Prema legendi, vekovima unazad, jedne japanske jeseni u jednom veličanstvenom vrtu majstor za pripremanje čaja zatražio je od svog učenika da pripremi prostor za ceremoniju čaja. Mladić je ceo dan predano uređivao vrt, šišao je živu ogradu, „češljao” šljunak, s trave uklonio suvo lišće i otpale grančice, počistio mahovinom obrasle staze. Vrtje izgledao besprekorno. Majstor ga je u tišini pregledao, a zatim je stigao do grane javorovog stabla i snažno je protresao, posmatrajući kako pegavo lišće pada na travu. Učenik je bio očajan. Ali tada je zavladala čarobna nesavršenost; zavladao je wabi-sabi.

Kako da razvijete svoju ekološku svest: 4 načina da svojim ponašanjem očuvate životnu sredinu

Ta drevna japanska filozofija koja je svoje korene uplela u zen budizam, posebno u ceremoniju pripreme čaja, skroman je, ali složen ritual u kom majstori cene rukom oblikovane keramičke šolje – napukle, nesimetričnog oblika, neujednačenog sjaja – u njihovoj namernoj nesavršenosti. Pojam wabi-sabi se, tako, može opisati kao pronalazak lepote u stvarima koje su prolazne, trošne, nedovršene, dotrajale, rustične ili ukratko, oksimoronom rečeno – kao savršeno nesavršenstvo. Ipak, ne odnosi se wabi-sabi samo na umetnički koncept uređenja doma i vrta, po čemu je danas u svetu možda najpoznatiji, nego na celokupan stil života, pa se ove japanskemudrosti mogu preneti i na područje lepote.

1. Koristite organske sastojke

Wabi-sabi veliča prirodu, pa kao što se savetuje da se pri uređenju doma koriste prirodni materijali, pri kupovini preparativne i dekorativne kozmetike težite organskim i ekološkim sastojcima. Nežni su prema koži, a nije tajna da se sve što na nju nanesemo može apsorbovati u organizam.

Čuveni mistik Osho otkriva najveću tajnu sreće: ako ovako počnete da razmišljate, brige će nestati

2. Oslobodite se viška

Wabi-sabi se odnosi na ogoljavanje, izbegavanje nepotrebnog, da bismo živeli kvalitetnije. Zato je prvi korak oživljavanja ove japanske filozofije raščišćavanje kupatilskih ormarića i nesesera. Osmislite jednostavan, a delotvoran režim nege i šminkanja, koristeći kvalitetne, personalizovane i isprobane proizvode. Oslobođena nepotrebnih slojeva, vaša koža će lakše da diše, a i novčanik će vam biti puniji.

3. Nemojte samo da prihvatite, nego prigrlite svoje nedostatke

Ova produhovljena filozofija uči nas da prestanemo da pokušavamo da se prilagodimo standardima lepote i da svoje nesavršenosti prigrlimo, a potom ih i istaknemo kao definišuću tačku svoje unikatne lepote. Podstiče nas i na to da prihvatimo činjenicu kako od svog prvog udaha venemo i menjamo se, što je, zapravo, razlog za slavljenje sadašnjeg trenutka, kao i promena koje će tek doći. Ovakva promena razmišljanja može da nam pomogne da živimo mirnije i zadovoljnije.

4. Brinite se o okolini

Osim što prihvatanjem svojih nesavršenosti smanjujemo kupovinu novih stvari, wabi-sabi stavlja fokus na zahvalnost za ono što već imamo, pa manje težimo za nečim novim. Time smanjujemo potrošnju i dajemo svoj doprinos očuvanju naše planete.

Izvor: Lovesensa