Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stvarate li svoju stvarnost

Ono što se događa u našem umu često oživljavamo u stvarnom životu. Zato treba da redovno čistimo svoj mentalni prostor i da, dan po dan, stvaramo novi svet.

  Izvor: Shutterstock

Bivši šef jednom mi je pričao da je u Kini video svakojake majstore energetskih veština. Čovek koga sam poznavao kao skeptika, iznenadio me je tim pričama. Neki su imali sposobnost da samo stanu ispred vas, dobro se oznoje i mašući rukom kao da seku izleče vas od tumora. Drugi su mogli da vide vašu prošlost i detaljno opišu mesta i događaje u kojima ste učestvovali i da vas poduče kako da izbegnete buduće nevolje. No, postojala je i grupa majstora koja je imala za mene poprilično neverovatnu – navodnu sposobnost materijalizacije. I priča on meni kako ovaj kružeći rukom, iz vazduha, materijalizuje zmiju. Pravu pravcatu! Zmiju, pitate se kao i ja zašto bi neko želeo da materijalizuje zmiju. I kakva mu je to sposobnost. Šalili smo se – kad je čovek već u poslu, zašto nije materijalizovao npr. mobilni telefon, fritezu ili nešto drugo što bi bilo zgodno poneti kući?

Kada čujemo za čudotvorne sposobnosti poput ovih spomenutih, čovek ne može a da ne pomisli kako bi bilo lepo da može da stvori šta god mu padne na pamet. Ovde se neću doticati aspekta „pazi što poželiš jer bi ti se to moglo i ostvariti”, već bih se osvrnuo na onaj drugi. Šta je s onim što nismo poželeli, a ostvaruju se. Jesmo li uticali na to, jesmo li mi to privukli, „materijalizovali”?

Ako na trenutak pretpostavimo da zaista postoji mogućnost te vrste materijalizacije, šta se zapravo događa kada nam kojekakve misli i slike padaju na pamet? Pustimo li po strani hipoteze, svako je barem jednom imao neki naum koji je postavio kao cilj i postigao ga uz trud i odricanje. To nema veze s materijalizacijom, reći ćete, već s voljom. S druge strane, ako ne verujemo da ćemo u nečemu uspeti, često se tako i dogodi. Logika i procena situacije dale su svoju ocenu u vašoj svesti, na osnovu čega ste odredili stav o tome hoćete li uspeti ili ne. Da li je to tako, da li je to cela istina?

Odmor i opuštanje

Ako dan započnemo umorni, zar ne smanjujemo izglede za uspeh u bilo čemu što radimo? Ako ne jedemo na vreme, nećemo imati dovoljno energije da istrčimo zacrtani maraton. Takođe, ako se ne pripremimo dobro na energetskom nivou za novi dan, naš pogled i procena situacije neće biti isti. Svi znamo da smo nekad pozitivni i optimistični, a nekad nam to teže polazi za rukom, čak i u jednostavnijim, rešivim situacijama. Taj deo našeg doživljaja stvarnosti ne zavisi samo od toga koliko smo pojeli ili spavali.

Energetski sistem koji napaja naše telo, baš kao što probavni ili respiratorni sistemi to čine svaki na svoj način, takođe je veoma osetljiv na nepravilnosti. Spavanje, ishrana, mentalna higijena, higijena životnog prostora i samog života – sve to utiče na ishod našeg životnog rezultata. Mentalna higijena je nešto s čime današnji čovek ima velikih problema. U školi nas uče kako da učimo, kako da budemo dobar brat, sestra, prijatelj, dete, na poslu kako da radimo, da budemo timski igrači, ali nigde nas ne uče kako da se ispraznimo od svega što učimo i čime prepunimo mozak.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj