Šesta ili čeona čakra je smeštena između obrva (malo iznad). Zove se još i „treće oko“ jer je povezana sa telesnim i duhovnim vidom. U njoj je dominantna indigoplava boja koja se povezuje sa višim znanjima, deluje inspirativno, vodi do novih uvida i daje nam mudrost i jasnoću. Na sanskritu je naziv za šestu čakru ajna, što u prevodu znači „znanje, spoznaja“.

Kada ova čakra dobro funkcioniše, osoba dobija jako suptilan uvid u sve vidove života. Šesta čakra se povezuje sa intuicijom, vidovitošću, mudrošću, maštom, vizijom, harizmatičnošću, telepatijom i, uopšte, višim mentalnim sposobnostima i mnogim paranormalnim pojavama. Veoma je bitno imati pozitivne misli i uvek pozitivno razmišljati jer vašu realnost stvarate na osnovu vaših misli. Vaše misli su često vizuelne prirode - sve što zamislite, sve vaše nade, snovi i ciljevi, vaše vizije i aspiracije su deo vašeg „trećegoka“ koje predstavlja mesto otkrivanja smisla. Od vas zavisi da li vidite i osećate veru ili strah, inspiraciju ili razočaranja.

Kako da povratite ravnotežu u čakrama: kratak vodič kroz energetske centre i njihovo balansiranje

Na fizičkom nivou šesta čakra je u vezi sa hipofizom, ušima, nosem, malim mozgom, nervnim sistemom i levim okom. Smetnje u funkcionisanju čeone čakre manifestuju se kroz probleme sa vidom, sluhom, sinusima, alergijama, glavoboljom i migrenom.

Na emotivnom i mentalnom nivou disbalans šeste čakre ogleda se u strahu, osećaju dezorijentacije, besciljnosti i besmisla, nesposobnosti koncentracije, nestrpljenju, negativnom pogledu na svet, potištenosti, depresiji, šizofreniji, preterano logičnoj i racionalnoj prirodi, egoizmu, cinizmu, aroganciji, manipulativnosti, dogmatičnosti, omalovažavanju drugih, problemima sa učenjem i izborom posla ili partnera u bilo kom smislu.

Etarska ulja ruzmarina, lavande i smilja su neka od ulja koja se koriste za balansiranje i otvaranje šeste čakre. Etarsko ulje ruzmarina ima osvežavajući miris, deluje stimulativno na mozak, bistri misli i povećava intuitivnu moć. Deluje podsticajno na memoriju i koncentraciju, pa ga treba koristiti kod mentalnog umora za jačanje mentalne energije i poboljšanje pamćenja. Pomaže i kod problema sa sinusima, depresijom, glavoboljom i migrenom koji se često javljaju kod disbalansa u šestoj čakri. Etarsko ulje smilja koristi se protiv malaksalosti, apatije, nervne iscrpljenosti, simptoma hroničnog umora, emocionalnog stresa, trauma i fobija, jer uravnotežuje emocije, aktivira naš intuitivni mozak, pomaže u meditaciji, vizualizaciji i bilo kojem kreativnom poduhvatu. Etarsko ulje lavande smiruje strah i emotivnu uznemirenost, opušta um i telo, stvara atmosferu čistoće, svežine i urednosti. Ima univerzalnu upotrebu, a najviše se koristi protiv glavobolje, depresije i anksioznosti.

Čudesni kristal koji donosi ljubav: saznajte kako da upotrebite rodonit za emocionalno blagostanje

Da biste aktivirali i balansirali šestu čakru, najbolje je utrljati par kapi preporučenih etarskih ulja koja su prethodno razblažena u jojoba ulju direktno na „treće oko“ ili područje slepoočnica u smeru kazaljke na satu. Idealno je utrljati čakra ulje direktno na čakru pre meditacije i vizualizacije, dok traje vežba joge, muzika ili dok se opuštate.

Izvor: Lovesensa