ZVEZDE PADALICE ISPUNJAVAJU ŽELJE - POČELA JE KIŠA METEORA: Pogledajte u nebo u ovo vreme, tada se dešava najveća magija

Kao i svakog avgusta, i ove 2022. godine na nebu ćemo videti kišu meteora iz grupe Perseidi. Evo koju simboliku imaju i kada se očekuje njihov vrhunac.

Matt Bigwood / Shutterstock Editorial / Profimedia (4944510b) Perseid meteor shower at Wotton-under-Edge, in Gloucestershire Perseid Meteor Shower, Britain - Aug 2015 Photographers across the UK have been capturing the first pictures of the Perseid meteor shower as it reaches its peak tonight (Tues). The annual meteor shower can produce between 50 and 100 shooting stars per hour but conditions for seeing the spectacle are expected to be difficult tonight with cloud, rain and thunder forecast for some areas. Matt Bigwood managed to get a good view of the display at Wotton-under-Edge, in Gloucestershire at around 11pm last night (Mon). "I saw four or five meteors with the naked eye, but they actually showed up a lot better in the photos," he said. "I also managed to get some photos showing the meteors near the Milky Way." Each year the meteor shower is active between July 17 and August 24 as the Earth's orbit around the Sun passes through the cosmic trailing from the tail of Comet Swift-Tuttle, which last passed through our vicinity in 1992.,Image: 255369380, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Matt Bigwood / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kao i svakog avgusta, tako ćemo i ove godine prisustvovati lepoj astronomskoj i astrološkoj pojavikiši meteora Perseidi. Reč je o prirodnom fenomenu u kome Zemljina orbita prelazi pojas čestica koje su ostavile komete. Kada ove čestice lete kroz visoke slojeve Zemljine atmosfere, one sijaju i ostavljaju trag za sobom. Uzrok formiranja kiše meteora Perseida je kometa Svift-Tatl. Perseidi su karakteristični po svetlim bljeskovima i velikoj brzini meteora. Oni se javljaju od 17. jula do 24. avgusta, a svoj vrhunac će dostići na prelazu 12. u 13. avgust. Njihova aktivnost počinje uveče i naglo se povećava posle 23 sata, kada je radijant već prilično visoko na nebu. Broj meteora se povećava do jutra i može dostići i 60 na sat da bi se kasnije smanjivao.

Kada je najbolje vreme za posmatranje?

Da bismo ih uočili, potrebno je da odemo na neko mesto udaljeno od grada i izvora svetlosti. Najbolje bi bilo posmatrati ih s nekog brda ili mesta odakle imate dobar pogled. Sačekajte da se vaše oči priviknu na mrak pre nego što se dobro zagledate u noćno nebo. Treba napomenuti da će ovog avgusta posmatranje biti pomalo otežano usled svetlosti punog Meseca koji će se pojaviti rano ujutru 12. avgusta. Najbolje vreme za posmatranje je posle ponoći, sve do zore.

Veruje se da zvezde padalice imaju moć da usmere energiju na ono što želimo i da nam osvetle put. Možda je ovo prilika da razmislite o promenama u životu i ostvarenju novih ciljeva i svojih istinskih želja. Gledajte ih sami ili u društvu, i ne zaboravite da poželite veliku želju kada vidite zvezdu padalicu. Verujte u čuda!

Izvor: Sensa.metropolitan.si