Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najlepša ženska i muška imena koja počinju na slovo B

Ženska i muška imena koja počinju na slovo B - njihovo načenje najčešće asocitra na borbu, hrarost i potrebu za mirom...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ako želite da početno slovo imena vašeg deteta bude slovo B, onda će vas sigurno inspirisati spisak ovih imena sa divnim značenjem!

Batrić

Batrić je muško crnogorsko ime. Značenje dolazi od korena batriti - hrabriti (batriv - srčan, slobodan, hrabar).

Blagota

Blagota je ime nastalo u narodu. Izvedeno je od imenice blagota što znači prijatan, označava ugodnost, prijatnost, čovečnost. Drugi oblici ovog imena su Blaginja , Blagiša, Bagule, Blagoš.

Slična imena: Blagoje, Blažo

Bogdan

Prevod je iz grčkog Theodosios: theos (Bog) + dosis (taj, dotični daje). Nadevalo se detetu koje su roditelji dugo i željno očekivali pa im ga Bog napokon dao. Od ovog imena izvedena su imena Bogdana, Bogdanka, Bogić, Bogoje, Bogomir, Bogosav, Bojka, Bojkica, Bojko, Boki, Bona i Bota.

Bogoljub

Nastalo je iz grčkog “Timotheos”: “timao” (poštovalac) + “theos” (Bog).

Slična imena: Bogomir, Bogoje

Bojana

Prema jednoj teoriji, vodi poreklo od staroslovenske osnove “bojevati” da označava borca, odnosno ratnika.

Potpuno suprotno ovome, postoje stručnjaci koji veruju da je ovo ime izvedeno od osnove “bojati se”, odnosno da označava onog koji se boji.

Slična imena: Bojan, Boja

Borislav

Praslovensko ime složeno osnovama “borba” i “slava”. Jedan od najranije poznatih nosilaca imena je bosanski ban koji je živeo u 12. veku (prozvan Borić), otac čuvenog bana Kulina.

Boro

Boro je muško ime slavenskog porekla. Ime je nastalo od reči boriti. Izvedeno je od imena Borivoje.

Slična imena: Borivoje, Bora

Božidar

Prevod je iz grčkog Theodoros: theos (Bog) + doron (dar). Ovo ime se nadevalo detetu koga su roditelji dugo i željno očekivali pa im ga napokon Bog dao. Od ovog imena izvedena su imena Boža, Božanka, Božena, Boženka, Božidarka, Božimir, Božimirka, Božina, Božo i Boško.

Slična imena: David, Isidor, Jeremija, Joakim, Josif, Božidarka

Branka

Ženski oblik imena Branko. Ime je nastalo od korena glagola “braniti”, u smislu borbe, te se slobodno prevodi kao “onaj koji se bori” ili “onaj koji se brani”. Smatra se slovenskim nasleđem - zabeleženo je još u doba najranije istorije balknaskih Slovena.

Slična imena: Branko

Bratoljub

Bratoljub je staro muško ime slovenskog porekla. Nastalo je od reči brat i reči ljubiti a odnosi se na dobrotu, brižnost prema bratu.

Slična imena: Bratomir

Balša

Balša je staro srpsko i crnogorsko ime. Postoji više tumačenja porekla i značenja ovog imena. U prenesenom značenju Balša znači - jak, snažan i krupan momak. Pretpostvka je da je ime izvedeno od reči "obaliti", tj. "srušiti".

Bisera

Ovo ime nastalo je po nazivu za ukrasno sedefasto zrnce i sinonim je za nešto najlepše i najsavršenije.

Može biti prevod imena Margarita.

Slična imena: Biserka

Blaško

Blaško je muško ime nastalo od imena Blažo. Znači blaženstvo, sreću.

Bogdana

Poreklo imena Bogdana je vlastita imenica “Bog” i oblik glagolskog prideva trpnog glagola “dati”, te je značenje imena “Bogom dana”.

Slična imena: Bogdanka

Bogomir

Naše domaće ime složeno ime od slovenskih osnovа. U prenesenom značenju ime je želja roditelja da dete bude spokojno, staloženo, zadovoljno i u miru.

Slična imena: Bogoljub, Bogoje

Bojko

Naše domaće, slavensko ime izvedeno od reči “boj”, tako da ime nosi značenje "borac, borben, koji boj bije". Nasuprot ovome postoji i tumačenje da da je ime izvedeno od osnove “bojati se”.

Borislava

Ženski oblik imena Borislav. Praslovensko ime složeno osnovama “borba” i “slava”. Jedan od najranije poznatih nosilaca imena je bosanski ban koji je živeo u 12. veku (prozvan Borić), otac čuvenog bana Kulina.

Bosiljka

Neki stručnjaci veruju da je nastalo od grčke reči “baseileios”, što znači “carski”, zbog čega se dovodi u vezu s imenom Vasilija.

Ime je izvedeno od imenice “bosiljak” i novijeg je datuma, nastalo kada se u narodu rodio običaj davanja imena po cveću.

Slična imena: Vasilisa, Vasilija

Božidarka

Prevod je grčkog Theodoros: theos (Bog) + doron (dar). Ovo ime se nadevalo detetu koga su roditelji dugo i željno očekivali pa im ga napokon Bog dao.

Slična imena: Božidar

Branko

Izvodi poreklo od osnove braniti u starom značenju - boriti se. Kao samostalno ime posvedočeno je u najranijem periodu istorije balkanskih Slovena. Kroz vekove a i danas jednako je omiljeno u narodu. Od ovog imena izvedena su imena Bane, Brana, Brane, Branka i Brano.

Slična imena: Branislav, Branka

Ban

Ban je muško ime verovatno od persijske reči bajan što znači vojvoda. Drugi oblik ovog imena je Bana.

Blažo

Blažo je muško ime domaćeg porekla. Izvedeno je iz imena Blažen. Značenje je blažen, srećan.

Slična imena: Blagoje, Blagota

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj