Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Meditacija saosećanja

Dobro društvo se gradi brigom jednih prema drugima, otvaranjem srca ka bolu a ne okretanjem glave od njega.

  Izvor: Guliver / Gettyimages

Metta bhavana je veoma popularna meditacija u budizmu. Metta meditacija je o ljubavi i blagosti, predstavlja prijateljstvo i nenasilje, "želju za srećom drugih" i kvalitete kao što su strpljenje, prihvatanje, zahvalnost.

Ova meditacija se sastoji od tihog ponavljanja određenih fraza kojima se iz osude premeštate u stanje brige prema drugima, od izolacije ka povezivanju, od ravnodušnosti ili negatvnosti ka razumevanju. Možete početi 20-minutnim sesijama i postepeno povećavati vreme dok ne uspete da meditirate pola sata ili sat.

U Theravadin budističkoj tradiciji ona počinje tako što onaj ko meditira razvija ljubav i ljubaznost prema sebi, prema voljenim, prema prijateljima, učiteljima, strancima, neprijateljima i konačno - prema svim živim bićima. U tibetanskoj budistickoj tradiciji, ova meditacija je povezana sa tonglen - "davanjem i uzimanjem", gde onaj ko meditira izdiše ("šalje") sreću i udiše ("prima") patnju.

Nakon što se smestite u udoban položaj, zatvorite oči i zamislite nekoga o kome već brinete. Vizualizujte tu osobu, izgovorite joj ime, osetite njeno prisustvo. Lagano počnite da izgovarate fraze koje ce u vama probuditi saosećanja.

To mogu biti fraze poput:

  • Da budem dobro.
  • Da budem u miru.
  • Da budem srećan.

Nakon toga, okrenite se u mislima nekome koga jedva poznajete, prema kome nemate nikakav snažan osećaj. Zatim, zamislite nekoga za koga vas vezuju negativna osecanja. Osetite prisustvo te osobe i izgovarajte iste fraze saosećanja i njoj. Završite misleći na sve ljude, svuda, na sve oblike života na zemlji, bez granica, bez očekivanja. Izgovorite "Neka se sve oslobodi tuge i bola. Neka sve bude dobro i svi budu srećni."

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj