Koliko često se osećate nemoćnim i nesposobnim za bilo šta? I nakon što se takve misli pojave, počinjete da se pravdate, pozivate se na okolnosti, situacije, druge ljude, čime se oslobađate odgovornosti. Šta je osećaj bespomoćnosti i kako se nositi sa tim? Sa psihološke tačke gledišta, to je stanje pasivne osobe koja život posmatra na negativan i pesimističan način. Takva osoba često odustane od posla koji je preuzela ili zadatka jer se brzo razočara. Brzo gubi strast, interesovanje, izgara i napušta svoju ideju. Nekada izabere da ne uradi ništa, čak i kada postoji prilika da nešto promeni, zato što smatra da je to previše teško i dugotrajno. Ovo su znakovi da je osoba izgubila veru u sebe i kontrolu nad svojim životom.

Koliko često ste čuli sledeće fraze: „Ne mogu, neću uspeti“, „Svakom prema njegovim mogućnostima, itd.“? Da li ste prepoznali svoje poznanike, prijatelje, rođake ili čak sebe? Razlozi naravno leže u ranom detinjstvu, zato što u većini slučajeva dete usvaja roditeljski obrazac i njihov model ponašanja. Ukoliko dete vidi da sve radite umesto njega, naravno u budućnosti neće napraviti nikakav progres.

Razvoju ovakvog ponašanja doprinosi i prezaštićenost roditelja u detinjstvu, dete je lišeno samostalnosti i zaboravlja da pokaže inicijativu. Česta kritika deteta doprinosi tome da izgubi veru u sebe i počinje da se plaši da pokuša da uradi bilo šta.

Ko je najpodložniji ovakvom stanju?

Najčešće žene pate od osećaja bespomoćnosti. Pre svega osobi koja je naučena da bude požrtvovana narušeno je samopouzdanje i veruje da nije u stanju da utiče na situaciju niti da je kontroliše. Često bira da se „sakrije“ iza drugih ljudi i da ne donosi samostalno odluke. Po prirodi je stidljiva, preterano anksiozna, ima malo interesovanja, sklona je odugovlačenju, pati od hroničnog umora i često je apatična.

Kako se nositi sa tim?

Prvo treba da priznate sebi da imate problem i da pokušate sami da ga rešite, bez samokritičnosti I osuđivanja. Motivišete se na razne načine, kroz druženja ili neke omiljene aktivnosti. Da prosto radite nešto u čemu uživate i u čemu ste dobri, to je ključan korak za vraćanje vere u sebe, kao i da stalno učite nešto novo jer, znanjem gradite samopouzdanje. Promenite razmišljanje. Ako ne možete da promenite situaciju, promenite svoj stav prema njoj. Negativnu procenu menjajte u pozitivnu, analizirajte iskustva i prihvatite sebe sa svim manama i vrlinama Preuzmite odgovornost za sebe i kontrolu nad svojim životom. Još jedna preporuka je da vodite dnevnik i beležite svoje pobede. Postavite ciljeve, ostvarite ih, pohvalite se i ohrabrite. Dajte sebi nagradu za svako dostignuće. Na primer: „Čim postignem ovaj cilj, otići ću da kupim sebi novu tašnu, koju već dugo želim, ali ne mogu da priuštim. Nagradu ćete povezivati sa dostignućem i priznanjem svoje snage i sposobnosti. Podsetiće vas da sve možete i da vredite.

Ako vam je ovo bilo zanimljivo, pročitajte 9 stvari kojima morate da kažete "NE" ako želite da budete srećni.

BONUS VIDEO:

Tehnika koja Penelope Krus pomaže da ostvari snove Instagram/penelopecruzoficial

   Izvor: Sensa