Godine mogu da prolaze, ali da ih ne koristimo da bilo šta promenimo, da napredujemo, da učimo... Na taj način samo ih dodajemo životu, a tapkamo u mestu, nezadovoljni i nesrećni. Evo kojih 6 stvari treba da uradite do kraja godine:

1. Prestanite da pokušavate da budete neko drugi

Vaša prijateljica je otputovala na tropsko ostrvo, druga je smršala 10 kg, koleginca se počastila skupocenom tašnom, prijatelj je pokrenuo biznis koji sjajno napreduje... Ne morate da smršate da biste bili srećniji niti da biste se osećali bolje niti da nosite brendirano da biste bili vredniji kao osoba. Ne morate da odete na tropsko ostrvo da biste se lepo proveli… Ne morate da pokrenete svoj posao, već da shvatite koji posao biste mogli da radite koji bi vam pomogao da iskoristite svoje potencijale. Ne trudite se da živite tuđe želje, tuđ život,da se upoređujete s drugima. Radite na tome da budete zadovoljni onim što imate i da menjate ono što vam se dopada, ali radi vas, ne radi drugih.

2. Naučite da kvalitetno provodite vreme kad ste sami

Mnogi ljudi ne umeju da budu sami, ne znaju šta bi radili, osećaju se usamljeno. Ali to je samo zato što se nisu sprijateljili sa sobom. Isplanirajte vreme za sebe tako što ćete pročitati neku dobru knjigu, pisati dnevnik, praviti listu ciljeva, slušati neki edukativni podkast, učiti neku novu veštinu, šetati, meditirati… Odvedite sami sebe na kafu ili na ručak, u bioskop ili pozorište. Nemojte se stideti toga, niti se osećati neprijatno. Naučite da sebi budete najbolje društvo.

3. Počnite da štedite

Napravite tabelu svojih prihoda i troškova i analizirajte da li vam novac odlazi u pravom smeru. Dobro bi bilo da počnete da štedite, koliko ste u mogućnosti. Ako svaki dan odvojite, na primer, novac koji biste dali za kafu, to je fina suma na godišnjem nivou, a niste osetili da se nečeg posebno odričete. Male navike mogu da donesu velike promene. Bitno je da budete dosledni kako biste ostvarili svoj cilj. Bićete ponosni na sebe i moći ćete da se počastite nečim što volite.

4. Nosite obroke na posao

Kuvanje je najzdravija navika koju možete da uvedete jer kada sami pripremate obroke tačno znate šta ste u njih stavili i na koji način ste ih pripremili. Sami odredujete sastojke i količine i na taj način lakše držite kilažu pod kontrolom. Ako ste zdravi i zadovoljni svojim izgledom, samim tim ste zadovoljniji i svojim životom. Ova navika će pozitivno uticati i na vaš novčanik jer svakodnevno jedenje po restoranima ili brzim hranama ume prilično da košta.

5. Radite na jasnijoj komunikaciji s drugima

Nikada nećete imati veze koje želite ili granice koje su vam potrebne, ako niste u stanju da eksplicitno kažete ljudima šta vam treba, a šta ne, šta želite, a šta ne. Budite jasniji u komunikaciji, naučite da kažete “ne” kada nešto ne želite ili ne možete i videćete kako će se vaš život promeniti nabolje, ali i odnos drugih prema vama. Više će vas ceniti zbog toga. Naučite da više cenite sebe

6. Osmelite se na promene

Ako ste nesrećni u gradu u kojem se nalazite, u stanu koji imate, u vezi u kojoj ste, sada je vreme da počnete da pravite strategiju kako ćete to promeniti. Istražite mesto u kom želite da živite, gde biste mogli da odete, šta biste mogli da radite… Razgovarajte s partnerom i otvoreno mu recite da niste srećniOstajanje u statusu quo ne vodi ničemu, osim navikavanju na loše. Ako ne napravite promene sada, biće vam sve teže kako vreme bude prolazilo.

Izvor: Sensa