Naučnici su otkrili da vaši psi zaista razumeju ljudskupriču, ali nešto što je mnogo fascinantnije: vaši maleni najbolji prijatelji na osnovu vašeg tona kojim mu se obraćate mogu da procene o čemu mu zaista i pričate, jer je pseći mozak, kao i čovekov sastavljen od leve i desne hemisfere.

Levu hemisferu koriste kako bi procesuirali vaše izgovorene reči, a desnu za ton glasa. To konačno znači da istovremenim funkcionisanjem obe hemisfere, psi mogu da prosude da li ga lažete ili ste iskreni. Oni u vašem glasu i rečima traže i raspoznaju iskrenost i ljubav!

Kako pas pokazuje ljubav: 10 znakova koji govore da vas ljubimac obožava...

Koristeći mehanizam mozga sličan ljudskom, što podrazumeva da nadraženi receptori u našim ušima slušaju šta i kako se nešto kaže, pa se ta informacija šalje i procesuira u mozgu do konačnog logičkog shvatanja i naše reakcije na priču sagovornika. Slične reakcije pokazalo je i 13 treniranih pasa koji su prošli magnetnu rezonancu prilikom istraživanja, i pokazali kako reaguju na pohvalu, ali i razočarenje svog vlasnika.

Snimak je pokazao da se receptori za sreću u mozgu aktiviraju kada se vlasnik umiljatim glasom obraća svom psu. Ti isti receptori su stimulisani i kada se radi parenju, hrani, šetnji, igri i maženju. Ovako slično funkcioniše i ljudski mozak, ispričao je mađarski naučnik Andič.

Sreća i za vašeg psa: 11 stvari koje vaš pas ne voli da mu radite...

Možda ovo i nije novost za ljude koji imaju psa i smatraju ga članom porodice, ali ono što je najinteresantnije i neverovatno jeste da psi i pored ovakvog mehanizma razvijanja logike i shvatanja, ipak nisu razvili moćgovora.

Vaša kuca razume nameru vaših izgovorenihreči i emocije i zato obratite pažnju kakvim tonom im se obraćate, jer oni vas ipak dobro shvataju.

Izvor: Lovesensa