KA ZEMLJI PUTUJE SNAŽNA SOLARNA OLUJA - KAKO ĆE UTICATI NA VAŠE BLAGOSTANJE: Oseća se tenzija, mnogi će biti iscrpljeni!

Saznajte kako će na vas uticati snažna solarna oluja - danas se njeni efekti posebno mogu osetiti!

Shutterstock

Očekuje se da će solarnaoluja koja je izbila sa Sunca 14. juna uskoro stići do Zemlje, saopštila je Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA). To može prouzrokovati prekide radio signala i struje u određenim delovima sveta.

Snažne solarne oluje (izbijanje elektromagnetnog zračenja u sunčevoj atmosferi) koje su izbile u četvrtak, 14. jula , kreću se ka Zemlji. Stručnjaci kažu da mogu izazvati nestanke struje. Neki stručnjaci predviđaju da bi to moglo da se desi već 18. i 19. jula.

Sunčeve oluje su oduvek bile briga naučnika i istraživača svemira, jer mogu imati ogromne posledice po Zemlju. Ogromna solarna baklja nam se trenutno nalazi na putu, pa je Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) izdala upozorenje na solarnu oluju.

Ova oluja može vrlo brzo pogoditi Zemlju i može biti dovoljno jaka da izazove radio-zamračenje. Fizičar dr. Tamitha Skov. Prema ekspertima za svemir, ne očekuje se da će solarna oluja izazvati razaranja, ali može izazvati severno svetlo u nekim delovima sveta. Radio komunikacija može biti poremećena, uzrokujući nestanke struje na nekim mestima, a može doći i do određenih poremećaja u brodskom i vazdušnom saobraćaju.

Solarne baklje su moćne elektromagnetne eksplozije na površini Sunca. Erupcije se razlikuju po snazi i klasifikovane su u kategorije A, B, C, M i Ks, pri čemu je A najmanje moćan, a Ks najmoćniji. Prilikom erupcija u njima se skupljaju intenzivni naleti energije i zračenja, koji su štetni za stanovnike Zemlje. Razlog zašto smo zaštićeni od ovakvih erupcija je Zemljina atmosfera koja nas okružuje. Međutim, u nekim slučajevima, velika količina energije iz sunčevih baklji može se preneti u Zemljinu atmosferu, izazivajući jonizaciju gornjeg sloja atmosfere, što na kraju izaziva gubitak signala jer se ovaj sloj atmosfere koristi za radio komunikaciju.

"Naše novo istraživanje sugeriše da bi solarne oluje mogle biti centralne za zagrevanje Zemlje", kaže Vladimir Airapetian, vodeći autor rada i nezavisni naučnik u NASA-inom centru za svemirske letove.

Kako solarne oluje mogu uticati na naše blagostanje? Činjenica je da ako solarna oluja ima moć da uništi satelite i električne sisteme, ona prirodno utiče i na svakog pojedinca, u zavisnosti od njegove osetljivosti.

Sunčeve oluje mogu imati dubok uticaj na naše mentalno i fizičko blagostanje. Neki od simptoma su iscrpljenost, povećana nervoza, anksioznost, iznenadni izlivi besa, agresija, mučnina, nezadovoljstvo. Takođe, možete biti previše umorni, zbunjeni i imati problemi sa koncentracijom...

Moguće je da ćete se vraćati u prošlost, razmišljati o životima pre. Za mnoge će postojati rizik da odlutaju u iluziju, da maštaju, žive u snovima, a da izgube sves o "sada i ovde." Kod mnogih može dooći doo promene svesti i nekih stavova.

Zato je važno da se fokusirate u narednim danima na mentalno zdravlje, sačuvate unutrašnji mir i proširite razumevanje svega onoga što se dešava oko vas. Boravite više u prirodi, to će vam pomoći da napravite balans.

Izvor: Sensa