Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samerhil: jedan san o slobodi

- Sva zla civilizacije proistekla su iz toga što se nijedno dete nije do mile volje naigralo - tvrdio je Aleksandar O. Nil, osnivač škole Samerhil.

  Izvor: GULIVER/GETTYIMAGES

„Jedino lečenje koje treba primenjivati kod dece jeste lečenje od nesreće. Teško dete jeste dete koje je nesrećno. Ono je u ratu sa samim sobom, pa otuda i u ratu sa svetom.“

Aleksandar Nil

Britanski pedagog Aleksandar S. Nil (1883–1973) bio je osnivač škole Samerhil, koja se i danas smatra jednim od najznačajnijih eksperimenata reformne pedagogije 20. veka. Nil je autor knjiga: „Slobodna deca Samerhila“ i „Novi Samerhil“, a kod nas je odličan prikaz te teme dat i u delu „Samerhil – za i protiv“ (Grupa autora, Biblioteka XX vek, Beograd). Škola je osnovana u blizini Drezdena, u Nemačkoj, 1921. godine, ali je zbog nekonvencionalnog programa nastave ubrzo zabranjena. Godine1924. Samerhil se seli u Englesku, zadržavajući svoj izrazit inventivan, eksperimentalan karakter.

Aleksandar Nil zastupao je pravac individualne pedagogije, po kome je dete centar vaspitno-obrazovnog procesa, pa se u skladu s njegovim mogućnostima i interesovanjima organizuje i adekvatna pedagoška sredina. Samerhil je zamišljen kao škola koja će odgovarati detetu, a ne obrnuto, i kao mesto gde će se ono osećati prihvaćeno upravo takvo kakvo jeste. Bio je namenjen deci uzrasta od pet do petnaest godina. Školovanje se plaćalo, a školu su pohađala deca srednjih klasa poreklom iz Engleske, američkih, evropskih i azijskih zemalja.

Najveća inovacija Samerhila jeste shvatanje obrazovanja njenog utemeljivača A. Nila. Prema njegovom mišljenju, cilj obrazovanja isti je kao i cilj života: pronalaženje sreće. Jedino što je za decu u budućnosti bitno jeste da budu srećna, a ne da li su visoko akademski obrazovana ili da li ispunjavaju očekivanja svojih roditelja.


Do sreće kao najvećeg cilja Samerhila stiže se kroz principe slobode, ravnopravan položaj dece sa odraslima, pa i učiteljima, fleksibilno shvatanje nastave...

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj