Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

18 knjiga koje ostavljaju pečat na duši: evo koje životne stranice treba svako da pročita do kraja 2017. godine

Stranice koje će nam pokazati gde su naše misli i emocije bile nekad, koliko smo napredovali i uložili u svoju sreću i život do sad i kako da koračamo putem uspeha u budućnosti! Evo koje knjige treba da pročitate do kraja 2017. ...

  Izvor: Foto: Unsplash/Aaron Burden

Kada biste bili u prilici da izaberete samo jednu knjigu koju studenti, vaše kolege ili građani treba obavezno da pročitaju u još jednoj našoj "godini raspleta", koja bi to knjiga bila? Na ovo pitanje, odgovor je dalo 18 profesora Univerziteta u Beogradu...

Ratko Božović, bivši profesor na Fakultetu političkih nauka i profesor sociologije umetnosti na UDG Podgorica.

"Filozofija palanke", Radomir Konstantinović

"Ovu knjigu svako treba da pročita da bismo videli gde mi pripadamo u svetu i zašto nam se dogodilo to što nam se dogodilo. To je knjiga koju su mnogi propustili, iako je Konstantinović još pre pedeset godina predvideo šta će nam se desiti. Ona ni od javnosti, ni od kritike nije pročitana kako treba, a upravo kritičko samoprepoznavanje nas samih dolazi preko te knjige."

Dejan Filipović, dekan Geografskog fakulteta

"Beograd ispod Beograda", Zoran Lj. Nikolić, Vidoje D. Golubović

"Kao rođenom beograđaninu uvek mi je zanimljivo da pročitam nešto novo o Beogradu, a iskreno, nisam imao predstavu šta se sve krije u tim lagumima. Zato mislim da bi svi trebalo da saznaju nešto više o tom podzemnom svetu ispod grada, a koji svedoči o civilizacijskim tekovinama."

"Malo gde u svetu ima takvih laguma i tako posmatrajući vidimo da u stvari raspolažemo velikim bogatstvom, ali to, nažalost, nije dovoljno turistički valorizovano."

Paolo Koeljo: Moja nova knjiga je meditacija o braku

Milojko Arsić, profesor na Katedri za ekonomsku politiku i razvoj Ekonomskog fakulteta u Beogradu

"Zašto narodi propadaju", Daron Asemoglu i Džejms Robinson

"Knjiga je napisana jednostavnim jezikom, mogu svi da je prate, ne samo stručnjaci. Daje širi pogled na istoriju ekonomskog razvoja raznih delova sveta i objašnjava šta je to što određuje zašto su neki narodi bogati, a neki siromašni. Autori objašnjavaju koliko na to utiču klima, geografski položaj, religija..."

"Oni dokazuju da su ipak najvažnije institucije, i da je to ono što određuje ekonomsku sudbinu naroda. Daron Asemoglu je jedan od najvećih svetskih ekonomista, predaje u Americi, a inače je turski Jermenin."

Jovan Filipović, šef katedre za menadžment kvaliteta i standardizaciju, FON

"Leadership and the New Science", Margaret J. Wheatley

"Autorka na popularan način znanja kompleksnosti prirodnih nauka prenosi na teren društvenih nauka. Tako, na primer, kada piše o Njutnovoj direktnoj vezi uzroka i posledica, ona ga ne negira, ali objašnjava da stvari nisu tako determinisane i zato je svet tako nepredvidiv te kaže da ne smemo da se prepustimo ni apsolutnom haosu, ali ni Njutnovom zakonu, već uvek tražimo priliku između haosa i uređenog sveta."

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj