Za većinu ljudi, pauza za kafu obično podrazumeva kratak izlazak sa posla do lokalnog kafića, ili odlazak do kancelarijske kuhinje. Na severu Evrope, u prelepoj Švedskoj, postoji institucija pauze za ručak koja datira još od 18. veka.

Zove se fika i obično podrazumeva da s radnog mesta izađete s kolegama, kako biste popili kafu i pojeli nešto slatko, najčešće rolnicu sa cimetom.

Kako pronaći vreme za meditaciju u danu bez predaha (i zašto)...

Šveđani idu na fiku u periodu između 10 ujutru i 3 popodne. Fika ima važnu socijalnu funkciju u smislu povezivanja sa kolegama, a ne zaboravite da je studija Američkog instituta za tehnologiju iz 2009. godine pokazala da oni zaposleni koji se druže sa kolegama tokom posla ostvaruju 10 do 15 procenata veću produktivnost nego ljudi koji se ne druže sa kolegama. Drugo istraživanje je pokazalo da ručanje za radnim stolom pred kompjuterom utiče na to da konzumiramo veće količine hrane.

Kako da pravilno jedemo: 12 ajurvedskih zlatnih pravila...

Zato, tokom sledeće pauze za ručak idite na fiku i pozovite prijatelje da vam se pridruže. Šveđani više vole tamniju, jaču kafu, tako da možete naručiti nešto u njihovom stilu.