Malo je onih koji ostanu ravnodušni na osvežavajuće mirise eteričnih ulja. Upravo zbog toga što, osim za osvežavanje vazduha ili kupke, neka od njih mogu se upotrebljavati i u ishrani. Još su stari turski recepti za baklave sadržavali hidrolat ruže koji je toj ukusnoj poslastici davao posebnu aromu. Iz te zemlje u naše krajeve je stigao i rahat-lokum, slatkiš koji nam ostaje u sećanju upravo po prijatnom mirisu ruže koji se širi nepcem kad ga stavimo u usta. I danas se u mnogim zemljama Bliskog istoka u hladnu vodu stavlja nekoliko kapi ružinog hidrolata kako bi voda, osim što gasi žeđ, dobila i posebnu, umirujuću aromatičnu notu.
Veoma korisna citrusna eterična ulja se, osim u aromaterapiji, obilno upotrebljavaju u parfemskoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Agrumi potiču iz sunčanih krajeva i stoga nam daju energiju vedrine i sunca. Nikako ne treba zanemariti njihov koristan učinak za zdravlje i opšte stanje čoveka. Zanimljivo je da se od citrusnih biljaka mogu dobiti čak tri vrste eteričnih ulja. To su eterična ulja prepoznatljivog citrusnog mirisa dobijena rendanjem kore, tj. sadržaja citrusa, eterična ulja dobijena iz lista citrusa, tzv. petit grain ulja, kao i eterična ulja dobijena iz cveta, poput neroli ulja iz cveta gorke narandže. Eterična ulja kore citrusa upotrebljavaju se i u kulinarstvu. Petit grain ulja najčešće se upotrebljavaju za opuštajuće aromamasaže jer opuštaju mišiće, a neroli ulja u aromakozmetici i parfemskoj industriji.
Ulje od sadržaja slatke narandže protiv gastritisa
(Citrus sinensis) najboljeg je kvaliteta ako dolazi iz Izraela, SAD-a i sa Kipra. Miris mu je slatkast, citrusni, a delovanje umirujuće, osvežavajuće i podsticajno za probavni sistem. Korisno je za smanjenje apetita, kod gastritisa, protiv nervoze, napetosti i stresa.
U kulinarstvu ćete otkriti sve njegove kvalitete ako kašiku maslinovog ulja pomešate sa 2 kapi eteričnog ulja slatke narandže. Dodajte jednu kašiku jabukovog sirćeta pa prelijte salatu. Salatu poslužite na kraju obroka, nikako pre jela, jer slatka narandža zatvara apetit.
Ulje od sadržaja limuna za detoksikaciju
(Citrus limon) najbolje je ako je poreklom iz Italije, Izraela ili SAD-a. Miris mu je svež, čist, citrusni, a delovanje višestruko blagotvorno za organizam. Čuva zidove kapilara, podstiče rad jetre, deluje protivupalno i antibakterijski čime osvežava um i telo. Upotrebljava se u preparatima za detoksikaciju, ali i za negu ispucalih kapilara, protiv dečijih disajnih infekcija, za osveženje prostora, podsticanje koncentracije i protiv mentalnog umora.
Mere opreza: ulje je fotosenzibilno, što znači da ga ne bi trebalo stavljati na kožu pre izlaganja suncu. Nije preporučljivo za osobe izrazito osetljive kože.
U kulinarstvu je limun, osim u svežem izdanju, vrlo koristan u obliku eteričnog ulja koje se može dodati u bešamel na sledeći način: nakon što je bešamel sos skuvan, sklonite ga s vatre i sačekajte 10-ak minuta, a zatim dodajte kašičicu maslinovog ulja u kojem ste otopili 2 kapi eteričnog ulja limuna. Limun će osvežiti sos i dati mu poseban ukus.
Ulje od sadržaja bergamota protiv nesanice
(Citrus bergamia) dolazi iz Italije i ima osvežavajući, gorko-slatki citrusni miris. Deluje sedativno i antibakterijski pa je odlično protiv smanjenog apetita, nadutosti, stresa, nervoze i nesanice.
Mere opreza: ulje je fotosenzibilno i ne sme se nanositi na telo pre izlaganja suncu.
Bergamot se u kulinarstvu može upotrebiti za osvežavajući napitak od jogurta na isti način kao lavanda.
U kulinarstvu samo vrhunsko ulje!
Ulje grejpa protiv bakterija
(Citrus paradisi) u naše krajeve dolazi iz Izraela i sa Floride. Ima oporo svež, citrusni miris. Njegovo delovanje je antibakterijsko i antivirusno, digestivno i antistresno pa je stoga idealno kod smanjenog apetita i kao aromaterapija protiv stresa, a u domaćinstvu za dezinfekciju prostora.
U kulinarstvu grejp može poboljšati ukus domaćeg majoneza. Dodajte 2 kapljice ulja grejpa u hladno ceđeno suncokretovo ulje od kog ćete napraviti majonez po uobičajenom receptu.
Ulje od sadržaja gorke narandže za cirkulaciju
(Citrus aurantium) dolazi iz Kine i Indije. Miris mu je gorko-slatkast, citrusni, a deluje na podsticanje cirkulacije i smiruje probavni sistem. Izvrsno deluje protiv smanjenog apetita, nervoze, napetosti i stresa odnosno kao dodatno ulje za tretiranje celulita.
Mere opreza: ulje je fototoksično i ne sme se upotrebljavati pre izlaganja suncu.
Gorka narandža u kulinarstvu se može upotrebiti na isti način kao slatka, uz to što ćete salatu poslužiti kao predelo jer gorka narandža otvara apetit.
Ulje od sadržaja mandarine za umirenje
(Citrus reticulate) upotrebljava se za kupke i masaže, a pomaže i kod nesanice. Njegov slatkasto-osvežavajući miris uklanja probleme s probavom i reguliše apetit – preterani smanjuje, a smanjeni povećava. Izvrsno je za osobe izložene visokom nivou stresa, umanjuje napetost i nervozu, i zato mu je popularni naziv – ulje dečije radosti. Najbolje je ako je poreklom iz Italije.
Ako želite da ga isprobate u kulinarstvu, izmiksujte sok od 2 šargarepe i pola manjeg celera. Pri kraju dodajte kašiku tečnog meda u kome ste rastopili 2 kapljice eteričnog ulja mandarine.
Ulje lavande za opekotine
Pravi se od različitih vrsta ove biljke, ali ono kojem pripisuju opuštajuće, relaksirajuće i neškodljivo delovanje pravi se od Lavandule vere ili Lavandule angustifolie. Jedino tu lavandu možemo nerazređenu nanositi na kožu kod manjih posekotina, opekotina i ugriza komaraca odnosno upotrebiti u kulinarstvu i aromaterapiji za decu. Ona najbolja raste na području Mediterana. Postoje i eterična ulja španske lavande (Lavandula stoechas) i širokolisne Lavandule spice. One se ne upotrebljavaju u kulinarstvu, a u aromaterapiji se upotrebljavaju u manjoj koncentraciji i s većom merom opreza. Zanimljivo je da hvarska lavanda zapravo nije lavanda nego lavandin – vrsta koju dobijamo ukrštanjem lekovite i širokolisne lavande. Ona ima drugačije delovanje, nešto je oštrijeg mirisa i ne upotrebljava se za opuštanje, nego za tretiranje disajnih tegoba. Nije preporučljiva za decu.
Ulje lekovite lavande biće izvrstan aromatični dodatak tartufima od čokolade. Umesto šećera u ove slatkiše dodajte med u koji prethodno ukapate 2 kapi ulja Lavandule vere ili Lavandule angustifolie. Nekoliko cvetića lavande dodatih u čašu rashlađenog jogurta biće smirujuće osveženje u toplijim danima.
U kulinarstvu samo vrhunsko
Eterična ulja koja upotrebljavamo u kulinarstvu moraju biti aromaterapijskog kvaliteta, a to nije svako eterično ulje dobijeno od prirodnih sastojaka. Zato bi trebalo da budete krajnje oprezni i dobro da čitate ime proizvođača. Takođe, eterična ulja ne smeju da budu konzumirana ako ih prethodno ne rastopimo u nekom baznom ulju – maslinovom, suncokretovom i sl. Pre upotrebe eteričnih ulja osobe sa zdravstvenim problemima trebalo bi da se posavetuju sa lekarom. Na ambalaži eteričnog ulja aromaterapijskog kvaliteta trebalo bi da budu naznačene sledeće informacije: naziv biljke, latinski naziv biljke, način dobijanja eteričnog ulja (npr. destilacija), zemlja porekla i hemijski sastav (hemotip).
Šta vaša omiljena kafa govori o vama? Izbor otkriva da li ste pomirljivi, spontani ili proračunati
Ne nasedajte na 5 trikova narcisa: Evo kako da pokvarite plan manipulatoru koji krši sva pravila
Dnevni horoskop za 19. april 2025: Devica uklanja sve prepreke, Ovan se odriče nečeg dragocenog
Ove 2 stvari nikad ne treba da tražite od partnera: Ako poželite da on bude ovakav, nađite drugog
3 lekcije Uskrsa za svaki dan: Koje poruke najvećeg hrišćanskog praznika možemo da primenimo uvek i svuda?