Prema starom tibetanskom običaju, dijamanti predstavljaju skriveni potencijal u svemu. Sirovi dijamant izgleda kao blatnjavi kamičak - malo čistog kristalnog leda zarobljenog ispod išarane braonkaste ili maslinastozelene površine

To je zapravo običan ugljenik koji je usled visokih temperatura istopljen u vulkanskim kraterima i dugo ostao izložen izuzetno visokom pritisku u unutrašnjosti Zemlje. Taj proces menja atomsku strukturu sirovog ugljenika u dijamantu.

Tibetanski i mandarin kvarc: kristali koji isceljuju dušu, pročišćavaju meridijane i osnažuju telo...

Grafitno olovo i ugljenik dijamanta su, zapravo, napravljeni od iste materije, samo su atomi u grafitnom olovu vezani u slabe ravni, a u dijamntu su savršeno simetrični pod svakim uglom, tako da slabi slojevi ostaju uvek vezani i to ga čini najtvrđim objektom koji postoji. Svaki dijamant, gde god da se nalazi, sačinjen je od istog jednostavnog ugljenika i ima istu anatomsku strukturu. Sve do molekulranog nivoa svaki delić dijamanta je potpuno isti po svom sklopu, kao i svaki drugi deo tog dijamanta.

Dijamant je i najjača materija u univerzumu. Bezbroj puta je tvrđi od čelika - ništa ne može da ga izgrebe. Zapravo, samo dijamant može da izgrebe drugi dijamant i to samo ako je izgrebani dijamant pod „mekim" uglom, i ta se tehnika koristi za brušenje. Ako brusilac pritisne sirovi kamen pod oštrim uglom malo više nego što je potrebno, kamen će početi da seče kroz samo tocilo.

PageBreak

Kako vizija koja menja budućnost

Tokom meditacija u budističkom manastiru, Majkl Rouč imao je viziju koja mu je otkrila čime će se baviti u životu - dijamantima - iako ga nakit nikada nije privlačio, niti je išta znao o tom poslu. Stara izreka kaže da kada kraljevi sanjaju, istorija se menja. Tako i vizije koje nam nekada deluju čudno, a dođu nam kroz opuštena i viša stanja svesti, mogu da budu životno podržavajuće i da promene tok naše lične istorije.

Pre meditacije u manastiru, Majkl Rouč diplomirao je na Prinstonu sa najvišim ocenama, dobio stpendiju i Predsedničku akademsku medalju od predsednika SAD, Makonel nagradu Vudrou Vilson škole za međunarodne poslove na Univerzitetu Prinston. Nakon toga odlučio je da otputuje u Aziju i da uči sa tibetanskim lamama i Dalaj-lamom. Nakon 25 godina provedenih u budističkim manastirima, dobio je titulu Geše - učitelja. Kada je ovladao budističkim učenjima i monaškim treninzima, njegov prvi učitelj Ken Rinpoče ohrabrio ga je da se upusti u svet biznisa, jer je zapravo dinamična američka kancelarija savršena laboratorija za pravo testiranje njihovh ideja i mudrosti.

Šta nam ne dozvoljava da utonemo u san: 4 saveta kako lakše da zaspimo...

Po povratku u SAD, Geše Majkl Rouč je na principima budizma i primenjujući tibetanske mudrosti izgradio Andin internacionalnu dijamantsku korporaciju, jedan od najuspešnijih start-up-a u istoriji Njujorka. Za samo deset godina razvio je kompaniju od skromne investicije do kompanije koja pravi 250 miliona dolara u godišnjem prometu i postao poslovni konsultant kompanijama kao sto su Xerox, Goldman Sachs, British Airways, Verizon Mobile i Bentley Systems. Osnovao je međunarodni obrazovni projekat The Diamond Cutter Institute koji godišnje dopre do 20.000 ljudi širom sveta.

PageBreak

Kako izgleda videti nevidljivo

„Sekač dijamanata" je priča o tome kako je Geše Majkl Rouč izgradio Odeljenje za dijamante u kompaniji „Andin international" od nule do prometa od više miliona dolara godišnje. Većina principa koje je koristio u tom poduhvatu nalazi se u ovoj knjizi, koja je prevedena na preko 30 jezika širom sveta. Originalna knjiga pod ovim nazivom datira kao najstarija štampana knjiga na svetu.

Britanski muzej ima primerak iz 808. ili oko 60 godina pre nego što je napravljena Gutenbergova Biblija. „Sekač dijamanata" je zapis učenja koje je Buda propovedao pre više od 2500 godina. U početku je učenje prenošeno usmeno, a onda je beleženo na dugačkim palminim listovima na koje su se reči urezivale igrom. Ova drevna knjiga se zove „Sekač dijamanata" jer nas uči o potencijalu svega što prevazilazi i sam dijamant koji je nešto najtvrđe, nešto najbliže iskonskom oko nas.

Isceliteljski kamen tulit: leči iscrpljeno telo i dušu...

Čist dijamant je skoro najbliži apsolutno čistoj fizičkoj materiji. Onaj dijamant koji nema boju je najređi i najvredniji. Skriveni potencijal je stalno svuda i oko nas, ima ga svaki objekat i svaka osoba i ako se upotrebi na pravi način, vodi do ličnog i poslovnog uspeha. Ali on je nevidljiv, baš kao što je najvredniji dijamant onaj koji nema nikakvu boju.

Skriveni potencijal u svemu je najčistija i apsolutna istina i svaki delić tog potencijala čist je koliko i apsolutna realnost. Tajna kako stvari zaista funkcionišu jeste tajna o tome kako da postignemo pravi i dugotrajan uspeh u svakodnevnom životu, u našim poslovnim poduhvatima, a to je nešto dublje i nešto što se ne vidi tako lako. Na vidi se bez truda i napora. Ali u svakom slučaju, zaslužuje svaki uloženi napor.

Izvor: Sensa