Mnoge japanske mudrosti, neke čak i drevne, i danas se mogu iskoristiti u raznim životnim pitanjima. Umetnik Skot Adams u svojoj knjizi Teorija sreće iznosi zanimljivo zapažanje da različiti zadaci zahtevaju različita stanja uma. Nekome je potrebna eksplozija kreativnosti, nekome - mukotrpna analiza, a nekome - naporan rad rutinskog rada. Zato Adams savetuje: pre nego što nešto uradite, potrebno je da "dovedete stanje uma u ​​skladu sa zadatkom".

Psiholog Mihali Csiksentmihalii u svom bestseleru "Tok" piše o tome kako živeti u toku, odnosno u stanju potpunog spajanja sa svojim poslom, kada ne osećate vreme i sebe, kada umesto umora osećate stalni nalet energije. Protok je stanje potpune apsorpcije u ono što radite, kada ne vodite računa o vremenu i kada se ne osećate umorno.

U japanskoj kulturi postoji mudrost koja kaže "Prati ritam putanje". To znači da bismo uspeli u nekom poslu, moramo uhvatiti njegov ritam i pratiti ga. Kada postignete pravi ritam , pravo stanje uma, sve postaje mnogo jednostavnije i pojavljuju se šanse.

Pored toga, važno je i "izolovati ritam koji ide protiv". "Ako ne odbacite kontradiktorni ritam, nikada nećete postati savršeni na putu", piše japanski mudrac Mijamoto Musaši u svojoj "Knjizi pet prstenova". Musaši je kategoričan - ako ste ušli u pravi ritam, bez drugog pravila vaš posao neće funkcionisati. Kontradiktorni ritam vas može sprečiti da krenete napred.

Verovatno ste u životu imali situaciju da pronađete svoj ritam, da radite na nečemu psovećeno, da se angažujete i stavrate, ali imate osećaj da vas nešto stalno usporava i sputava. Tada je važno da pronađete kontradiktoran ritam, odnosno osvestite sve one stvari koje vam "ubijaju" vreme, "jedu" vašu energiju, lišavaju vas unutrašnjeg resursa.

Na primer, za kreatore određenog proizvoda takvi slučajevi su najčešće pitanja vezana za marketing, prodaju, pravne suptilnosti, računovodstvo itd. To su stvari koje zahtevaju drugačiji ritam - drugačije stanje uma, često protivno glavnom prioritetnom ritmu. I kada rešite konta ritam, to ne znači da ćete biti savršeni, niti da nećete imati prepreke, već samo ćete sa više veštine i takta prolaziti kroz proces rada.

Zato u važnim poslovima uhvatite svoj ritam i prepoznajte kontradiktorni ritam - tako ćete da pronađete ravnotežu i možda ostavrite i ono što ste smatrali da je možda nemoguće.

Izvor: Sensa