Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vladeta Jerotić - kako sačuvati zdravlje uma i biti dugovečan: ovo je najbolja vežba za mozak

Sačuvajte zdravlje uma, memoriju i vežbajte mozak po savetima Vladete Jerotića!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Bez ustezanja se može reći da je VladetaJerotić bio među omiljenim ličnostima kod Srba.

Vladeta Jerotić se isticao svojim mudrim savetima i posebnim načinom života koji ga je činio vitalnim do samog kraja života.

Vladetu Jerotića razumeju kako oni najškolovaniji tako i najobičniji građani. On se izražava jednostavno i lako dopire do svakog. Krcate sale na njegovim predavanjima govorile su o tome koliko zapravo, njegovi saveti znače ljudima.

Povezane vesti

Za mnoge je prava misterija kako je neko u poodmaklim poznim godinama imao tako dobru memoriju i očuvan zdravum.

U vezi sa tim jednom prilikom profesor Jerotić je ispričao:

Preko 30 godina, svakog drugog dana sebe preslišavam engleski jezik. Prvi je bio francuski, nemački drugi, koga je bilo najviše kada sam bio u Evropi.

Bio sam u Engleskoj nekoliko meseci, nisam naučio Bog zna koliko. Čitam skoro bez rečnika ali nije isto čitati i govoriti. Imam uvek neki novi engleski tekst pred sobom i preslišavam se šta radim.

Ako sam ih zapamtio, onda čitam tekst i nove reči iz teksta beležim u rečnik i preslišavam se opet za dva dana. A ako nisam zapamtio one reči od b, ne učim nove nego i dalje obnavljam stare. Radim preko 30 godina svaki dan na svom rečniku.

Druga stvar je učenje pesmica.

Povezane vesti

Nalazite nove pesmice, učite ih, preslišavajte se i znaćete 15-20 pesmica jednog dana. Obnavljate svoje pamćenje iznova i osvežavate ga.

Uzmite pesme Branka Radičevića, Jovana Dučića, Milana Rakića ili nekih modernih pesnika. Ne moraju biti dugačke pesme, mogu biti kraće. Učite pesmu napamet. Ne možete da zapamtite? Čitajte je deset puta pa je zapamtite, ne možete da je ne zapamtite.

Zapamtili ste, odlično, prelazite na novu pesmu. Tako se pamćenje održava. Naučnici kažu da imamo deset milijardi neurona u mozgu.

Izvor: Opanak

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj