Tamo gde je priroda sačuvana u svom najlepšem obliku, gde su krajolici prošarani raznolikim šumama, dubokim klisurama i najmirisnijim cvetnim livadama, nalazi se simbol Kamene Gore i nemi svedok prošlih vremena - Stari ili Sveti bor.

Kada je silna gora ponikla iz kamena, tada je nastala i planina na krajnjem jugozapadu Srbije koja se čudesnim osobinama izdvojila od svega što je okružuje. Bez obzira na to da li je narodno verovanje o čudnovatom nastanku istinito, ono što je i pri samom pogledu na njene guste šume i bistre izvore očigledno, jeste da je reč o jednom od najlepših mesta u Srbiji.

Pitate se po čemu je Kamena Gora toliko posebna? Možda je najbolje krenuti od njene zanimljive istorije koju prate mnogobrojni mitovi i legende. Najveći broj njih vezani su za drevnog stanovnika ovog živopisnog mesta, koji više od četiri stotine godina krasi vrh brda sa koga se pruža fascinantan pogled. Reč je o najstarijem boru u Srbiji, koga su meštani prozvali Stari ili Sveti bor.

Pitoma duša Kamene Gore...

Ovo neobično drvo nekada je predstavljalo mesto okupljanja, a u nedostatku crkve, i pričešćivanja i bogosluženja. Danas Sveti bor predstavlja čudo prirode koga vreme, a ni ljudi, nikada nisu oskrnavili. On je ostajao i postajao prijatelj onima koji su se pod njegovim razgranatim krošnjama sastajali, rastajali, svađali i mirili, razgovarali ili odmarali posle napornog dana.

PageBreak

Sveti bor simbolizuje veličinu, hrabrost i izdržljivost

Sa visinom od 13 i krošnjom od čak 18 metara, Sveti bor simbolizuje veličinu, hrabrost i izdržljivost koja se retko sreće. Ali, nisu samo veličina, istrajnost i starost ono što karakterišu ovo čudnovato drvo. Jedna od njegovih specifičnosti, ogleda se i u korenu koji je jedna grana smrče odlučila da pusti baš u njegovom stablu. Uzrok ovog prirodnog fenomena do dana današnjeg je ostao nerazjašnjen.

Pored sa gotovo pola veka starim stanovnikom, Kamenogorci se mogu ponositi i drugim jedinstvenim bogatstvima koja odlikuju njihov kraj. To su, pre svega, živopisni i nepredvidljivi krajolici koji na svakom koraku kriju po neko iznenađenje. Smenjuju se krševiti predeli, zelene livade pune poljskog cveća, zatim izvori sveže planinske vode i stoletne šume čiji blagodetni miris opušta sva čula.

Zbog toga obilazak ove planinske lepotice nije obična šetnja, već iskustvo koje ćete dugo pamtiti. Ukoliko se ovde zadesite na proleće ili leto, naićićete na prostrane predele presvučene jarkim bojama koje podsećaju na umetničko delo veštog slikara. Ako, pak, Kamenu Goru odlučite da posetite u zimskom periodu, zatećićete bajkovitu lepotu ušuškanu belim pokrivačem koji je odmor za telo i dušu.

Doktor Gaja je ponos Srbije: Besplatan pregled je moj dug selu Kozjaku i Hipokratu...

Pored mnogobrojnih prirodnih bogatstava, Kamenu Goru odlikuje i raznovrsno životinjsko carstvo. Ovde su dom pronašle retke i zanimljive vrste, koje su u netaknutoj prirodi pronašle sve što im je potrebno. Predeo je pogodan i za razvoj stočarstva, o čemu svedoče proplanci i livade ispunjene stadima ovaca, koza i drugih domaćih životinja izvedenih na ispašu.

U blizini ovog sela koje okružuju stare autentične kućice i brvnare, nalazi se i pravi mali muzej na otvorenom ili etno selo Guvnište. Okružen desetinama malih izvora i vrela, nedaleko od Guvništa nalazi se i kamp Kovčica sa istoimenim izvorom i jezercetom. Ukoliko ste raspoloženi za obilazak okoline ne propustite da obiđete i okolna brda koja kriju fascinantnu prirodu u izvornom obliku.

Izvor: Serbia