Četvrta ili srčana čakra nalazi se u visini srca, u sredini grudnog koša. U njoj je dominantna zelena boja, a element povezan sa četvrtom čakrom je vazduh. Na sanskritu je naziv za četvrtu čakru anahata, što u prevodu znači „bez mane, neoštećen ili neokrnjen“. U četvrtoj čakri čovek donosi odluke „sledeći srce“ dok balansira gornje tri i donje tri čakre. Anahata je čakra ljubavi (ljubav prema sebi i drugima), ljubavnih veza, saosećanja, radosti, praštanja, prihvatanja, dobrote i poverenja.

Na fizičkom nivou četvrta čakra je povezana sa: srcem, plućima, krvotokom, kožom, grudnom žlezdom, dojkama, rukama, ramenima i gornjim delom leđa.
Na emotivnom i mentalnom nivou disbalans četvrte čakre može da izazove ozbiljne emotivne probleme kao što su: bezosećajnost, izrazita kritičnost, promene raspoloženja, posesivnost, ljubomora, manična depresija i paranoja.

Šta način na koji se potpisujete otkriva o vašoj ličnosti: grafologija otkriva karakter i negativne osobine ljudi

Etarsko ulje matičnjaka je jedno od najboljih ulja za balansiranje srčane čakre. Matičnjak se koristi kod mnogih srčanih i nervnih oboljenja (ubrzano lupanje srca, srce koje se „steže“, nesanica, umni zamor, migrena, osećanja teskobe, uzrujanosti i straha), i kod bolesti organa za disanje (napadi astme i kašlja). Poznato je i da je Avicena, arapski lekar iz jedanaestog veka, zabeležio da „matičnjak čini um i srce srećnim“.

Etarsko ulje ylang-ylang, što u prevodu znači „cvet cvetova“, je takođe moćan miris za srce i pomaže da se srce oslobodi negativnih emocija kao što su bes, posesivnosti i nisko samopoštovanje. Ylang-ylang je zaista ulje srca zato što nam pomaže da se povežemo sa sopstvenim srcem, da osećamo stvari iz srca i izlečimo emotivne traume. To je ulje našeg unutrašnjeg deteta, a to znači da nas povezuje sa izvorom sopstvene radosti koja dolazi iznutra. U Indoneziji se cvetovi ove biljke stavljaju na krevet mladenaca u prvoj bračnoj noći.

Zapalite suv lovorov list: kada budete videli šta čini za vaše zdravlje, radićete to svakodnevno!

U aromaterapiji se koriste cvetni mirisi poput skupocenih i luksuznih apsoluta ruže i jasmina za balansiranje četvrte čakre. Precizno gledano iz jasmina i ruže se ne proizvode etarska ulja, nego cvetni apsoluti zbog delikatne strukture i osetljivosti njihovih latica. Ruža i njen miris su najlepši simbol ljubavi i romantike, kako kaže jedna kineska poslovica: „Dašak mirisa prijanja uz ruku koja daruje ruže“. Osobine i upotreba jasmina i ruže se donekle preklapaju, s tim da je ruža je izrazito žensko ulje, a jasmin odgovara za oba pola. Ako je ruža kraljica cveća i ulja - onda je jasmin svakako kralj. Jasmin, ruža i matičnjak su odlični za negu kože i najefikasniji antidepresivi i afrodizijaci zbog mirisa koji daje osećaj optimizma, samopouzdanja, euforije i poverenja.

Za balansiranje četvrte čakre upotrebite nekoliko kapi preporučenih etarskih ulja u aromalampi ili nakapajte direktno na dlanove ili maramicu i nekoliko puta duboko udahnite da osetite prijatan miris etarskog ulja. Kako je element ove čakre vazduh, odlično je pri tom raditi vežbe disanja koje vas opuštaju. Takođe možete utrljati kap mešavine etarskih ulja za balansiranje četvrte čakre direktno na sredinu grudnog koša ili dodati 20 kapi u kupku. Dok meditirate vizualizujte zelenu boju u predelu srca.

Izvor: Lovesensa