“Možete je naći i u tai chiju, chi gungu, akupunkturi, herbalizmu… “ – objašnjava Simon Brown, predsednik Feng shui udruženja Velike Britanije i Makrobiotičke asocijacije, teoriju pet elemenata.

Interesantno je što je ovaj koncept postao vrlo apstraktan, ali najvažnija stvar koja nije u fokusu i obično se ne spominje jeste to što se ova teorija zapravo odnosi samo na pet različitih delova dana i godine.

Kroz njih, vi zapravo možete i da doživite iskustvo pet elemenata. Delovi dana zvani su prema elementima: jutro bi bilo drvo, kasno jutro vatra, popodne zemlja, veče metal, a noć voda.

Ako biste želeli da iskusite energiju elementa vode, koja je najneobičnija za nas, izađite u noć zimske kasnodnevice. Bilo bi hladno, tiho, vi biste bili vrlo svesni sebe i svog tela, disanja, verovatno i otkucaja srca. Ali u isto vreme imali biste i sve zvezde iznad sebe, ogroman univerzum nasuprot kome sve drugo izgleda tako malo i nebitno. To bi bilo moje iskustvo energije vode i verovatno bismo svi imali nešto zajedničko. To nije teorija i nešto što čitamo u knjigama, već lično životno iskustvo.“