostavnih ključeva koje možete isprobati kako biste započeli putovanje u svet tantre:

1. Gledanje u oči

Oči su zaista ogledalo duše. One su moćni kanali kojima putuje seksualna energija. Kada su nam oči otvorene, znamo gde smo i s kim smo, drugim rečima – potpuno smo prisutni u trenutku. Osim toga, kad gledamo u oči partnera, razmena seksualne energije postaje vitalnija i dinamičnija. No ništa ne treba forsirati. Ako iz nekog razloga ne možete da gledate partnera u oči, neka vam barem lica budu blizu, okrenuta jedno prema drugome, tako da vam se dodiruju čelo ili nos.

2. Disanje

Disanje je jedna od najvažnijih komponenti kako meditacije, tako i tantričkog vođenja ljubavi. Najbolje je disati polagano i duboko. No na početku nije toliko važno pokušati  da kontrolišete dah, koliko je važno biti svestan svakog udaha i izdaha. Zašto je disanje toliko važno? Ono nam pomaže da se odvojimo od misli, od uvek zaposlenog uma te da budemo prisutni u trenutku. Disanje nas povezuje s našom životnom energijom. Pratite li tokom seksa svoje disanje, primetićete da ono postaje pliće i ubrzanije što se više približavate orgazmu. Usporavanje disanja i koordinacija udaha i izdaha s partnerom pomoći će vam da smanjite seksualnu napetost te produžite vreme vođenja ljubavi.
PageBreak

Ključevi ljubavi za potpuno uživanje
Shutterstock Ključevi ljubavi za potpuno uživanje 1
3. Komunikacija

Tokom vođenja ljubavi, govorite partneru sve ono što osećate u svom telu onda kada to osećate. Na taj način lakše ćete biti prisutni ovde i sada te biti svesni svake senzacije u telu. Kada s partnerom delimo ono što osećamo potpuno otvoreno i iskreno, stvara se intimnost i otvorenost, a ljubav raste. Nastavite na taj način da delite ono što vam se događa tokom celog vođenja ljubavi, s malim pauzama.

4. Dodir

Tokom vođenja ljubavi svesnost je važna u svakom pogledu, pa tako i u dodiru. Kada dodirujete partnera, umesto na samu radnju dodira, budite fokusirani na osećaj u vašoj ruci dok dodiruje njegovo telo. Zamislite kako se vaša ruka stapa s telom partnera, kroz dodir mu šaljite toplinu i energiju ljubavi. Umesto da odmah počnete da dodirujete delove tela za koje znate da uzbuđuju vašeg partnera, počnite suptilnije, najpre dodirujući okolna mesta te se postepno približavajte erogenim zonama. Kad partner miluje vas, takođe budite potpuno prisutni i svesni njegovog dodira.

5. Opuštanje

Jedan od najvažnijih koraka u tantri je naučiti umeće opuštanja tela i uma. Tokom vođenja ljubavi, putujte kroz sopstveno telo kako biste pronašli područja napetosti. Možda su to ramena, vrat, stopala ili vilica. Otpustite svu napetost. Posebno je važno otpustiti napetost u vilici jer ona je često povezana s napetošću u predelu pelvisa. No oprez! Opustiti telo ne znači uspavati se – to jednostavno znači pažnju preneti iz spoljašnjeg sveta u sopstveni, unutrašnji. Ne morate čekati da se vaš partner opusti kako biste se opustili i sami. Kad se jedan partner opusti, to automatski ponuka i drugog partnera.