Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da rešite konflikt u svakoj situaciji: ova moćna tehnika pomaže da vratite harmoniju u odnose

Značaj rešavanja konflikta mirnim putem uočile su još drevne civilizacije, a njihova metoda pomaže ljudima i danas da uspešno reše nesporazume.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Verovatno su mnogi od vas imali iskustvo nerešivog konflikta i zapinjanja u tački iz koje niste mogli ni koraka dalje. Kako ste se vi nosili sa tim? Jeste li poželeli pomoć, ali niste znali od koga i odakle?

Francuski mislislac Žozef Žuber je rekao:

 „Cilj svađe ili razgovora ne treba da bude pobeda, nego napredak.

Evo jednog interesantnog slučaja – od svađe do napretka.

Dva dobra prijatelja su dugo vodila uspešan restoran, dok nije došlo do konflikta oko
sagledavanja daljeg vođenja restorana. Nisu uspeli sami da se dogovore. Ušli su u sudski postupak, zbog koga su obojica patila zajedno sa svojim porodicama. Čak su se i pred sudijom žalili da im ovo najteže pada u životu. Sudski postupak je trajao tri godine, a kraj se nije nazirao. U međuvremenu su i njihova deca, koja su bila drugari od ranog detinjstva, prestala da se druže. Restoran je propadao. Sudija im je predložila medijaciju. Videvši čemu sve ovo vodi, pristali su na medijaciju. I čudo se desilo. Dogovor koji su postigli posle dve sesije, putem medijacije, iznašao je zajedničko rešenje i neke nove ideje koje su od njihovog restorana napravile jedan potpuno nov - nadaleko poznat brend. Uz medijaciju su od starog spora stvorili vrednost više u svom životu i svi su bili zadovoljni.

Da li ste znali da bilo kakav konflikt-spor (sudski, a i kada nije na sudu), možete prevazići win-win dogovorom, brzo i efikasno uz pomoć neutralonog medijatora?

Povezane vesti

KONFLIKTI- Dobre i loše strane

Skoro svako od nas ima poneko iskustvo sa konfliktima, u privatnom i porodičnom okruženju, na poslu, u društvu. Konflikti su prirodni. Imaju i dobru i lošu stranu. Kada dođemo u konflikt ili spor sa nekim, često dobijemo drugačiju percepciju stvari i osobe sa kojom smo u konfliktu. Izlazimo iz zone konfora i shvatimo da nije baš sve kako smo mi mislili.

GLEDAJTE KONFLIKTU PRAVO U OČI

Može da se desi da u konfliktu isključivo „terate po svome“, „gurate pod tepih“ ili se pravite da vam to ništa ne znači. I gde vas to vodi? U prekid komunikacije i rizik čijih posledica često niste ni svesni. Ukoliko u vašem okruženju, gde je nastao, vi ne rešite konflikt, možete da očekujete da će se stvari samo iskomplikovati.

Dve strane u konfliktu nekada i kada žele, pored svih napora ne mogu same da reše spor (koji često završi i na sudu). I onda je potrebna pomoć, ali nekog neutralnog.

MEDIJACIJA – POMOĆ DO DOGOVORA

Možete se raspitati u vašem gradu ili u sudu ili sami pronaći u zvaničnom registru (na sajtu Ministarstva pravde) kako da dođete do liceniranog medijatora. To su osobe koje su stekle veštine i imaju misiju da pomognu ljudima da kroz pregovore nađu zajednički dogovorMedijator može da vam pomogne od samog početka, sa osnovnim informacijima kako je ovaj jednostavan i brz postupak dobitna kombinacija za obe strane. Shvatićete da, ukoliko postoji vaša volja i volja suprostavljnene strane da vam pomogne medijator, da je to već korak do uspeha. Sve što ćete izneti u ovom postupku je u potpunosti poverljivo i ne može biti dostupno javnosti, čak ni na sudu.

DOBROVOLJNO, BRZO, JEFTINIJE I POVERLJIVO

Da li možete da predvidite koliko može da traje konflikt (ili sudski spor) koji imate, koliko će osoba u to biti upleteno, koliko će njih da propati u vašem privatnom okruženju zbog toga, koje sve rizike nosi dug i iscrpljujući sporni donos? Medijacija traje u periodu od šezedest dana. A je l’ znate šta je dobra vest? Prosečno se medijacija uspešno završi u roku od mesec dana.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj