Organizam je u ravnoteži kada postoji acidobazna ravnoteža, tj. balans između nivoa kiselosti i baznosti. Ta ravnoteža može lako da se poremeti usled preterane konzumacije određene hrane, koja je nezdrava, zatim usled loših navika (pušenje, alkohol), kao i prevelikog stresa  i štetnih uticaja iz spoljašnje sredine. Kada je organizam preterano kiseo, dolazi do takoženja “kiselog otpada”. Ova pojava podstiče telo da se stalno bori sa visokim nivoom kiselosti, a to tokom vremena iscrpljuje alkalne rezerve organizma pomoću kojih se vrši neutralizacija. To može da naruši zdravlje.

Koji su simptomi preterane kiselosti organizma?

Česte prehlade, bronhitis, gojenje, poremećaj sna, umor, vrtoglavica, loš kvalitet kože, noktiju i kose… Konstantna kiselost može da uzrokuje brojne bolesti- dijabetes, pojavu osteoporoze, čak i tumore.

Kako izbeći pretereanu kiselost organizma?

Gastroenterolozi savetuju da izbegavamo namirnice koje zakiseljavaju organizam (belo brašno, slatkiše, svu industrijsku hranu, previše mlečnih proizvoda, kafe, voćnih sokova, alkohola, previše mesa..) Umesto njih, potrebno je da telu obezbedimo dovoljnu količinu alkalnih namirnica. Ovo će mu pomoći da ne troši resurse na obnavljanje pH ravnoteže. Limun i jabukovo sirće su odlični za alkalizaciju organizma, iako imaju kiselkast ukus. Takođe je dobro obogatiti ishranu zelenim povrćem koje sadrži dosta hlorofila- zelena salata, celer, peršun, brokoli, krastavci, tikvice.

Vodite računa pirlikom pripreme hrane- termička obrada povećava kiselost namirnica, stoga se preporučuje što više sveže, presne hrane, najviše povrća i voća.

Izvor: Sensa