Reč čakra na sanskrtu znači krug, točak, vrtlog (svetla). Imamo ih sedam, a raspoređene su od anusa do vrha glave. Bili mi njih svesni ili ne, u zdravom telu su u stalnom stanju rotacije i vibracije, što savremena nauka objašnjava kao hemijske promene uzrokovane radom endokrinih žlezda.

Životne situacije i nezdrave navike poput fizičke neaktivnosti, loše ishrane i samoograničavanja naših sposobnosti uzrokuju neravnotežu u kretanju čakri. U slučaju nedovoljno aktivne čakre razvija se osećaj fizičke i emocionalne tromosti u području kojim upravlja ta čakra, a ako je preaktivna, njene sile postaju dominirajuće u životu pojedinca. Ako postoji blokada u jednoj ili više čakri, energija kroz njih ne teče kako treba, i krajnji rezultat je neravnoteža među čakrama koja može da rezultira problemima u svim životnim područjima. Pravilan rad čakri ključ je zdravog tela i uma.

Čakra 1: muladhara čakra

Muladhara, prva ili korenska čakra, obuhvata karlicu, područje između anusa i genitalija, bazu kičme, te prva tri pršljena.

Aspekti života kojima ta čakra upravlja su izrazito bitni za ljudsko postojanje: potreba za hranom i skloništem, osećaj porekla, zabluda, obmana, ljutnja, pohlepa, škrtost i senzualnost, a pre svega želja za više iskustva i informacija, koja deluje poput motivišuće sile ličnog razvoja.

Glavni delotvorni organ je anus pa se slab rad ove čakre odlikuje u zdravstvenim problemima poput hemoroida, zatvora i problema s debelim crevom, a u ličnosti u obliku sklonosti nezgodama, krizama identiteta, nesigurnosti, teskobi, nemiru, te slabo razvijene i zavisne ličnosti. Presnažan rad prve čakre karakteriše nasilno ponašanje zasnovano na nesigurnosti.

Zdravi jajnici, štitna žlezda, materica: kako energija i čakre utiču na ženske zdravstvene probleme...

Ishrana - Muladharu možemo uravnotežiti "uzemljujućom" ishranom bogatom korenastim povrćem (šargarepa, paškanat, rotkvica, cvekla, luk, beli luk, krompir), belančevinama (mleko, tofu, proizvodi od soje, mahunarke, ghee maslac, maslac od kikirikija), te začinima poput rena, vlašca, crvenih ljutih papričica i bibera.

Aktivnosti čakre - Prema hata jogi, sve vežbe snage i istezanja (pogotovo stopala i nogu), stojeći položaji i položaji koji otvaraju područje karlice, stimulišu prvu čakru razvijajući samopouzdanje, svesnost i ljubav prema vlastitom telu, uzemljujući nas, pa pomažući nam da osetimo sigurnost i mir. Najjednostavnije vežbe su kotrljanje teniske loptice stopalima (što istovremeno služi i kao tretman akupresure), zatim dvominutno hodanje na prednjem, levom i desnom delu stopala, te na peti.

Nakon toga možete napraviti nekoliko čučnjeva, pretklona i otklona i kruženja kukovima. Prema akupresuri, ako patite od zatvora, trebalo bi da stiskate nekoliko puta po nekoliko sekundi palcem unutpašnju stranu vrha brade, a ostalim prstima spoljašnju stranu.

Vežba za prvu čakru - MULA BANDHA

Sedite u bilo koji udoban položaj za meditaciju, na primer u položaj lotosa. Zatvorite oči i opustite celo telo. Osvestite prirodan proces disanja. Usresredite svest na vaginu, pa počnite da stežete to područje povlačeći mišiće karličnog zida prema gore i opuštajući ih. Nastavite u jednoličnom ritmu, s normalnim disanjem. Nakon toga polako stegnite iste mišiće i zadržite ih tako. Budite potpuno svesni senzacija u telu. Zatim stegnite još jače, ali tako da ostatak tela bude opušten. Polako opustite mišiće. Ponovite 10 puta.

PageBreak

Aktiviranjem swadhistana čakre do maštovitosti i dobrog zdravlja

Nemojte raditi vežbu za vreme menstruacije. Tačka stezanja je kod grlića materice, gde materica prelazi u vaginu. U početku će se analni i urinarni sfinkteri takođe stezati, ali kako se s vremenom razvijaju osvešćenost i kontrola, osećaće se samo jedna tačka. Ova vežba stimuliše živce karlice, osnažuje urogenitalni sastav i sastave pražnjenja i leči depresiju.

Čakra 2: swadhisthana čakra

Druga čakra, swadhisthana, smeštena je ispod pupka i povezana sa polnim organima, donjim delom probavnog trakta, želucem, mokraćnim kanalom, bubrezima i nadbubrežnim žlezdama.

Glavni organ - nadbubrežne žlezde su za savremenog čoveka izričito važne jer u stresnim situacijama izlučuju adrenalin u krv, što ubrzava sve fiziološke procese, buđenje i izoštravanje uma, otkucaje srca, disanje itd. Ova čakra vlada svim telesnim tečnostima, uključujući isceljujuće tečnosti limfnog sastava, te sinovijalnu tečnost u zglobovima.

Aktivnost čakre - Aspekti života koje stvara i kojima vlada su stvaranje, rađanje, porodica, mašta, zabava, ljubomora, milosrđe, zavist i radost. Kada postane aktivna, može da se manifestuje kao visoko samopouzdanje, neodoljive žudnje i strasne želje. Kod pojedinca stvara želju za druženjem, saosećanjem, senzualnošću i zaigranošću. Ako je preaktivna, osoba se može odati porocima, postati seksualno preaktivna i emocionalno zavisna od drugih; ako je preslaba, osoba je stroga, emocionalno udaljena, bez volje za životom i druženjima, histerična, te pruža otpor prema promenama.

Na fizičkom polju, slab rad druge čakre odlikuje se malokrvnošću, alergijama, bolnim i neredovnim menstruacijama, masnom kožom, preslabom ili prejakom seksualnom željom, bolovima u donjem delu leđa, neplodnošću, sindromom policističnih jajnika i mioma kod žena, a kod muškaraca varikocelom.

Ishrana - Swadhisthanu uravnotežuje slatka hrana (dinja, mango, jagoda, slatka pomorandža, kokos, med), orašasto voće (bademi, orasi i sl.), te začini poput cimeta, vanile, susama, rogača, slatke paprike i kima. Njome vlada element vode pa telu prijaju sve vrste supa, čorbi, čajeva i sokova, te voće i povrće sa visokim sadržajem vode (poput krastavca i lubenice). Eliksir za ženske polne organe je limunada od celog limuna (sa korom) koja uravnotežuje lučenje polnih hormona i menstrualni ciklus, te ublažuje predmenstrualni sindrom.

Praktičan test: proverite da li su vam čakre otvorene...

Najčešći uzrok blokada druge čakre je otpor prema životu, što uzrokuje stalnu napetost kukova i reproduktivnih organa koju će ukloniti sve vežbe za karlicu, kukove i prepone.

Aktivnosti - Vežbe uvijanja kičme, pretkloni, zakloni i otkloni i kruženje kukovima takođe su preporučljivi. Za održavanje polnih organa zdravim, redovno po nekoliko minuta na dan masirajte oba zapešća, sa većim pritiskom na kosti, te nožne zglobove.

Vežba za drugu čakru: SAHAJOLI MUDRA

Sedite u bilo koji udoban položaj za meditaciju, po mogućnosti u položaj lotosa, tako da su vam glava i leđa ravno. Ruke stavite na kolena, pritiskajući vrhom kažiprsta koren palca. Ostali prsti su ispruženi, a dlanovi okrenuti prema gore ili prema dole. Zatvorite oči i opustite se. Postanite svesni mokraćnog kanala. Udahnite, zadržite dah i povucite mokraćni kanal prema gore - ova radnja je poput trpljenja snažne potrebe za mokrenjem.

PageBreak

Aktiviranje manipura čakre u borbi protiv glavobolja

Stidne usne bi takođe trebale da se malo podižu za vreme ove vežbe, ali ne i karlični zid. Stegnite koliko dugo vam je ugodno, počevši sa nekoliko sekundi, te postupno produžujte. Izdahnite i opustite se. Počnite sa tri pa polako povećajte do deset puta. Kod upale mokraćnog kanala izbegavajte ovu vežbu. Sahajoli mudra reguliše i osnažuje celi urogenitalni sastav.

Čakra 3: manipura čakra

Treća je čakra manipura, smeštena iznad pupka.

Glavni organ - Obuhvata solarni pleksus koji je povezan s probavom i metabolizmom hrane, a vlada delovanjem gušterače i jetre, te kontroliše nagon za hranom. Oni koji pate od nepravilnog rada probave (poput probavnih smetnji ili lenje jetre), dijabetesa, poremećaja u ishrani, čestih glavobolja, prekomerne ljutnje ili straha, opsesivno-kompulzivnog ponašanja i problema sa spavanjem, trebalo bi da uravnoteže rad treće čakre.

Aspekti života - Motivacijska energija ove čakre podstiče na razvoj ega i identiteta. Osoba kojom dominira manipura teži moći i priznanju, čak i na račun gubitka porodice i prijatelja. Ovo je centar samodokazivanja, dinamičnosti i dominantnosti. U negativnom smislu, može se izraziti u obliku despotizma i gledanja na stvari i ljude isključivo kao na sredstva ostvarivanja vlastite moći i zadovoljenja vlastitih potreba. Iza slabo aktivne manipure stoje usporenost, inertnost, nemogućnost izražavanja vlastite volje i nisko samopouzdanje.

Kako jogom i aromaterapijom održavati balans čakri...

Ishrana - Za uravnoteženje treće čakre treba slediti umerenu ishranu, u kojoj bi se trebale naći žitarice, pirinač, semenke lana, suncokreta i bundeve, domaća testenina i hleb, mlečni proizvodi, začini poput đumbira, mente, kurkume, kima i anisa, čajevi od kamilice i majčine dušice i sokovi od šargarepe i kupusa.
Aktivnosti - Radite pozdrav Suncu i vežbe osnaživanja abdomena. Takođe, ako svakodnevno po nekoliko minuta snažno pritiskate palčevima dlanove i stopala, aktiviraćete sve organe abdomena.

Vežba za treću čakru: ISPRAVLJANJE SOLARNOG PLEKSUSA

Spojite dlanove i linije malih prstiju, pa posmatrajte debele linije na oba dlana (tzv. linije srca). Ako je solarni pleksus uravnotežen, ove linije su jednake dužine i spojene; ako je jedna iznad ili ispod, znači da patite od probavnih smetnji, pa treba da izvedete vežbu uravnoteženja solarnog pleksusa. Stavite desni dlan okrenut na unutrašnji deo zgloba lakta leve ruke (možete lagano uhvatiti biceps) i pokušajte da udarate levo rame vrhom levog palca. Ponovite 10 puta. Zatim ponovno dijagnostikujte stanje solarnog pleksusa; ako linije i dalje nisu ujednačene, ponovite još 10 puta.

Izvor: Sensa klub