Kinezi i Egipćani su tokom drevnih perioda koristili hromoterapiju, praksu korišćenja boja za lečenje. Hromoterapija se takođe naziva kolorologija ili svetlosna terapija. Do danas se svetlosna terapija koristi kao alternativni ili holistički tretman u terapijama. U hromoterapiji, žuta boja se koristi za umirenje, pročišćavanje tela i stimulisanje nerava, piše na sajtu jagranjosh.com.

Psihologija žute boje

Međunarodni specijalista za boje Leatris Ajsman u svojoj knjizi "Boja: poruke i značenja' navodi da je psihološki, žuta najjača boja. Ona dalje kaže da su trake žute boje u upotrebi od 19. veka da označavaju optimizam i nadu. Prema njoj, žuta boja je povezana sa prijateljskim, otvorenim i radosnim. Utvrđeno je da žuta boja izaziva razigrano, veselo, optimistično raspoloženje.
Prema svetskom stručnjaku za nesvesne efekte boja Anđeli Rajt, autorki knjige „Vodič za početnike u psihologiji boja“, žuta je povezana sa samopoštovanjem, emocijama i kreativnošću.

Kako žuta utiče na vaše raspoloženje?

Žuta boja asocira na sunce, nadu, smeh, toplinu, sreću i energiju. Utvrđeno je da žuta čini da se osoba oseća spontano i srećno. Dodavanje žute boje na bilo šta dosadno ili tamno može učiniti da se osoba oseća veselo i optimistično. Utvrđeno je da predmeti žute boje u prostoriji povremeno aktiviraju naše procese razmišljanja i podstiču nove ideje.
Tokom priprema za ispit ili rada na projektima, postavljanje predmeta ili lampe žute boje blizu sebe može vam pomoći da postanete analitičniji, da pronađete rešenja kroz kreativne procese ili da kreirate sopstvenu strategiju rešavanja problema. Žuta boja se koristi kako bi nekoga naterali da zastane i obrati pažnju na okolinu (semafori, znakovi za zaustavljanje ili upozorenja o opasnostima).

Da li ste se ikada zapitali zašto su smajliji ili emotikoni žuti? To je zato što žuta boja pomaže u oslobađanju hemikalije u mozgu zvane serotonin koja deluje kao stabilizator raspoloženja, poznata i kao srećna hemikalija. Istraživanja su pokazala da žuta boja budi vaš mozak i poboljšava koncentraciju. Prema studijama psihologije boja, žuta boja takođe povećava aktivnost leve strane mozga koja je odgovorna za racionalno razmišljanje i analitičke sposobnosti.

Pozitivni efekti žute boje na ljudski mozak?

  • Snažno analitičko razmišljanje.
  • Povećani nivoi mentalne aktivnosti.
  • Pojačani osećaj svesti.
  • Povećani nivoi energije i entuzijazma.
  • Povećana stopa metaboličke aktivnosti.

Negativni efekti žute boje na ljudski mozak?

  • Povećan nivo razdražljivosti.
  • Povećan nivo besa.
  • Povećan nivo umora.
  • Povećan nivo naprezanja očiju.
  • Povećan nivo anksioznosti.

Izvor: Sensa

BONUS VIDEO:

Boje za spavaću sobu Tik/Tok/farrowandball