Dok mnogi farbajujaja u crvenoj boji ili u lukovini, neko ipak žele uskršnju korpu punu raznobojnih jaja, različitih dezena i šara, piše Lovesensa.

Porodice sa decom najčešće farbaju jaja u različitim bojama kako bi obradovali mališane, ali i kreativne duše svakog Uskrsa žele da naprave jedinstvenu prazničnu dekoraciju.

Bez obzira da li ste za šaranje jaja u različitim bojama ili se pridržavate tradicije, treba da znate da postoji verovanje da svaka boja jaja ima posebno značenje.

Dobro razmislite koja boja će ove godine dominirati na vašoj uskršnjojtrpezi!

Crvena boja

Farbanje jaja za Uskrs jedan je o najstarijih hrišćanskih običaja, a crvena boja ima važnu simboliku. Prema predanju kada je Marija Magdalena došla u Rim da pripoveda jevanđelje, posetila je cara Tiberija i na poklon mu donela korpu jaja. Car je rekao da ne veruje u Hristovo vaskrsenje kao što ne veruje da ova jaja mogu postati crvena. Prema predanju, u tom trenutku dogodilo se čudo i sva jaja su pocrvenela.

Prema staroj legendi, stanovncici Jerusalima smejali su se hrišćanima kada su pripovedali o Hristovom vaskrsenju. Oni u to nisu verovali, pa su uzvikivali da je nemoguće da čovek vaskrsne kao što je nemoguće da kokoške rode crveno jaje. Sledeće godine pred Vaskrs sve kokoške u Jerusalimu rodile su crvena jaja. 

Crvena boja simbol je ponovnog rađanja, poretka prirode, njenog sistema i čoveka u njoj. Takođe, crvena boja je sećanje na krv koju je Isus Hrist prolio na Golgoti kako bi spasao ljude od greha. Prvo ofarbano crveno jaje zove se čuvarkuća, odnosno zaštitnik kuće i porodice.

Crvena jaja možete ukrasiti liščicama i cvetovima. na taj način ispoštovaćete običaj, a istovremeno ćete imati divnu i prirodnu dekoraciju za praznike.

Bela boja

Bela je boja nevinosti, hrabrosti i pobede Boga, odnosno svetla nad tamom.

Ljubičasta boja

Ovo je kraljevska elegantna boja koja ukazuje na prestiž i raskoš. Ali, postoji i verovanje da ljubičasta boja simbolizuje i sećanje na mučenje kroz koje je Isus Hristos prošao da bi sačuvao narod.

Roze boja

Nežna i svetla rze boja simbol je radosti i ljubavi. Roze uskršnja jaja izgledaće prelepo ako ih ukrasite cvećem.

Zelena boja

Zelena je boja razvoja, nade i života. Ako vam se dopada zelena boja i njena simbolika, ne morate da farbate jaja u zeleno. Možete ukrasiti jaja zelenim liskama, cvetovima ili mahovinom. Sve više ljudi želi duh prirode na prazničnoj trpezi, a ne sumnjamo da bi se porodica i gosti pozitivno iznenadili.

Žuta ili zlatna boja

Kao najlepši zraci Sunca, ova boja predstavlja radost. Vaskrs je jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika, zato nećete pogrešiti ako ofarbate jaja u ove tople boje.

Izvor: Lovesensa