Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UČITELJICA OTKRIVA: Ovo su najveće greške roditelja

Šta kao roditelj ne bi trebalo da radite saznajte iz ugla jedne učiteljice. Ne secite im krila, jer su predodređeni za let!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Imam tu sreću da radim kao učitelj u kombinovanom odeljenju u seoskoj školi. Znam, mnogi će reći da to baš i nije neka sreća, ali ako se promeni ugao gledanja to ima mnogo više prednosti nego nedostataka.

Kao mlada sam silno želela da radim u gradskoj školi, željna dokazivanja, uspeha i puna planova za budućnost. 

Ubrzo sam još tad shvatila da učitelja ne formira sredina, već njegov pristup radu, želja za napredovanjem i ljubavpremadeci. Rad u takvoj sredini sa manjim brojem učenika mi daje mogućnost da se svakom detetu posvetim maksimalno.

Pročitajte još:

EMOTIVNI PRTLJAG IZ DETINJSTVA UNOSIMO U SVOJE ODNOSE: Psiholog otkriva - Evo kako da ne ponavljamo greške svojih roditelja

KAKO DECA BIRAJU SVOJE RODITELJE PRE ROĐENJA: Ove dve duše se ne privlače slučajno

Kada se osvrnem unazad iza mene su brojne generacije mladih uspešnih ljudi. Neki od njih su već ostvareni u ulozi roditelja, neki su svoju sreću potražili izvan granica ove zemlje, neki su završili fakultet, postdiplomske studije, neki od njih doktorat. Neki sada studiraju, neki su srednjoškolci, a neki se ove godine spremaju za malu maturu.

Međutim, razmenjujući iskustva sa kolegama ne samo iz okruženja, već i šire došla sam do zaključka šta je to što bi pojedini roditelji trebali da koriguju ili da izbegavaju.

Ako baš imate potrebu da pričate loše o nama, nemojte to raditi pred decom
Ukoliko niste zadovoljni našim radom ili imate neku primedbu ili opasku, recite nam bez ustručavanja. Nismo ni mi bezgrešni. Uvek smo spremni na svaki vid saradnje. Nemojte loše govoriti o učitelju pred detetom. Ne, samo zato što ćete narušiti naš autoritet, već ćete detetu nesvesno poslati poruku da je u redu tračariti o nekome, umesto da ga naučite da je ružno „govoriti iza leđa.“

Nemojte raditi domaći zadatak umesto njih

Znamo da ste pretrpani poslom i da Vam često nedostaje vreme za sebe. Želim da verujem da baš iz tog razloga uradite domaći zadatak umesto deteta, jer to je ušteda vremena. Molimo Vas nemojte to raditi. Verujem da Vam je jednostavnije i brže da Vi uradite zadatak, umesto da mu objasnite ako je nešto nejasno. Bolje ga pošaljite u školu bez urađenog zadatka (ukoliko ne ume da uradi, a ne zato što mu se ne radi). Tu smo mi da objasnimo.

Ne dozvolite da Vaše dete kontrolni zadatak radi pod presijom

Dete ne treba da ima strah od škole, već školu treba da doživljava kao drugu kuću. Ako u grču radi kontrolni zadatak misleći na ocenu i Vaša očekivanja, neće uspeti da da svoj maksimum. Ne dozvolite da Vaše dete ima strah od ocene. Umesto toga naučite ga da je – „Uspeh proizvod rada, a neuspeh proizvod nerada.“ Mnogo važnije od toga je da ga naučite da ni jednu ocenu, ni jednu lošu situacije ne sakrije od Vas, da ne prećuti.

Ne postoji problem koji se iskrenošću ne može rešiti.

Zato, dragi roditelji, umesto da histerično vičete i pretite detetu ukoliko ocena ne ispuni Vaša očekivanja, mnogo je bolje da mu pred polazak u školu kažete – „Želim ti sreću i punu koncentraciju na času. Ne razmišljaj o oceni, već samo o zadatku.“ Uostalom i Vi ste produktivniji i efikasniji kada ne radite pod presijom, razmislite o tome.

Pročitaj još:

Vaspitanje dece u Japanu: 11 razlika između naše i japanske osnovne škole

Kako izgleda školovanje u Finskoj: nema domaćih zadataka, ruča se u školi i nastavnici su najbolji drugari

Školski psiholog poručuje svim roditeljima: Sve petice u dnevniku nisu mera uspeha

Nemojte pisati sastav umesto deteta

Ako ste se pronašli u ovim redovima, sigurno pokušavate da nađete opravdanje za svoje postupke. Nema ga, verujte! Time što ćete umesto deteta napisati sastav, niste mu pomogli ni najmanje. Ne secite im krila, jer su predodređeni za let! Umesto da pišete sastav, pokušajte da razvijete kod deteta ljubav prema čitanju. Znam, teško je, posebno sada kada je mobilna tehnologija uzela primat. Ali nije nemoguće. Budite model ponašanja svom detetu. Čitanjem, dete bogati rečnik, povećava fond reči a samim tim će bolje pisati sastave.

Ako se “upecate” na tvrdnju da dete jednostavno nema talenta za pisanje, odmah znajte da ste na pogrešnom putu. Pronađite na internetu sastave sličnog tipa, dajte im SAMO da pročitaju, pa isključite računar i neka dete napiše samo.

I još nešto…

Od ogromne važnosti je da vi, roditelji kvalitetno provodite vreme sa svojom decom. Deca od Vas uče, posmatraju Vas. Ukoliko se Vaše reči ne podudaraju sa Vašim postupcima, dete će biti zbunjeno, neće znati šta je ispravno a šta ne.

Mi, učitelji smo uvek tu da Vam pomognemo i izađemo Vam u susret. Samo zajedničkim radom možemo to malo, nejako biće oblikovati, ali ne prema našim željama i neostvarenim ambicijama, već prema njegovom potencijalu i ličnim afinitetima. Ovo uvek imajte na umu!

Prilgođeno sa: Zelena učionica

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj