Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto u ponoć treba da pogledamo u nebo: ovaj čudesan ritual na Bogojavljenje donosi sreću

Moćan ritual za Bogojavljenje ostvaruje želje i predviđa blisku budućnost - evo šta treba da uradite tačno u ponoć!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pravoslavni vernici 19. januara proslavljaju Bogojavljenje, a za ovaj praznik vezani su različiti rituali i običaji, piše Lovesensa.

Jedan od najpoznatijih običaja na Bogojavljenje jeste uzimanje svete vodice za koju se veruje da isceljuje dušu i telo. Postoje i razni rituali koje na Bogojavljenje praktikuju usamljene duše koje žele da pronađu pravu ljubav.

Povezane vesti

Međutim, na ovaj praznik važno je ostati budan do ponoći. Prema verovanju, u noći između Krstovdana i Bogojavljenja, tačno u ponoć se otvara nebo. Stari običaj nalaže da treba otvoriti prozor, pogledati u nebo i zamilisti najveću želju. Ukoliko je vaša želja iskrena, veruje se da će se ubrzo ostvariti.

Povezane vesti

Takođe, treba obratiti pažnju na san koji sanjate u noći između 18. i 19. januara, jer prema narodnom verovanju tim snom viša sila otkriva važne tajne i predviđa šta će se dogoditi u bliskoj budućnosti.

Zatvorite oči, pogledajte u nebo i čistog srca vizualizujte jednu želju, a mi vam želimo da verujete u čuda jer su ona zaista moguća!

Izvor: Lovesensa

procitajte-jos5
Izvor: Foto: Shutterstock

Bog se javi: pozdrav, verovanja i narodni običaji na Bogojavljenje

Pravoslavni kalendar prati kretanje Zemlje oko Sunca i njegove stožerne tačke su dani prolećne i jesenje ravnodnevice kao i letnje dugodnevice i zimske kratkodnevice.

Današnju osnovu kalendarskog praznovanja među Srbima čine petnaest velikih hrišćanskih praznika u koje se broje osam Hristovih (Božic, Bogojavljenje, Sretenje, Cveti, Spasovdan, Trojice, Preobraženje, Krstovdan ), četiri Bogorodična ( Rođenje, Vavedenje, Blagovesti, Uspenje ), dva Pretečina (Ivanjdan, Usekovanje) i jedan vrhovnih apostola (Petrovdan), a nad njima je, po učenju Crkve, praznik nad praznicima - Vaskrs

Bogojavljenje se slavi 19. januara, na dan kada je 30. godine naše ere, Isus Hrist - koji je dotle, kao drvodelja, živeo uz materu i njenog muža Josifa - napunivši tri decenije, pozvao je Jovana Preteču da ga u reci Jordanu krsti. Po krštenju, koje je obavljeno trostrukim poranjanjem u vodu, otvorilo se nebo iz kog se začuo glas Boga Oca koji je obznanio da je Isus sin njegov, a na Isusa je u vidu goluba sleteo Sveti Duh.

Otuda se na Bogojavljenje pravoslavni vernici pozdravljaju drevnim pozdravom „Bog se javi - Zaista se Bog javi".

U našem narodu je Bogojavljenje svetkovano veoma živopisno. Bilo je svud rasprostranjeno verovanje da se u ponoć otvaraju nebesa i da se tad izrečena želja može ispuniti. Mnogi su bdeli do ovog trenutka, ali je sa željama bilo neizvesno, jer - mogla se izreći samo jedna želja, pa su o tom nastale i razne komične priče, od kojih je najpoznatija ona o brzopletom čoveku koji je poželeo da mu Bog da glavu kao mericu (umesto punu mericu zlata).

U našem narodu se Bogojavljenje drugačije naziva Vodice ili Vodokršće, pa otuda i naziv povorke. Osim tog, postoji obilje obreda i običaja s vodom, posebno usled tog što se verovalo u lekovitost i čudotvornost bogojavljenske vode (vodice). Najviše je bilo rasprostranjeno da svi ukućani, okrenuti istoku, preskoče preko sekire i vatralja sa žarom, a zatim otpiju po gutljaj "nenačete" vode, izgovarajući, pri tom: "Prođoh sablju - ne posekoh se, prođoh vatru - ne izgoreh se, prođoh vodu - ne udavih se!"

Većina obreda je podstaknuta željom za zdravljem. Radi tog je bilo uobičajeno, a to, naravno, može samo zdrav narod, da se izjutra, pre sunca, obavi ritualno kupanje u reci.

Krštenje ili Bogojavljenje, jedan je od najstarijih praznika hrišćanske crkve koji vernici obeležavaju 19. januara po novom kalendaru. Dan ranije, 18. januara, kod Rusa nosi isti naziv kao i dan pred Božić - i jedan i drugi zovu se Sočeljnik (naziv je nastao zbog sočiva, jela koje se tog dana obavezno mora naći na stolu). Tog dana se obavezno posti.

Na Sočeljnik i Krstovdan, u svim pravoslavnim crkvama se tradicionalno obavlja veliko svečano osveštavanje vode. Posle bogosluženja, sveštenici isti obred obavljaju i na obližnjim rekama i jezerima. S obzirom na to da je u januaru temperatura u velikom delu Rusije veoma niska, poznat je izraz "bogojavljenski mrazevi", i da su reke i jezera pokriveni veoma debelim slojem leda, obično se u njemu prave otvori u obliku krsta a vernici tri puta zarone i prekrste se da bi se očistili od moralnih i fizičkih nevolja. Na taj način podstiču bodrost, zdravlje i snagu duha.

Jedno lepo sećanje na Bogojavljenje, ostavila nam je i domaćica Vesna Pavković (48) iz Velikog Orašja, kod Velike Plane i njena kćer Slađana Milošević (26), udata u obližnjem Novome Selu, godinama u svojim porodicama neguju bogojavljenske običaje i čuvaju ih od zaborava.

- U ponoć, na Bogojavljenje, svi članovi moje porodice izlaze u dvorište. Uperimo pogled ka nebu jer postoji verovanje da se tad otvaraju nebesa. Kažu, naši stari, da samo retki imaju privilegiju da ugledaju Gospoda Boga u prvim minutima novog dana, ali svi treba da zamisle po jednu želju. Ako je iskrena, a čovek verujući, ona se ispunjava - kaže Vesna Pavković.

- Tog dana, ljudi se pozdravljaju rečima: "Hristos se javi!", a otpozdravljaju s: "Vaistinu se javi!" Vesnina kćer Slađana na Bogojavljenje sprema poseban bogojavljenski ručak.

- Pored uobičajenih prazničnih jela, sarme i torte, za Bogojavljenje se na trpezu iznosi glava od božićne pečenice i specijalno za taj dan spremljene pihtije - priča Slađana.

Ona svojoj deci Milošu i Jeleni tog dana prepričava bogojavljensku legendu koju je čula od svoje bake Miroslave.

- Kaže se da na Bogojavljenje, u ponoć, treba pomisliti samo jednu želju, i to onu koja zaista može da se ostvari, i da se pri tom mora biti skroman. Postoji priča o čoveku koji to pravilo nije poštovao i koji je bogatstvo stavio ispred svega. Proturio je glavu kroz rešetku na prozoru i umesto da kaže: "Bože, daj mi mericu zlata", kazao je: "Bože, daj mi glavu kao mericu". Bog mu je podario ogromnu glavu, koju nije mogao ponovo da provuče kroz prozor i uđe u kuću - priča Slađana.

Izvor: Sokobanja

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj