Festival je izveden iz običaja obožavanja Meseca tokom dinastije Zhou pre više od 3.000 godina. U drevnoj Kini, carevi su na godišnjem nivou slavili Mesec. Običaj je vremenom postepeno prihvaćen od strane masa i prerastao je u festival u dinastiji Severnih Pesama (960-1279). Međutim, tradicija jedenja mesečevih kolača nije bila uspostavljena sve do dinastije Yuan (1279-1368).
Kina je 2008. godine usred jeseni proglasila trodnevni državni praznik radi bolje promocije tradicionalne kulture. Poznata legenda je priča o Chang'e i njenom mužu Houyu, iskusnom strelcu. Kada je zajedno izašlo deset Sunca koji su pretili Zemlji, Houyu je spasio planetu od spaljivanja, kada je oborio njih devet. Za ovo herojsko delo nagrađen je eliksirom.
Prepredeni učenik pokušao je da ukrade eliksir, ali ga je Chang'e osujetila. Popila je celu flašu eliksira i otplovila prema nebu. Da bi ostala bliska sa svojim mužem koji je još uvek na Zemlji, odlučila je da Mesec učini svojim domom. Chang'e je postala poznata kao boginja Meseca i ljudi su je obožavali radi mira i sreće.
Običaji: stari i novi
Praznik jeseni je drugi najznačajniji festival za okupljanje porodice nakon Prolećnog festivala. Na taj dan članovi porodice će se okupiti na večeri, uživati u mesečini i slaviti Mesec. Jedenje mesečevih kolača i rakova najčešća je i reprezentativna tradicija današnjeg vremena. Mesečevi kolačići su vrsta kineskog peciva. Okrugli oblik simbolizuje ponovno okupljanje i obično se iseku na komade koji su jednaki broju ljudi u porodici. Dlakavi rak ili kineska rukavica, verovatno je manje poznata i manje cenjena u mnogim zapadnim zemljama, ali je ipak u vrhu kineskog menija tokom sezone, zbog svog bogatstva hranjivim materijama i ukusom.
Drugi običaj je poštovanje Meseca. To možete učiniti na krovu, na balkonu, na vrhu planine ili uz more. Ranije su ljudi verovali da je Mesec najsjajniji i najokrugliji na dan festivala. Iako je nauka dokazala da je to istina samo tokom nekih godina, ljudi i dalje poklanjaju Mesecu svoje najbolje želje tokom festivala.
I naravno, fenjeri. Ljudi su nekada sami pravili fenjere kao porodičnu aktivnost i deci se to dopadalo. Danas parkovi u gradovima pripreme predivne, sjajne fenjere koji dolaze u različitim oblicima i bojama.
U istočnoj kineskoj provinciji Zhejiang, posmatranje poplave reke Kiantang važna je slavljenička aktivnost. Plima i oseka podudaraju se s rastućim i opadajućim Mesecom, stvarajući posebno velike plime sredinom jeseni. Ovo je takođe postala poznata turistička atrakcija u regionu.
U nekim gradovima i selima u južnoj Kini ljudi se bave tradicijom spaljivanja kula. Izrađene od cigle i pločica, tornjevi se kreću od 33 centimetra do jednog metra u visinu. Na vrhu tornja je rupa za ubacivanje goriva. Tradicionalno se veruje da spaljivanje ovih kula može doneti sreću njihovom životu i žetvi. Što je vatra jača, žetva će biti bolja.
U Hong Kongu, Ples vatrenih zmajeva je tradicija koja se prenosi više od sto godina. Za razliku od običnih zmajeva, zapaljeni tamjani zabodeni su po celom zmajevom telu, pa je ime zmaja "Vatreni zmaj". Ples obično traje tri dana.
Zabavite se sa svojom porodicom i organizujte lepo druženje, na kom ćete se još više zbližiti i slaviti život, ljubav i Mesec.
Takođe, isprobajte recept za mesečeve kolačiće:
Prvi deo ovog recepta za mesečeve kolače je pripremanje testa. Potrebna su samo četiri sastojka - zlatni sirup, lužna voda, biljno ulje i glatko brašno.
Sastojci za testo:
- Zlatni sirup:
Zlatni sirup je obrnuti šećer. Obrnuti šećer je mešavina dva jednostavna šećera, odnosno glukoze i fruktoze, za razliku od običnog šećera, koji je saharoza. Priprema se kuvanjem običnog šećera sa kiselinom poput limunovog soka dok ne postane gust sirup boje jantara.
- Biljno ulje:
Možete da koritite biljno ulje neutralnog ukusa, poput kukuruznog ulja, ulja kikirikija, uljane repice i palminog ulja.
- Lužna voda (kansui/jiǎn shuǐ):
Lužna voda je alkalna i stoga neutrališe kiseli ukus zbog prisustva kiseline u zlatnom sirupu. Na taj način možemo iskoristiti blagodet zlatnog sirupa, koji stvara meko pecivo bez kiselog ukusa. Lužna voda potamni boju peciva. Povećajte količinu vode sa lugom ako je boja kolača prebledela nakon pečenja od dvadeset minuta.
- Brašno za kolače:
Brašno za kolače idealno je za pravljenje mesečevog kolača. Ima dovoljno glutena za formiranje testa, ali nije previše da očvrsne meko pecivo.
- Pripremite punjenje od Lotosove paste:
Lotosova pasta nije dostupna u svakom delu sveta, ali je najčešće punjenje za mesečeve kolače. Takođe, možete koristiti pastu od crvenog pasulja da zamenite pastu od lotosa.
- Žumance:
Posoljeno jaje očistite, pa ga otvorite. Uklonite žumance.
Operite žumance vodom da biste uklonili belance koje se zalepilo za žumance. Treba vam samo žumance. Osušite komadom tkanine ili kuhinjskim papirnim ubrusom.
Obmotajte žumance lotosovom pastom.
Priprema testa:
Kuhinjskom vagom precizno izmerite količinu zlatnog sirupa, vodene lužine i biljnog ulja. Dobro promešajte. Prosejte brašno. Dodajte sve odjednom u gornju smešu.
Viljuškom ili žicom od nerđajućeg čelika sjedinite sve sastojke. Na početku je teško mešati, ali nakon nekoliko mešanja, tečnost će početi da vlaži brašno i formira lepljivu masu. Na kraju će postati meko testo koje pokupi sve brašno u posudi za mešanje.
Prekrijte testo prozirnom folijom. Ostavite u frižideru trideset minuta da se testo opusti. Lakše je raditi sa opuštenim testom koje je elastičnije. Kao rezultat toga, neće se lako slomiti ili napuknuti tokom oblikovanja i pakovanja.
Za pravljenje mesečevih kolačića potrebno je da izmerite sastojke. Dobar mesečev kolač treba da ima tanak sloj peciva sa puno nadeva. Odnos treba da bude jedan deo peciva prema dva dela nadeva. Možete da koristite 18 g peciva i do 35 g punjenja. Težina punjenja je kombinacija lotosove paste i žumanceta. Pošto težina žumanca varira, samo stavite žumance na vagu i dodajte lotosovu pastu do 35 g.
Urolajte mesečeve kolačiće u činiju napunjenu brašnom. Otresite višak brašna.
Slično, kalup za mesečeve kolače uronite u brašno i otresite višak. Stavite testo na pleh za pečenje. Stavite kalup za kolače na testo i gurnite ga nadole. Testo će dobiti oblik kalupa, a uzorak će biti utisnut na površini. Lagano spuštajte kalup do testa najmanje sedam do deset puta da biste dobili savršen oblik. Kolač pecite na srednjoj rešetki, na gornjoj i donjoj temperaturi od 175 ° C pet do šest minuta ili dok se površina ne počne učvršćivati. Izvadite mesečev kolač iz rerne i premažite površinu kolača belancem. Koristite kuhinjski papirni ubrus da biste uklonili višak belanceta. Vratite kolač da se peče još deset minuta ili dok ne porumeni.
Izvor: Sensa