Ričard Gir godinama praktikuje budističkupraksu i vodi se principima tibetanske slobode, a njegov duhovni učitelj je lično DalajLama.

"U budizmu postoje dva pola koja treba da istraćimo - širenje svog uma i proširenje svog srca. Nadamo se da ćemo u nekom trenutku moći da obuhvatimo čitav Univerzum unutar vlstitog uma, i da ćemo to isto učiniti sa srcem, odnosno da će naše um i srce ostati nerazdvojni "- izjavio je Ričard Gir u jednom interjuu u kojem se posebno fokusirao na značaj budizma u svom životu.

Pročitajte još:

5 BUDISTIČKIH PRAVILA ZA VIŠE BLAGOSTANJA U ŽIVOTU: Četvrto nam donosi istinsko bogatstvo

10 budističkih pravila za sreću u LJUBAVI: Kada bi Buda išao na romantične sastanke...

Njegov prvi susretsa Dalaj Lamom bio je opušten i lagodan, a Dalaj Lama ga je pitao da li on kao glumac proživljava ili glumi svoje emocije. Kasnije, njihovi susreti kao uitelja i učenika prošli su sa puno lekcija, kritikovanja, ali i saosećajnosti i usmeravanja. Ričard Gir je toliko duboko i emotivno povezan sa učenjima Dalaj Lame da je javno otkrio da na njehgovim predavanjima često ne može da obuzda suze.

Glumac praktikuje transcendentalnu meditaciju i ona je za njega postala prirodan, poznat teren koji mu donosi mir i saosećanje.

Kada je reč o literaturi koja se bavi budizmom i dharmom, a koja se prema mišljenju Ričarda Gira preporučuje i početnicima u budističkoj i meditativnojpraksi, ona izdvaja tri knjige:

1. "Zen um, početnički um" - Šunrju Suzuki

2. "Ljubaznost, bistrina i uvid" - Dalaj Lama

3. "Tantrička distinkcija" - Džefri Hopkins

Izvor: Lovesensa