Roze kvarc je idealan kamen za romantično zavođenje. Legenda kaže da je adonisa, ljubavnika grčke boginje Afrodite (Venere u rimskoj mitologji), napao je Arej, bog rata, u obliku vepra. Afrodita je požurila da ga spase i zapetljala se u trnov žbun. Njihova pomešana krv obojila je beli kvarc u roze.

Zevs se sažalio na njih i oživljavao je Adonisa Afroditi na šest meseci u toku godine. Zbog ovog mita roze kvarc postao je simbol pomirenja u ljubavi. Kasnije je postao prigodan poklon kojim se potvrđuje ljubav među mladim Rimljanima.

Roze kvarc je esencijalan za lekare: olakšaće bolove ili tenzije, emocionalne rane kao što su duboka žalost, stres, strah ili ljutnja. Podstiče vernost i smisao za lepotu.

Roze kvarc je odličan kamen za privlačenje ljubavi, romantično zavođenje, širenje mira i spokojstva. Ukoliko telefonski poziv neočekivano postane konfrontirajući, stavite roze kvarc da apsorbuje negativnost. Dobar je zaštitnik od pakosti i zlobe. Kristal u tom slučaju deluje kao barijera od negativnih mentalnih energija i štiti od energetskog  „vampirizma“ (oduzimanje vaše životne energije od strane drugih ljudi).

Fizički – lekovito deluje na srce i krvotok. Sprečava trombozu, infarkt, jača srčane mišiće... Čisti bubrege i jetru. Pospešuje regeneraciju kože i utiče na plodnost. Uklanja nečistoće iz telesnih tečnosti, smanjuje opekotine i plikove i ulepšava ten. Koristan je kod Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, kao i kod senilne demencije.

Roze kvarc je poznat kao dečji kamen zato što će mališani instinktivno u gomili drugih kristala da odaberu njega kada imaju glavobolju. Roze kvarc će pomoći devojčici koja prolazi kroz rane faze sazrevanja u ženu, jer je vrlo dobar kako za jačanje zdrave ljubavi prema sebi, tako i za samopouzdanje.

Roze kvarc je odličan kamen za životinje koje su došle iz centara za spasavanje životinja i koje su bile traumatizovane. Štiti od noćnih mora i pomaže da se izbegne stanje zavisnosti, a može da oslobodi prigušene emocije.

Održavanje kristala: čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni u posudi sa kamenčićima ametista i gorskog kristala (ostaviti preko noći). Ne bi trebalo da se izlaže suncu, jer bledi.

Astrološki znaci: Bik, Rak, Devica, Jarac.

Čakra na koju se stavlja: srčana.

PageBreak

Idealni kristali za ljubav
Shutterstock idealni_kristali_za_ljubav_3

Serpentin

Serpentin je dobio ovo ime zato što podseća na kožu zmije (neke vrste su ljuskaste) i zato je postojala asocijacija da štiti od zmija i drugih otrovnih životinja. Bio je sveti kamen drevne boginje zmije: na primer, egipatska boginja Uadjet je bila oslikavana kao krilata kobra sa krunom, koja izbacuje otrov na bilo koga ko želi da naudi faraonu.

Serpentin usmerava svoju energiju u koren svih problema ili bolesti, čak i kada se ne zna za bolest i probleme. Serpentin uklanja toksine i smanjuje umor i bolesti koje uzrokuju nedostatak energije ili slabost mišića.

Umiruje nerve i ublažava ujede, ubode, ekceme i druge poremećaje kože. Takođe balansira hormone i promenu raspoloženja. Jača životnu snagu i energiju. Fizički – aktivira žlezdu timus, odbrambeni i hormonalni sistem. Čuva srce, čisti krv, čuva bubrege i pluća od infekcija. Koristan je kod dijabetesa i hipoglikemije.

Serpentin će pojačati vaše samopouzdanje i naučiti vas da verujete svojoj intuiciji u situacijama gde nemate jasne informacije ili kada drugi žele da vas prevare. On štiti od zlih jezika i skandala. Privlači ljubav prave osobe, iz mnoštva drugih ljudi. Serpentin ohrabruje decu da prevaziđu strahove od insekata, zmija i guštera. Pomaže životinjama sa problemima na koži, kao i da se reše buva i krpelja.

Održavanje kristala: čisti se dva puta mesečno pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, a zatim puni u posudi sa kamenčićima gorskog kristala (ostaviti preko noći).

Astrološki znaci: Vaga, Strelac.

Čakre na koje se stavlja: korenska, grlena.

PageBreak

Idealni kristali za ljubav
Shutterstock idealni_kristali_za_ljubav_2

Granat

Prema mitu, granat je osvetljavao Nojevu barku danju i noću za vreme kiša i crnih oblaka. Njega su nosili krstaši koji su verovali da će im on osvetljavati put do kuće. U srednjem veku almadinski granat je korišćen u nakitu, kao i u crkvama i prozorima hramova.

Granat je kamen koji štiti od lopova koji nameravaju da ukradu vaše dragocenosti, ideje ili uspeh na poslu. On pomaže da se prevaziđu blokade kod pisaca, kao i nedostatak ideja na bilo kom polju rada.

Granat tradicionalno štiti i čuva decu kada idu na plivanje ili su blizu vode. Koristite granat ukoliko životinja nije srećna zato što ostaje kod kuće dok njeni vlasnici odlaze na posao. Fokusirajte se na granat da dobijete ono što strasno želite: posao ili kreativnu avanturu. Nosite jedan kao psihički štit na mestima prepunim ljudi ili kada ste ranjivi.

Granat je kamen koji puni energijom i regeneriše. Probudiće ono što je dugo uspavano u vama. Doneće ponovo strast i umetnost uživanja. Pojačava plodnost i potenciju i privlači ljubav. Štiti od spoljašnjih opasnosti i nosi se kao zaštitni talisman. Dobro je imati ga u kriznim vremenima, kada se čini da nemate izlaza.

Granat pojačava dejstvo drugih kristala i čisti negativnu energiju iz čakri. Pomaže vam da napustite stare i beskorisne ideje i modele ponašanja. Otklanja inhibicije i tabue i daje samopouzdanje. Razvija intuiciju i omogućava potpuno sagledavanje samog sebe i drugih ljudi. U fizičkom domenu jača srce, reguliše krvni pritisak, štiti od leukemije, jača kosti. Pomaže kod impotencije i frigidnosti, reume i artritisa. Stimuliše metabolizam i potpomaže apsorpciju minerala i vitamina.

Održavanje kristala: čisti se pod mlazom mlake vode oko 5 minuta, četiri puta mesečno, a zatim puni na suncu oko 15 minuta.

Astrološki znaci: Ovan, Škorpija.

Čakra na koju se stavlja: korenska.