Za mnoge ljude je ponovno proživljavanje traumatičnih iskustava na psihoterapiji iscrpljujuć proces koji im na kraju ne donese neophodne promene u životu. Kakav god da je uzrok bolnog iskustva, ono što ostaje je stalno osećanje uznemirenosti, straha i nemogućnosti da se zaista posvetimo aktiviranju sopostvenih potencijala.
Karla Veskovi je osnovala školu aromaterapije „Aromaluz” u Brazilu i posebno je posvećena oblasti kliničke i holističke aromaterapije.

U svom radu poseban akcenat stavlja na ulogu koju primena aromaterapije može imati na oslobađanje od traumatičnih sećanja. Ovu temu je posebno obradila i na radionici koju je ekskluzivno održala u Beogradu tokom avgusta 2018. godine. U razgovoru za Sensu nam otkriva kako funkcioniše otklanjanje trauma uz pomoć aromaterapije.

Kako ste se zainteresovali za aromaterapiju?

Tokom 2002. godine išla sam na redovne masaže kod izvrsne terapeutkinje koja je koristila samo neutralne losione tokom tretmana. Međutim, jednog dana mi je pokazala esenijalna ulja koja je rešila da počne da koristi u razređenom obliku za masaže. Od tog momenta sam osetila velike promene nakon tretmana.

Za mene je bilo izvanredno iskustvo kada je prilikom jedne masaže koristila ulje od ruzmarina. Bio je petak i kraj radnog dana. Bila sam umorna nakon naporne radne sedmice a posle masaže bila sam spremna za još akcije. Bilo je neverovatno. Čak i dan-danas korsitim ulje od ruzmarina kada sam umorna. To divno iskustvo se ponavljalo nakon svakog tretmana što me oduševljavalo te sam odlučila da bolje proučim svet esencijalnih ulja. Nisam mogla ni da pomislim da ću se time i baviti ali Univerzum me je prosto vodio ka tome. Ja sam samo pratila taj poziv.

Kako su trauma i traumatična iskustva postali fokus vašeg rada?

Učenju aromaterapije sam se posvetila 2005. godine a već 2008. sam vodila radionice. Praktikujem i Kliničku aromaterapiju i osnovala sam školu za aromaterapiju „Aromaluz” u Brazilu, u kojoj koristimo integrativni pristup koji ujedinjuje nauku i holizam. Tokom školovanja, svaki student, pre nego što počne sa učenjem teorije o svakom esencijalnom ulju, prođe kroz iskustveni deo.

Svako dobije malo razređenog ulja i, nakon što ga pomiriše, pristupa suptilnom i fizičkom nivoima biljke i povezuje se sa njom. Učenici budu 7-8 minuta u ovom stanju relaksacije i komunikacije sa biljkom i nakon toga dele svoja iskustva i senzacije. Ovi trenuci deljenja su neverovatni jer mnogi studenti mogu čak i da prepoznaju na koje organe utiče određena biljka bez prethodnog teorijskog znanja o tome. Tokom tih iskustvenih radionica sam shvatila da mnogi ljudi na ovaj način otpuštaju svoja stara traumatična iskustva. Mnogi studenti su plakali nakon kontakta sa različitim uljima te je bilo jasno da im je potrebna pomoć a svaka iskustvena radionica je bila prilika da se oslobode trauma. Međutim, to nije bilo dovoljno jer im je bila potrebna i dalja nega te sam počela da razvijam posebne mešavine ulja kako bih pomogla pacijentima i studentima.

Kako biste definisali traumu i kako ona zapravo utiče na naš život?

Već u ranom detinjstvu i kroz naš odnos sa roditeljima mi dobijamo osnovu koja određuje kako ćemo se kasnije u životu nositi sa različitim situacijama i iskustvima. Izobilje, odnosi, hrabrost da se suočimo sa izazovima... sve ovo zavisi od roditeljskog prihvatanja. Moja iskustva i proučavanje mi pokazuju da ukoliko postoji trauma u tim ranim fazama života, ona će svakako poremetiti kasniji tok života. . . kao reka koja se zaustavlja zbog neke blokade. Trauma je upravo blokada u toku života. Oslobađanje od traume ili makar umanjenje njenih posledica, umnogome poboljšava život na mnogim nivoima.

Kako aromaterapija utiče na isceljenje traumtičnih iskustava?

Naše čulo mirisa je spojeno sa emocionalnim mozgom i može pristupiti potisnutim osećanjima, sećanjima i traumama. U sklopu našeg limbičkog sistema se nalazi amigdala koja je kao skladište naših trauma a esencijalna ulja uspevaju da prodru do ovih struktura. Zbog toga su tako isceljujuća i, kada postanemo ovoga svesni, možemo aromaterapiju koristiti i u sklopu drugih terapija i pristupa.

Koja esencijalna ulja biste preporučili kao obavezan deo kućne apoteke u slučaju neke emotivne krize?

Verujem da je vrednost aromaterapije u tome što se ne koristi za lečenje tegobe već osobe. Koristim različita esencijalna ulja za tretiranje istog problema ali kod različitih ljudi. Ukoliko koristimo gotove mešavine, onda aromaterapiju koristimo alopatski a to nije poenta jer najvažnije je da pomognemo pacijentu da isceli ono što se nalazi iza simptoma – emociju koja je iz nekog razloga ostala skrivena.

Izvor: Sensa