Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koju boju i simboliku nosi vaše ime: ovo su moćna i čarobna hrišćanska imena za dečake i devojčice

Najlepša imena za hrabru, nežnu i darovitu decu! Pročitajte koje značenje nose hrišćanska i slovenska imena i kako boje utiču na vaše ime...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Drevni narodi Egipćani, Kinezi, Jevreji poklanjali su veliku pažnju imenima. Egipćanima je ime značilo daleko više od običnog znaka raspoznavanja, Indusi su smatrali da je ime karakteristika svake individualne pojave, Kinezi su vezivali pojedinačna slova imena sa mantrama, Jevreji su u svojim kabalističkim spisima isticali da su 22 slova hebrejskog alfabetskog reda osnova svih stvari i praslike različitih stanja svesti.

Među drevnim Keltima imena je uvek birao druid (svešteno lice). Verovalo se da natus kroz ime ispoljava određene karakterne crte, kao i da donosi sreću. Svako slovo ima svoju odgovrajući boju sa odnosnim oscilacijama, pri čemu talasi imaju odnosne talasne dužine, svaka boja uslovljava odgovarajuće svojstvo čoveka, a preovladavajuća boja u imenu ukazuje na glavne osobine čoveka.

Ovo su najpopularnija imena u Beogradu: evo koja imena su roditelji najčešće izabrali za dečake i devojčice u 2016. godini...

Osim toga svako slovo nosi i odredjeni broj i samim tim i karakteristike istog. Prvi suglasnik u imenu kamen je temeljac naše ličnosti.

CRVENA (A, S, J) - Strast, snažna volja, energija, ljubav, impulsivnost, velika vitalnost

NARANDŽASTA (B, K, T, Š) - Konstruktivnost, radost, putenost

ŽUTA (C, L, U, Ć) - Intuicija, intelektualna snaga, spontanost, prilagodljivost

ZELENA (D, DŽ, LJ, M, Č) - Sklonost mistici, čest nedostatak volje, mirnoća

PLAVA (DJ, E, N, W) - Punoća duha, vera, nada i vernost

INDIGO (F, NJ, O, X) - Ukazivanje na integraciju

PURPURNA (G, P, Y) - Transmutacija želja i inteligencije, povremena rezigniranost

OPAL (H, Q, Z) - Razumevanje života

KARMIN (I, R, Ž) - Saosećanje

Značenje imena slovenskog porekla je veoma lako shvatiti dok je za razumevanje značenja imena stranog porekla potrebno proučiti izvorne reči od kojih je ime nastalo.

Stari Sloveni su davali deci imena po imenima biljaka, životinja ili pojava i verovali su da imena imaju magijsko značenje. Postoji veliki broj imena koja imaju isto značenje i u korenu imaju istu reč, ali su im dodati različiti nastavci.

Najbrojnija u grupi imena koja imaju znacenje "mio" - Miodrag, Milan, Milun, Milutin, Milija, Milica, Milena, Milunka, Milovan...

Imena koja imaju značenje "drag": Dragan, Dragutin, Dragiša, Dragoljub, Dragana, Dragica....

Imena koja u sebi nose "radost": Radoslav, Radovan, Rada, Radmila, Radica...
Imena značenja "stati": Stojan, Stojanka, Stana, Stanko...

Najčešće ime koje se davalo sa namerom da zaštiti nosi u sebi osnovu "vuk": Vukašin, Vukoslav, Vukadin, Vule, Vukosava, Vukica... Stari Sloveni su verovali da ovo ime ima magijsko značenje pa je najčešće davano u porodicama gde su vladale smrtne bolesti.

Strahinja je takodje ime za koje se verovalo da ima magijsko značenje koren je od reči "strah" i verovalo se da će ova reč zastrašiti bolesti i neprijatelje.
Imena koja u sebi nose "duša": Dušanka, Dušan, Dušica

Značenje pojedinih imena slovenskog porekla ipak nije lako rastumačiti zbog značajnih jezičkih promena i nestanka reči koje su se nekada koristile.Takva imena su:

Gojko od reči "goj" koja je imala znacenje "miran, spokojan"

Dejan je staro ime koje u korenu ima reč "dejati" što je značilo "raditi, činiti", ali se povezuje i sa Dionisom (grčki bog vina)

Boban od reči "bob" značenja "sitan, malen"

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj